Dane Rudyar четох за Венера зорница и вечерница и това, което ме впечатли беше, че според него при вечерницата, ако Меркурий изгрява преди слънцето той може да изземе функцията на Венера.
When Mercury rises ahead of the Sun and Venus behind the Sun, Mercury can often substitute for the "Luciferian" aspect of the Venus function. Mental pride, tinged with emotionalism, replaces the typical emotional pride of the Luciferian ego. Emotions are used as a means to an end by the mind, because a basic sense of emotional insecurity may forbid the spontaneous "warmth of feelings" of the typical Venus Lucifer.
Имаше една тема в която бяхме писали за планетите в падение и как компенсират или нещо такова, не мога да я намеря. Там си спомням, че бях писала как съм развила Меркурий дето е в падение и заточение, а Венера (вечерница при мен) също зле поставена, не компенсирам по нея.
Ето къде било обяснението, още повече че Меркурий е в знак на екзалтация на Венера. Явно е иззел нейната функция, затова и само деветодомни работи го занимават - Венера е в 9ти дом.
Сигурно и това, че тя беше ретроградна по прогресия допринася за това положение.
Сега като вече е директна, скъпият ми Меркурий ще може да се занимава с делата на 8-ми дом, където е.
Еротични романи ще почна да пиша