Ще опитам отново.
Аз съм упорита гадинка.
Затъмнението не е нищо повече от едно новолуние или пълнолуние. При новолуние Слънце и Луна са в съвпад. При пълнолуние са в опозиция - в противоположни знаци. Горе-долу на 14 дена имаме някаква лунация - новолуние->пълнолуние.
Лунното затъмнение е пълнолуние - Слънцето е в един знак, а Луната в срещуположния.
В последното затъмнение - лунното затъмнение, Слънцето беше на 15 градуса в Овен. А Луната на 15 градуса във Везни.
Слънчевото затъмнение е новолуние. Слънцето и Луната са в съвпад. Последното слънчево затъмнение беше скоро също, на 29 градуса в Риби, беше видимо и от България, макар и частично.
Светилата по време на затъмнение са в съвпад или близо до нодалната ос - Северен и южен лунен възел. И заради това са с повечко събитийност, от по-голямо значение. Имат влияние по-дълго време или ни се случват неща, които касаят по-дълъг период от време. Силно казано съдбовни, но нека наречем значими.
За да видиш в кой дом ти е затъмнението, построяваш си картата в програма или астро.ком. И правиш транзит за точния ден и час на лунацията, за да може светилата да са в един и същ градус. И гледаш къде попадат спрямо наталната ти карта.
При мен Везни попада в 8 дом. А Овен във 2 дом. Луната от затъмнението ми е в 8 дом, Слънцето е във 2 дом. Заради това казвам, че ми е по оста 2/8 дом - противоположните домове. След това гледаш какви аспекти прави към планетите от рождената ти карта.
Слънце и Луна са на 15 градуса по оста Овен/Везни.
Аз нямам нищо в Овен. Във Везни имам Слънце и Венера. На 12 и 18 градуса. Затъмнението следователно ми засяга Слънцето и Венерата. Имам и Марс на 16 градуса в Стрелец. Затъмнението прави хармоничен аспект към него - секстил. Имам Луна на 9 градуса в Лъв - и към нея имам аспект, малко широчки градуси, но е пак секстил.
Ако имах планети в Рак или Козирог в 15 градус, щеше да ми засяга тях с нехармоничен аспект - квадрат. Но аз нямам. Това е пример.
Дано ти е било полезно.