Автор Тема: Аспекти  (Прочетена 21946 пъти)

strelicka

• Hero Member
  • Публикации: 3110
Re: Аспекти
« Отговор #15 -: Май 25, 2015, 08:45:40 pm »
имам го този полусекстил слънце-венера, хубавото на аспекта е ,че когато транзитна планета активира едната планета с каре,то към другата планета от полусекстила прави тригон,омекотява карето с възможност за изход от натопорчена ситуация,за помощ,подръжка,защита чрез околните е вярно винаги когато карето ме хакне

Полусекстиль по своему проявлению совершенно противоположен Полуквадрату. Его влияние на человека позитивно и опосредовано: через группу людей в целом, через стихию, через природу. Человеку, у которого много Полусекстилей, везет в мелочах, его поддерживает коллектив, ему не мешают. Он не расходует на мелочи все свое внимание.
Полусекстиль - это периодически включающаяся зашита, защита для человека, идущая от. среды. Полусекстили определяют награду за бережное отношение к Природе; за то, что человек никого не обижал.

strelicka

• Hero Member
« Отговор #16 -: Май 25, 2015, 08:50:56 pm »
сетих се за още едно указание - слънцето като сигнф. на съпруга- слънцата ни с моята половинка са на полусекстил

enigma

• Hero Member
  • Публикации: 1971
« Отговор #17 -: Май 25, 2015, 09:33:22 pm »
Колко градуса е квинтилът?
72 градуса, или 1/5 от кръга на 360 гр. На вас минорните влияят ли ви?
При мен 45 е гарантирано виновен за явни, конкретни събития, но повече...Орбисата е 0,5 гр.
« Последна редакция: Май 25, 2015, 09:38:17 pm от enigma »

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
« Отговор #18 -: Май 25, 2015, 10:21:11 pm »
имам го този полусекстил слънце-венера, хубавото на аспекта е ,че когато транзитна планета активира едната планета с каре,то към другата планета от полусекстила прави тригон,омекотява карето с възможност за изход от натопорчена ситуация,за помощ,подръжка,защита чрез околните е вярно винаги когато карето ме хакне

Значи излиза,че полусекстила стабилизира и уравновесява-квадрата се неутрализира от тригона,а тигона -от квадрата .Не съм запознат със нумерологичното значение на 12 ,от деленето накоето е резултат .Дали има ляв и десен аспект,аспект,,2д,, и аспект ,,12д,, ,ако има първият би трябвало теоретично да носи материални пидобивки и растеж,втория вид-обратното  :017:

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #19 -: Май 25, 2015, 10:24:15 pm »
На вас минорните влияят ли ви?

Честно казано не мога да разбера.
Имам квадрат и половина между Луна/Плутон и Слънцето, в тригонални знаци, но определено няма усещане за лекота точно обратното, така че може и да си действа, но все пак ми е трудно да разгранича, защото Луната ми е доста натоварена, получава аспекти от почти всички останали и е манда с грозде.
Цитат
Този аспект действа постоянно. Това е аспект на възвръщането на негативните ситуации.
Това е вярно при мен.
Друго, което бях чела и пасва е, че човек няма контрол над нещата, каквото и да прави няма значение, защото ще се случи каквото има да се случва.

За 135гр. Слънце/Плутон някъде пишеше, че човек е склонен да налага волята си по един тираничен, диктаторски начин, може и да има нещо такова.
Луна полуквадрат Уран, тук не ми е ясно.
Слънцето и Венера са в полу-секстил и ВР по екзалтация, мисля че има някаква хармония между тях.
Слънце полуквадрат Юпитер но ор. е 2гр, май е много.

Satin

• Hero Member
« Отговор #20 -: Май 25, 2015, 10:28:46 pm »
МИНЬОРНИ АСПЕКТИ

Квадрат и половина или сески-каре   

Квадрат и половина е напрегнат миньорен аспект, при който ъгълът между планетите е 135°. Орбисата е ± 1,5° ... +2°. Орбисата за Слънцето и Луната е ± 3°.
Съществува определена закономерност: колкото по-миньорна е планетата, толкова по-голяма е орбисата. Така, Луната е най-миньорната планета, затова има най-голяма орбиса (7°). Най-далечната планета – Прозерпина (цикълът й е 625 години) в съвпад с Плутон, има най-малката, чисто символична орбиса ± 0,5°.
Този аспект действа постоянно. Това е аспект на възвръщането на негативните ситуации. Такъв човек по време на сблъсък или разпра между хора е принуден да се намесва в ролята на посредник, т.е. той се въвлича в напрегнати ситуации, които не го касаят лично, но понякога му се отразяват твърде неприятно. Длъжни сме да върнем някакви дългове, да се разплатим за грешките си в младостта. На хората със силен Квадрат и половина някой от близкото обкръжение им “представя сметка”. Това могат да бъдат бивши съпрузи, бивши любовници, бивши служители. Въобще, хора, с които не са завършили някои неща. Квадратът и половина е “безпощаден” аспект. Често това е аспект на сплетни и слухове. 
Понякога Квадратът и половина показва дълговете от минали животи. Но, като правило, ние и в този живот правим толкова дългове, че у нас този аспект се “пренатоварва”.

Полуквадрат

Полуквадратът е напрегнат миньорен аспект. Ъгълът между планетите за него е 45° при орбиса ± 0,5° ... +1°. Орбисата за Слънцето и Луната е ±1,5°.
Полуквадратът е негативен миньорен аспект с дискретно действие. Неговото въздействие се реализира чрез доста отдалечено от човека близко обкръжение, чрез колектива като цяло, чрез силата на природата, чрез резонансните полета.
Полуквадратът се проявява като тайно недоброжелателство, сплетни, за източника, на които може да не узнаем през целия си живот. Човек може би е уязвен от въздействието на силите на Природата (например, чрез ухапване от животни).
Полуквадратът се отнася към явните кармични аспекти. Той е свързан с наказанието за нашите неявни (скрити) грешки. Това е човек, който някога не е изгасил огъня, вследствие на което е изгоряла част от гората; смачкал е птичка; грешил е; карал се с всички; лъжел; обиждал хората, които сега не познава.
Всеки аспект в нещо ни "тренира", закалява ни. Полуквадратът не ни позволява да спим, т.е. постоянно ни уязвяват дреболии. Такъв, човек е длъжен постоянно да бъде нащрек.

Куинконс

Куинконсът е миньорен аспект с постоянно действие. Ъгълът между планетите в него е 150° при орбиса ± 3°. За Слънцето и Луната орбисата е ± 4°.
Куинконсът, като Квадратът и половина, е ретроаспект, но само със знака "плюс". Той показва възвръщане на ситуации, тяхното появяване от миналото. Куинконсът се проявява като хармонизатор и стабилизатор на средата, окръжаваща човека; като аспект, уравновесяващ неговите обществени отношения и контакти.
Куинконсът определя възможността от повтаряне на благоприятните ситуации. Да кажем, че някога сме си имали работа с някой, някакви взаимоотношения, и сме длъжни да ги завършим. Но в дадения случай това не са нашите дългове, а по-скоро са ни длъжни на нас.
При наличие на зли планети според влиянието си Куинконсът бива много неприятен, тъй като се проявява като повтаря едни и същи ситуации и постоянно ги “превъртява”. При добрите планети подобна ситуация възниква на ново ниво, т.е. наблюдава се повтаряне на уроците, които човек не е пожелал да научи.
Ако Куинконсът се образува от добри планети, то във взаимоотношението с хората може да се навакса пропуснатото, т.е. да се върнем и да довършим нещо, да повторим уроците. Куинконсът е аспект на тайното укрепване позициите на човека в живота.

Полусекстил

Полусекстилът е миньорен аспект с дискретно действие. Ъгълът между планетите при него е 30° при орбиса ± 1° ... + 1,5°. Орбисата за Слънцето и Луната е ± 2°.
Според проявата си Полусекстилът е съвършено противоположен на Полуквадрата. Неговото влияние върху човека е позитивно и опосредствано: чрез група от хора като цяло, чрез стихии, чрез природата. На човек с много Полусекстили му върви в дреболиите, колективът го поддържа, никой не му пречи. Той не обръща никакво внимание на дреболиите.
Полусекстилът е периодично включваща се защита, защита за човека, идваща от средата. Полусекстилите определят наградата за внимателното, грижливо отношение към Природата; за това, че човек никого не е обиждал.

ТВОРЧЕСКИ АСПЕКТИ

Хора, които имат достатъчно творчески аспекти, се отнасят към действителността творчески, преобразяват я. С тях стават странни неща, те попадат в необичайни ситуации, които им служат за тяхното развитие. Тези съвпадения образуват цяла верига от фантастични, фантасмагорични ситуации.

Квинтил

Квинтилът е първият и главен творчески аспект. Ъгълът между планетите в него е 72°, а  орбисата е ± 2°.
Квинтилът е ключ към творческите аспекти. Той дава творческа реализация, това е аспект на ненадейното видоизменение на ситуациите, на функционалното въздействие в живота на човек. Ако планетите са в аспект Квинтил, тяхното взаимовлияние ще бъде същото, каквото е характерно за Уран, т.е. на ниво преобразяване. Такъв аспект се нарича още фантастичен, или уранически.
Заедно с Квинтила има още няколко творчески аспекти, чиято орбиса е по-малка, но те, все пак, могат да действат на различни нива.

Децил

Децилът е такъв аспект, при който ъгълът между планетите е 36°. Орбисата за този аспект е ± 1°.
За разлика от Квинтила този аспект се проявява не непосредствено върху човека, а е свързан с неговото обкръжение. Децилът се отнася към това, което е около нас, към неочакваните събития, отнасящи се до нашите близки.
Специфика - изненада, съвпадение, творческото поле, което се "образува" около нас.

Биквинтил

Биквинтилът е аспект с ъглово разстояние между планетите 144°, а орбисата е ± 1°. Това е скрит аспект.
Характеристиката на Биквинтила е почти същата, като на Куиконса. Това е нещото, което ни стимулира творчески в този живот, което става тайно, свързано със съвършено неочаквани творчески преобразувания, които стават около нас. Под неговото въздействие се осъществява хармонизацията на жизнените ни ритми, осъществява се нашето преобразяване в резултат на участието ни в духовни съобщества.

Тридецил

Тридецилът е аспект с ъглово разстояние между планетите 108°, а орбисата е ± 1,5°. Това е скрит аспект.
Тридецилът е много слаб аспект. Той показва страничните стимули, които ни помагат да изгладим ситуацията, да я осмислим творчески. Той управлява творческото съзнание в човека. Този аспект може да определя възможността от вземане на неочаквано решение. Той се проявява като нещо неуправляемо и възможност рязко да се промени ситуацията, житейската ориентация. 

КАРМИЧНИ АСПЕКТИ

Кармичните аспекти са най-мощните. Това са аспектите с ъглово разстояние между планетите 40°, 100°, 80° и 20°. Според аналогия с християнството може да се отбележи, че в тяхната основа лежат кармични числа. (В християнството това са числата 40, 100, 160, което означава свобода чрез ограничаване).
И така, съществуват четири вида кармични аспекти.

Нонагон

Това е най-важният от кармичните аспекти, съответстващ на ъгъла между планетите 40° (оттук и нонагонът - 360:9=40°) Орбисата за дадения аспект е ± 2°. Нонагонът е явен постоянно действащ аспект (елемент огън). Действието на Нонагона се проявява като дълг, изискване, вътрешен и външен ред. Човек ще живее в съответствие с окръжаващите го условности, с вътрешно чувство за отговорност.
Според силата си на действие Нонагонът е равен на Опозицията или Тригона.
В най-лошия случай Нонагонът определя вътрешните дългове, подчинението, зависимостта, безизходността, невъзможността да се освободим, или строга взискателност, вътрешно задържане, не позволяващо на човек да свърши това, което, по принцип, е в състояние да направи.
Сложно е да се коригира Нонагонът, тъй като това е аспект, действащ постоянно, устойчиво. Нонагонът позволява на преобразения човек да осъзнае съдбата си и да установи контрол над ситуацията.
Ако в космограмата кармичните аспекти доминират напълно, а човек не се променя в съответствие с техните изисквания, то кръгът на предопределеността  става още по-безизходен. Но ако той застане на пътя на еволюционното развитие, изход винаги ще се намери.

Сентагон

Сентагонът е дискретен аспект с ъгъл между планетите 100°. Орбисата е ± 1,5° (елемент въздух).
Действието на Сентагона е внезапно и непредсказуемо, като порив на вятъра. Затова сентагонът се възприема по-силно от Нонагона, действащ постоянно. В действителност Нонагонът е по-силен.
Сентагонът се проявява в живота със същата сила, както и Квадратурата или Секстилът (съответно, като внезапен удар или неочаквана помощ). Cентагонът се проявява като внезапна спирачка, безизходност, потиснатост. В такъв случай човек е внезапно принуден да се подчини на дълга, реда, системата, да приеме ограниченията. В най-добрия случай може неочаквано да разбере тайният механизъм на съдбата. Благодарение на Сентагона ние можем да получим неочаквана помощ, даваща ни възможност несъзнателно да управляваме ситуацията.
При наличие в хороскопа на описаните по-горе кармични аспекти изход за човека е садхама или епитимия. Кармичните аспекти позволяват, подпомагат пробуждането на нашия вътрешен огън. Те имат много изходи на дълбоките нива на битието. Един от методите за работа с кармичните аспекти е йога. Ако човек не пробуди съзнателно в себе си чувството за истинската посока, неговата участ ще бъде водене на безсмислен живот. Всеки окултен ученик има кармични аспекти.

Бинонагон

Аспект с ъгли между планетите 80° и орбиса ± 1°. Това е скрит постоянно действащ аспект (елемент земя). Бинонагонът действа чрез подсъзнанието, чрез окръжаващите ни хора. Той се проявява в периферията на съзнанието и действа върху вътрешното “Аз” на човека. Според силата си на действие, Бинонагонът се приравнява до Куиконса и Полуквадратурата.
Действието на Бинонагона се изразява в постоянно възвръщане на скритата повтаряща се форма, която позволява на човек да излезе от кръга, т.е. дава му се възможност за повтаряне на кармичния опит с цел неговото по-добро използване.
В най-лошият случай действието на Бинонагона се проявява като вътрешно забавяне, таен контрол или опека, вътрешни комплекси, които е сложно да се преодолеят. В характера на човек се забелязва тайно забавяне; той става пасивен пред загадките на съдбата.

Полунонагон

Това е аспект с ъглово разстояние между планетите 20° и орбиса ± 0,5° (елемент вода). Полунонагонът е скрит дискретен аспект.
С полунонагона е свързано осъзнаването на тайнствата, несъзнателният контрол. Всичко това не става постоянно, а е временно, под влиянието на обкръжението, общото настроение на другите хора. Общото енергийно поле ни прави някак по-затворени или обратно, развиващи се. Чрез обкръжението ни се напомня за необходимостта от плащане на дълговете, то ни заставя да се занимаваме с тайни дела или ни води до ред и организираност. Заради внезапното си действие полунонагонът се възприема по-силно от Бинонагона. “Ин”-ските (скрити) аспекти действат повече върху хората, живеещи вътрешен живот.
Всички феноменални аспекти се отнасят към еволюционните. Така, при прехода на ново ниво на съзнание кармичните аспекти преминават в своята противоположност: появява се свобода на волята, човек получава право за свободно развитие. Извършвайки определени действия, човек извиква тези причини, които отначало пораждат ограничения, а след това се създава нов затворен кръг на фаталност, който изисква преход на друго ниво.

Happy58

• Гост
« Отговор #21 -: Май 25, 2015, 10:29:22 pm »
Честно казано не мога да разбера.
Имам квадрат и половина между Луна/Плутон и Слънцето, в тригонални знаци, но определено няма усещане за лекота точно обратното, така че може и да си действа, но все пак ми е трудно да разгранича, защото Луната ми е доста натоварена, получава аспекти от почти всички останали и е манда с грозде.  Това е вярно при мен.
Друго, което бях чела и пасва е, че човек няма контрол над нещата, каквото и да прави няма значение, защото ще се случи каквото има да се случва.

За 135гр. Слънце/Плутон някъде пишеше, че човек е склонен да налага волята си по един тираничен, диктаторски начин, може и да има нещо такова.
Луна полуквадрат Уран, тук не ми е ясно.
Слънцето и Венера са в полу-секстил и ВР по екзалтация, мисля че има някаква хармония между тях.
Слънце полуквадрат Юпитер но ор. е 2гр, май е много.

няколко поста по-нагоре Дракич и софия спряха спора след като им се скара само с 2 думи :)

Satin

• Hero Member
« Отговор #22 -: Май 25, 2015, 10:50:13 pm »
няколко поста по-нагоре Дракич и софия спряха спора след като им се скара само с 2 думи :)

А много са се трогнали те, особено Драката ;D
Иначе  да, имам тиранични наклонности и то не малки, но трябва да съм ядосана :)

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 13755
    • https://victoryastro.blogspot.com/
« Отговор #23 -: Май 25, 2015, 10:53:27 pm »
Здраяейте! Тъкмо преразглеждах планетарните си аспекти и попаднах на някои  упорито пренабрегвани от мен до момента, но, ето, че вече реших да се просветя и в тази област. Интересуват ме квинтил и полусекстил. Какво е значението им? Споделете всичко, което сте чели или сте имали възможността да наблюдавате :)
Семисекстил

Квинтил

strelicka

• Hero Member
« Отговор #24 -: Май 30, 2015, 10:36:44 am »

Значи излиза,че полусекстила стабилизира и уравновесява-квадрата се неутрализира от тригона,а тигона -от квадрата .Не съм запознат със нумерологичното значение на 12 ,от деленето накоето е резултат .Дали има ляв и десен аспект,аспект,,2д,, и аспект ,,12д,, ,ако има първият би трябвало теоретично да носи материални пидобивки и растеж,втория вид-обратното  :017:

в случая асп. полусекстил е между бенефици, зависи от есенциални  и аксидентални достойнства на планетите

"Ако аспектиращата планета е лоша а аспекта добър, то резултат ще има, но той ще бъде използван със зла умисъл.
Ако аспектиращата планета е добра, а аспекта лош - добро няма да има!
Ако аспектиращата планета е зла и аспекта е лош - резултата от въздействието ще е лош!
Това са възможните варианти в случая. Обяснил го е Морен в една от книгите си, която наскоро излезе на български. "

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1331831/page/0/fpart/all/vc/1

akruks

• Hero Member
« Отговор #25 -: Май 30, 2015, 01:49:47 pm »
Сетих се да питам: Юпитер У8 бенефик ли е,а Плутон У9 малефик?Нещо не ми е ясно. :)
Няколко човека от форума имаме Плутон У5.Аз си го разглеждам като бенефик моя 
аз имам Юпитер в 8д и си е бенефик  :29:

strelicka

• Hero Member
« Отговор #26 -: Май 30, 2015, 09:59:50 pm »
Няколко човека от форума имаме Плутон У5.Аз си го разглеждам като бенефик моя  :d030:

разгреждаш или е действащ бенефик,като как се е проявил като бенефик плуто
щот и аз имам сатурн У5, знам ли  ::)

Reptil

• Hero Member
  • Публикации: 1945
« Отговор #27 -: Май 30, 2015, 11:28:36 pm »
За такива аспекти въобще не би трябвало да има орбиса, че ще изпаднем в екзистенциална неопределеност 33° към полусекстил ли клони, към децил ли, или най-много към хипотетичен ундецил…  :29:

strelicka

• Hero Member
« Отговор #28 -: Май 31, 2015, 10:39:39 am »
Предполагам,че трябва да го разглеждам като бенефик,защото до сега не ме е обременявал със сериозни проблеми.Не съм накотила дечинка,имала съм сравнително "хармонични връзки" с мъжете,като изключим един(и то разбрах,че не е била хармонична след като се разделих с него).Проявявал ми се е творчески импулс и съм била много доволна от него.Застанал ми е на К4 и мисля,че "ме пази".Така го чувствам.Но на дир Плутон на К5 нямаше съществени промени в начина ми на живот по 5Д,може би само вътрешно удовлетворение от моментното положение  :)

пази от какво и чрез кого- да не се "обремениш" в дисхармонична ли ,
предаването на днк си е творчество,да не кажа импулс на инстинкта - при теб закърнял за сега...

цитирам: 5 е  не само домът на децата, училището и тяхното възпитание,  спорт, обществено признание, творчество, всички любовни връзки и неща, които носят удоволствие,радостите от живота,възможности за печалби и приходи чрез спорт, игри, хазарт, облози, спекулации, начинания в борсовите сделки, шоу бизнес и всичко, свързано с него. Театри, концерти, танци, отклонения и лекомислия, мода, бохемския живот, сексуални заблуждения и отклонения, романтични любовни истории. Лов на щастие, репродуктивна способност, бременност и раждане, преждевременни раждания, аборти, хирургически операции в областта на половите органи.  спорта,хоби,любими  игри, надбягванията, казината.. 5-ти дом е на децата - физически и духовни. Това е дом на творчеството и изкуството, особено на изобразителното изкуство; удоволствията и центровете за удоволствия (банкети, партита и др.; също така на парите, включително на финансовите спекулации.  - учене, спорт, обществено признание, творчество
щастливия случай,неочакван късмет,подаръци,празненства,танци,курорти,развлечения,луксозни неща
Гали :какво сме заслужили да получим без да го плащаме,показват какво в живота ви идва почти безплатно и наготово, не е нужно да се трудите усърдно, за да го получите. всичко около Петия дом в личния хороскоп не може да бъде купено по никакъв начин, то идва безплатно за вас.
в какво от това е бене фактор плуто и в какъв асп е към слънцето  ,мундо упр. на 5
Пети дом - добър случай/късмет/съдба.
Матернус
5-ти дом- заслуги от миналия живот. Опизиционният 11-ти – плодовете от тия заслуги
« Последна редакция: Май 31, 2015, 11:29:40 am от strelicka »

akruks

• Hero Member
« Отговор #29 -: Май 31, 2015, 01:40:41 pm »
За такива аспекти въобще не би трябвало да има орбиса, че ще изпаднем в екзистенциална неопределеност 33° към полусекстил ли клони, към децил ли, или най-много към хипотетичен ундецил… 
за полусекстил-30°, допустим орбис е: долна граница- 29°35', горна граница 30°22'
за децил-36°, долна граница 35°33', горна граница 36°24'
и споменатите 33° се вписват в споменатия ундецил- 32°43', с долна граница 32°18', горна граница 33°6'
Ундецил е напрегнат аспект, като неговият най-общ смисъл е прогресиране, т.е. ускорено преминаване по пътя на човешката еволюция, за неподготвения- често против волята му.