Разбрах, че в диспозиторната верига се използват старите управители на Водолей, Риби и Скорпион
Дано с предния си отговор не съм те заблудила, аз самата не работя с тази техника.
Потърсих информация по въпроса и се оказа, че планета в собствен знак може да бъде краен диспозитор, ако има други планети в същия знак. И в такъв случай тя добива особено значение и сила в хороскопа. При теб това би трябвало да е Уран - намира се в собствен знак, като в същия знак има и други планети - Слънце и Нептун.
Обаче когато е налице взаимна рецепция, мисля че не може да се говори за краен диспозитор. Тези двойки планети би трябвало да се изключват от диспозиторната верига.
Що се отнася до старите /класически/ управители, те се използват предимно в Хорарната и Елективна астрология. И пак си зависи от предпочитанията на астролога, на коя астрологична школа е привърженик.
Ако се придържаме към традиционния подход, тогава Марс ще е управител само на Скорпион, Юпитер - на Риби, Сатурн - на Водолей. Съответно Овен, Стрелец и Козирог ще се управляват от други планети, в зависимост от това дали картата е дневна или нощна. Има го тук:
http://www.skyscript.co.uk/essential_dignities.htmlНо ако разглеждаме диспозиторните връзки в Натална карта, аз лично бих използвала модерните управители. Като построим такава верижка, можем да видим коя планета акумулира най-много енергия /като краен диспозитор или диспозитор на повече на брой планети/.
Допълнително се разглеждат:
- силата и аспектите на дадена планета
- в кой дом се намира
- кой дом управлява
- на кой дом е мунданен управител /сигнификатор/
Отчасти, посредством диспозиторна верига, се решава и често задаваният въпрос относно "празни" домове /- къде е разположен алмутенът на дома и къде се "влива" неговата енергия посредством диспозиторна връзка -/.