Човек има нужда да бъде
спасен в сферите от своя живот, където се чувства много убеден в правенето на нещата там и където е предубеден в случване на същите. Повече се
давят , онези които могат да плуват.В наталната карта всеки има такава/и сфери, отразяващи увереността или колко сме добри плувци, както и страхът, че няма да се справим с/в плуването, показани чрез различни конфигурации, в различните домове.Обикновено там където попадат Юпитер/Стрелец сме убедени, че можем да преплуваме морета и нямаме нужда от
спасител ,а там където попадат Сатурн/Козирог, винаги сме предубедени, че не можем да преплуваме и 3 метра, даже и въобще. Когато пък Юпитер и Сатурн са в силна връзка помежду си в наталната карта, пък сме твърдо убедени, че плуваме в правилната сфера/и, или пък твърдо предубедени, че
плуването не е за нас. Тук се включва вече и образа на
спасителят-нашите мисли,ум или Меркурий. Когато Меркурий е във връзка с Юпитер под всякаква форма, тогава човек рядко си задава въпроса "Кой ни спасява ?", а когато има силни взаимоотношения със Сатурн, точно обратното. Не е задължително сферите, съдържащи Меркурий/Юпитер и/или Дева/Риби да са тези, които показват "Кой ни спасява ?" , а показват единствено потенциала, ресурсите, с които участваме в процеса
(не)плуване.
Ще дам пример с моята карта. Аз съм уверена, че мога да
плувам в делата по 10-ти дом, защото там попадат Юпитер, Уран, Плутон и ЮЛВ. Юпитер е управител на моите АСЦ и Слънце и е в знак, където Сатурн екзалтира, това ме прави още по-убедителна в очите на другите, че умея да плувам професионално. Тук аз съм сигурна, че нямам нужда от
спасяване .
Аз съм предубедена, че умея да
плувам в романтичната сфера, в създаването и отглеждането на дете, в себеизразяването или в делата по 5-ти дом, защото там Сатурн е в съвпад с Луна и Венера. Винаги съм мислила, че съм твърде недодялана и не притежавам необходимите ресурси, за да съм
плувец тук и вярно са ме
спасявали. "Спасителите " са (били) със силен Сатурн и/или оста Рак/Козирог, но с нодална ос в Дева /Риби и/или главни оси в подвижни знаци. При мен Дева/Риби попада по оста 10/4-ти -там, имам нужда да си задавам въпроса " Кой (ще)ме спасява ?" , а не където аз съм предубедена. Затова и моите "спасители" отразяват оста Рак/Козирог.
Дадох този пример, защото човек си мисли, че има нужда да бъде спасен, там където все нещо куца, но точно, в тази сфера, той е винаги нащрек или просто е акостирал в пристанището, или наблюдава от брега, няма как да се удави, затова не му е необходим спасител. Докато там, където сме толкова убедителни в плуването, винаги е добре да поглеждаме към спасителната кула на брега, или шамандурата, защото не знаем откъде, как и кога ще се появи Нептун и ето ти .... индикация за жертва, нуждаеща се от спасител - 2 в 1 .Затова предположих, че оста Дева/Риби в картата ни може да даде тази индикация, за това "Кой ни спасява ?", там където попада същата, домове, планети.