Всеки път, когато усетя, че ме обзема снизхождение към хорарната астрология, си напомням, че някога, когато почти никой "незнатен" не е бил наясно не само с часа, но и с датата си на раждане, астролозите са му "врачували" за съдбата и целия жизнен път посредством часова карта, построена към момента на срещата/консултацията им. Тоест, изглежда хорарната карта е имала потенциал да разкаже не само конкретни процеси, а целия живот на натива, при липса на точна или каквато и да било натална карта.
Правила съм тестове с хорарна карта без конкретен въпрос - просто какво е състоянието/как ще се развиват различните житейски сфери на човека. Върши си работа, прилично, без кой знае какви чудеса, но се хващат тенденциите. Хорарната карта може да описва процеси и може да говори за продължителни периоди, но изисква да се разглежда отвъд стандартните "забрана-курс-рецепция-аспект". Може да има отговор на въпроса ще си намеря ли работа (тази година, някога), но вероятно ще трябва да се проследи състоянието на Луната и другите сигнификатори няколко знака след този в хорарната карта - тоест, да се пренебрегне една от основните "забрани" за тълкуване. Или да се каже, че човекът трябва да смени нагласата си, че трябва да се ориентира към определена сфера на работа, която ще го приеме, ще е подобаваща на състоянието му в момента, или че трябва да си занижи очакванията, и т.н.
Аз много често греша при четене на хорари. Основно защото все давам шанс на кверента
. Ако не става и не става, пледирам за нерадикалност, както казва Мирабела. Втората ми най-честа грешка е, че пренебрегвам показанията в картата, като часови управител, място на Луната и т.н., когато са в противоречие с това, което се пита. Във форум няма как да се очаква пълна откровеност при поставянето на въпроса, затова е много важно да се провери чрез картата какво точно интересува кверента, и то много често няма нищо общо с изказания въпрос. Третата ми е, че никога не задавам уточняващи въпроси, преди да отговоря - струва ми се важно да оставя въпроса девствен - така, както е зададен, неопетнен от обяснения и допитвания. Истинските астролози питат и разпитват, докато изкопчат всяка запетайка от предхождащите обстоятелства и чак тогава се захващат с картата.