Никога не съм обичала контрастни вкусове и да смесвам несъвместими храни. През последните няколко години имам рязка промяна във вкусовите предпочитания - и от здравословна гледна точка, и защото в един момент някои храни спряха да вълнуват вкусовите ми рецептори. И все пак ако трябва да обобщя - меки, леки и свежи вкусове, стипчиво и кисело. Подправки също обичам, но с повече аромат и във вид на билки, а не нещо супер люто или горчиво, че да ти спре дъха и да ти изскочат очите. Не ми е проблем да не консумирам горещи, готвени и термично обработени храни, мога да изкарам много време на суровоядство - понякога от мързел, но напоследък семпла, природна и необработена храна ми доставя голямо удоволствие. Отвращават ме изкуствените съставки и подобрители на вкуса, особено при сладкарската продукция - една красиво опакована отрова. Без сладко съвсем спокойно мога да живея, нямам влечение към захаросаните бонбонки и шоколада. Отвратих се и от бяла захар, за готвене използвам само кафява тръстикова и в малки количества. За директна консумация - пчелен мед и кленов сироп /преди използвах и фруктоза/.
Една-единствена доша в чист вид почти в никой организъм не се среща. Понякога, под влияние на различни фактори, съотношението на дошите в тялото може да се промени и да се стигне до дисбаланси, но рождената матрица се запазва. Вата-капха съм, от време на време питта ми се дисбалансира.