Богат младеж поискал от родителите си подарък за завършването на училище – прекрасен модерен спортен автомобил. След церемонията по връчването на дипломите, бащата извикал в кабинета си младежа:
- Гордея се с успехите ти, моето момче, и много те обичам. Благодаря на Бог, че ми прати такъв прекрасен син.
Подал на сина си красиво опакована кутия. В нея лежала една Библия с луксозна кожена подвързия, на която било гравирано със златни букви името на младежа.
- Това ли ти се откъсна от сърцето, а, тате? Библията ми подаряваш, а? Задръж си я за теб, на мен не ми трябва – креснал разлютен младежът, треснал вратата и изчезнал завинаги от родния си дом.
Минали дълги години. Младежът станал известен човек с богат бизнес, красив дом и прекрасно семейство. Често си мислел за баща си, когото не бил виждал от деня на дипломирането си.
Преди да поправи тази грешка и да се срещне – вече помъдрял – отново с баща си, бизнесменът получил известие, че старецът е починал и му е завещал цялото си богатство.
Когато пристигнал в бащината къща, сърцето му изведнъж се изпълнило с тъга и разкаяние. Започнал да подрежда папките с документи и изведнъж в ръцете му се оказала "оная" Библия от младостта му, заради която си тръгнал разярен от родния дом. Защото не получил желания подарък.
Просълзен от вълнение, отворил дебелата книга. От вътрешната страна на задната корица на Библията имало залепено малко пликче с автомобилен ключ в него. Познайте от коя кола...