А защо е нужно да се променя часът от общината, при положение, че е точен до минути?
Сигурна ли си? Навсякъде са точни до минута? Все някъде часовникът може да изостава или да избързва. Освен това има много случаи, когато медицинските сестри не фиксират точния час, а го закръглят. При всички положения, за по–сигурно, е нужна допълнителна проверка. Наистина би било хубаво, ако съвпадне с часа, който е записан.
В залата, в която ти си раждала, часовникът може да е бил точен. Това не означава обаче, че по всички болници в страната и по всички зали ще е същото. Мислете малко по–глобално. Субективният опит не е меродавен за всички.
И моята майка твърди, че е видяла часа в родилното, имало часовник там. Познайте какво е разминаването с часа, който е записан? Десет минути. Впоследствие и ректификация ми е правена – излезе около средата, т.е. нито часът, съобщен от майка ми, нито записаният официално. Отклонението е 3–4 минути, те също са от значение. За някои, не за всички.
Между другото, виждала съм акт за раждане – белгийски, не български, в който часът на раждане е фиксиран до минута. При това не се закръгля, както у нас се практикува често. Там, ако раждането е фиксирано в 3.41, така ще го запишат, а не 3.40 или 3.50.