Получих за рождения ден две астрокнижки от български автори. Опитах се да ги прочета, но не успях напълно. Едната е Червенковата - Въведение в западната астрология. Провиждам френски първоизточник - многословна, с украски, но прилично ясен език, по същество трудно се отграничават различията между планетите в един и същи знак, между положението на планета в различните знаци и в различните домове. Работи в равнодомна система от Асц. Не знам за кого може да е от полза. Може би почитателите на слънчевите знаци/знаците на любовта на Линда Гудман ще я харесат най-чистосърдечно. В общи линии, служи най-добре на тези, които искат да намерят ясно и красиво астрологично доказателство колко достойни, съвършени, качествени и хубави люде са. В няколко десетки итерации.
Другата е на
Силва Дончева - тук съм малко раздвоена. Прокарва явно все по-модерната и у нас напоследък идея за фиксиран и звезден зодиак и препоръчва хороскопът да се разглежда едновременно и през двата. Демек, в първите две/трети на Телец си си Телец, ама с темперамента на Овен. Малко разпиляна като структура и съдържание, доста необосновани повторения, пасажи списани набързо тип самиздат. Но и с впечатляващи проблясъци тук-таме, вкарва на въоръжение някои антични техники, има изумително точни попадения за някои аспекти и връзки. Много Дънов, разбира се, тежко е, трудно се абстрахираш. Последният раздел - вербална хомеопатия е интересен сам по себе си за интересуващите се от холистично лечение - представлява доста пълен справочник на хомеопатични препарати - проявления, симптоми, темперамент и според нея - астрологични позиции, които "лекуват".
Пак казвам - не съм ги прочела до край. Като успея някой ден, може и да довърша анотацията. Не бих си ги купила, от двете определено бих гласувала за Силва Дончева - екзотична е и трудна за смилане, с доста плява, но е "авторска". Л.Ч. може да се замести с широконаличните из нетя на различни езици описания на планета в знак, аспекти и дом. Но пък се чете леко, не натоварва, спокойно може да замести някой ваканционен роман от крайпътна бензиностанция, тип три за лев с кафето. По-авторитетна е всякак.
Толкоз. Не ги обявявам на томбола, защото трябва да ги върна на тази, която ми ги подари
- слънчев Телец с асц. Рак - иска да ги изучава. Пък ще отнеме време :012:
Обаче на Червенков е налична свободно на собственоличната му страница
тук. Не знам нарочно ли е или по погрешка.