akruks, твоята истина не е моята истина.
Намирам приведения пример с Бил Гейтс за неубедителен. Интересното е, че когато става въпрос за финанси и здраве, масово го повтарят като мантра. Аз нямам себе си за материалист, но разсъждавам по този начин: ако ти открият рак в напреднал стадий, да речем, или което и да е друго тежко заболяване, парите едва ли ще те спасят, но ако ги нямаш, а ти дават надежда, че едно навременно лечение би било ефективно, а не можеш дори химиотерапията или медикаментите да си платиш, пак си пътник. Парите не са всичко, изобщо не акцентирам на това, че са основен фактор в живота, но те дават вид спокойствие и когато здравето е разклатено, са средство да се излекуваш или поне да го позакрепиш, пък макар и временно, те са и възможност за превенция някаква.
Няколко човека около мен останаха буквално с празни портфейли поради липса на работа през последната една година, защото с месеци нямат доход, а държавата не ги компенсира, което е абсурдно на фона на всичко, което направиха ред държави, които взеха същите мерки. Хубаво затваряш държавата, ама не затваряй избирателно. Та нима в един "Кауфланд" е по-безопасно, където на касата ми дишат и кашлят във врата или упорито между стелажите не спазват дистанция?!
При първия локдаун бях силно за това да се въведат мерките, само че сега не мисля точно така, защото видях колко негативно засегнаха те доста хора и веднага ми се заобажда емпатията, понеже не е правилно хората да мизерстват, а и съм наясно, че българинът е недисциплиниран и не обича да му размахват пръст, да му казват къде може да бъде и къде - не и бидейки такъв, той стана изобретателен и намери начини да заобикаля правилата. Освен това, затваряйки заведенията примерно, не променяш кой знае колко нещата, защото хората пак се събират на тумби по паркове и градинки или сериозни компании се веселят вкъщи. Единственото, което постигат в случая, е хора без работа или с мизерен доход, които сигурно няма да могат да си стъпят на краката още много време, пък не дай си Боже да се разболят нещо хайваните, няма как един антибиотик да си купят, щото вярно и такива хора познавам. Като правиш нещо, го правиш да важи за всички и като лишаваш бол народ от правото да си вади хляба, правиш така, че да няма индивиди, ровещи в кофите за боклук. Супер неадекватна социална политика + супер наглост вече толкова време. Някои даже не знам как без капка свян се показват по телевизиите, ама явно гьонсуратлъкът е на почит. Какво й стана на икономиката, че се налага да спре да диша?! Като ще се мре, поне да е от ярост, а не от страх и не от примирение със скудоумието.
Напоследък даже си промених мнението и за маските. Вече наистина се убедих, че те са абсолютно наложителни и животоспасяващи с оглед на това, което имаме като въздух.
В болниците пък основно разполагат с допотопна техника, да не говорим, че лекарите са оставени малко или много на произвола на съдбата, като са лишени от сносни предпазни средства. И като почнат да тръбят как се задъхват здравните заведения, как няма леглова база и как всъщност всичко се прави по тая причина, ме напушва смях, понеже защо реално го има тоя проблем? Никой не казва, че лекарите са виновни, че пациенти умират на стълбите на болници. Лекарите са изпълнители на чужди решения, здравната ни система е така устроена, че и най-добрият лекар да се провали. Системата се гради от решения, пари и отношение. Когато трите са в криза, налице е проблем и той не се решава с локдауни и всяване на страх у населението. И нещо немаловажно - хората, лекуващи хора, роботят не само с познанията си, а с личностните си качества и онова, което често лекува, не са научните факти, наблъскани в една глава, а човешкото отношение. Системата побърка лекарите, изостри здравословната доза цинизъм, характерна за професията, а част от тях и уби и всичко това е резултат от едно политическо безхаберие.
Иначе ГЕРБ четат декларация за правата на човека. Това е все едно Андрей Чикатило, Джак Изкормвача, Ханибал Лектър и Жоро Павето съвместно да основат клуб за защита на общочовешките ценности.
И между другото локдауна има общо с предстоящите избори и още как, особено когато следваш една угодническа политика, която трябва да ти донесе подкрепа от не едно и две места. Ние като цяло сме много наведена нация, ама предполагам, че всичко е резултат от робската ни психика, насадена през вековете. Шашми има и винаги е имало тук и в световен мащаб. Наивник е оня, който смята, че ни управляват хора, които биха изтървали кокала, който толкова упорито не пускат и чиито избиратели се изсипват от абтобусчета подобно екскурзианти, седят под строй пред избирателните урни... А за мъртвите души в списъците даже не ми се разправя.