понеже по-лесно смилаемото определение за "таланти" е изкуство или някакъв вид сръчност - първо разглеждам тях
аз нямам такива, противно на всякакви очаквания по карта
да, имам невероятна памет по отношение на цифри и логически взаимовръзки, които не бих нарекла точно "талант", защото не е
Ох, от след като Юпитер влезе в първи дом така ме завъртяха вихрушките, че нямам време ни за таланти, ни за хобита. Ще изоставям астрологията аз, и без това забравям вече дори това, което си въобразявах, че съм научила.
Талантът не е непременно артистичен. Схващам го като умение или способност, които притежаваш и владееш над средното ниво, без да си специално обучаван за това. И може да са както художествени таланти, така и спортни, и математически и т.н. И при това положение можем да разсъждаваме дали е по втори дом, дали е по пети, или пък не е от господаря на картата или въобще дали не се определя от такива неща като най-силни планети в хороскопа или от стелиуми и т.н. Имам спомен, че навремето в артиса Прия или Ая ги бяха систематизирали много подробно в контекста талант-професия. Аз си мисля, все пак, че щом е нещо, свързано с личността, с аза, по класическия модел ще трябва да е от групата на първия ъглов дом - 12,1,2. Във втори дом са и унаследените заложби, и талантите, според мен все е нещо вродено, нещо с което сме родени, независимо дали го влачим от предишни животи или от родови карми.
В пети може би са хобитата и творчеството - сигурно е най-лесно талантите да станат хобита, да носят радост, да се развиват и да ни се ще да се поизфукаме с тях по пети дом, но не е задължително, нали? А и значенията на изкуство, хоби, забавления и удоволствия са по-късен пренос върху този дом - вероятно от факта, че Венера се радва там и затуй е редно той да получи нейните сигнификации.
Другата теория, която често съм срещала и изглежда логична, е ЮЛВ като мястото, по което имаме най-много вродени способности и знания. ОК, склонна съм да го приема, но все пак, трябва да си има някъде и дом тази работа, нали?
За да се реализира талантът, си трябва активна връзка с десети дом. За да се развива, във вид на уроци, обучение и усъвършенстване - трябва връзка с девети дом. Ако си го ползваме за себе си и за удоволствие - най-вече връзка с първи и пети дом и до там. Защото може пък и въобще да не го осъзнаваме, и само другите да смятат, че една или друга черта на натива е негова отличителна характеристика, а той да не предполага, че паметта за числа е кой-знае какъв талант. Тоест, на въпроса на Рени - харесваме си талантите, които ни захранват петия дом. От онези, които ни захранват първия, се храним, но не им се радваме особено, а със свързаните с десети сме известни, но могат и да не ни носят истинска радост.
За трети дом в джотиш си права, аброуд. Но и там не е само по него. А известна връзка със значенията на домовете в западната е схващането, че там е интелектуалният капацитет, но също решителност, амбиция и воля за налагане навън, включително на нещата, с които разполагаме по втори и първи, най-вече в опит да изпъкнем над хората по трети дом.
А че не се придържам само към една система, пък хептен си права. То вече толкова не се придържам към никоя, че забравих всичките. Но ето сега, след като се натеоретизирах, някъде след събота може и да разгледам картите, ако въобще имаш търпение да ме чакаш. :engel016: