Автор Тема: Атмакарака  (Прочетена 12004 пъти)

niarnus

• Sr. Member
  • Публикации: 422
Атмакарака
« -: Октомври 14, 2016, 11:37:00 pm »
Ако не е удачно това заглавие на темата, коригирайте ме. Предполагам, че Papy ще премести коментарите на другите.

Прегледах бегло и на око атмакараките на съфорумци. Може и да не са точни, по соларната тема са повечето, не рових задълбочено. Интересно, виждате ли се отразени в тях?

Атмакарака Сатурн - Уран, Смарта, Мирабела, Романтика, Bin
Атмакарака Юпитер - Papy, Eaglet (или Раху)
АК Марс - Санти, Торони (?), Алена (или Раху)
АК Слънце - Сънрейн, Корея, Ема, Аброуд, може би Веско, ако не отчитаме Раху в системата
АК Венера - Лили, Сатен, Хепи, Рептил, Елфидка, аз, Флора, Делфин
АК Меркурий - Стар, Дракониада, Кая, Акрукс
АК Луна - Рени, Енигма, Клер, Тери

Допълвайте, моля, че не мога повече да търся ;D

Дияна, честно казано, да, виждам се отразена в този АК. Може би съм споделяла, че винаги съм се идентифицирала със Слънцето.
И животът ми така се е стичал, да ме тика пред погледи и да съм "осветена". Винаги съм го усещала като едва ли не някаква тежка отговорност, която се налага да поема, защото уж не съм от хората, които държат да са в центъра на събитията, на сцена.
Впоследствие обаче това ми е носило удовлетворение, усещане за пълнота, стимулирало ме е да разгръщам потенциала си, да надскачам себе си, вдъхновявало ме е за нови предизвикателства.

Като малка имах и занимания по Венера, свързани с изяви, които бяха прекъснати от обстоятелствата, и това може би е единственото, за което някога ще съжалявам (миналото не ме вълнува). Като някакво изгубено щастие, все копнея за него, та си компенсирам с разни заместващи форми. Имала съм два опита да рестартирам, но все друго излизаше и ме възпираше, вероятно има причина.

Съфорумците с ведическата ще ми простят лиричното отклонение, защото ще се изкажа неподготвена, но може би АК е нашият пътеводител, който деликатно (или не) ни побутва към вътрешните потребности, дълбоките стремежи, търсещи своето материално изражение в реалността. Със сигурност и перипетиите са гарантирани, може би сме в състояние на непрекъснати липси по съответната планета и в издирване (къде съзнателно, къде не) на възможности за захранването й.
Не знам, може да греша, защото в случая са само лични впечатления, а и не съм навлязла в дебрите на тази астрология.   
« Последна редакция: Октомври 14, 2016, 11:54:56 pm от niarnus »
No locked doors, No windows barred
No things to make my brain seem scarred

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Re: Атмакарака
« Отговор #1 -: Октомври 14, 2016, 11:54:44 pm »
По АК е копнежът на духа, но тази планета не винаги е свързана с професията. Може да сочи за качествата на душата, затова е важно да се огледа - по знак, накшатра, позиция в навамша как е поставена - и ще стане ясно. Даже се сещам, че някъде бях чела, че по-скоро нейната подгласничка - АмК /аматякарака/ може да е свързана с нашите изяви в социума, с професионалния път. АмК като помощник, съветник, подкрепящ фактор се третира.

Цитат

The amatyakaraka works quite differently and shows karma yoga. The Amatyakaraka takes the responsibility of feeding the Atmakaraka and therefore shows whom the Atma is dependant on in this birth.

Атма е духът и съответно по тази карака могат да се преценят духовните качества на натива. Докато по аматякарака се проявява нашата карма, т.е. какви ги вършим в материята, в светския живот. Понякога поривът на душата е един, а призванието в живота може да бъде друго.

Независимо какъв ще е подходът, т.е. дали ще избера за АмК Раху или Меркурий /повечето астролози включват Раху към чара каракас/, разпознавам се като житейски път и в двете. Раху като висша октава на Меркурий, ако можем да направим такъв паралел с Уран в западната астрология.

Местя го тук от друга тема, там ще изтрия:

За АК - венерианските неща ми се отдават с лекота, имам вроден усет. Но имам повече стимули да развивам качествата на планетата, която е в съвпад с АК - Меркурий. А Меркурий придобива окраска, характерна за планетата, с която е в съвпад или друг мажорен аспект. При мен има приемственост между двете планети - ако не успявам да реализирам едната, компенсирам с другата.

« Последна редакция: Октомври 15, 2016, 12:31:30 am от Lilla »
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

a.l.e.n.a

• Hero Member
  • Публикации: 3410
« Отговор #2 -: Октомври 15, 2016, 12:08:32 am »
Как може да се провери кое ти е аматякарака?
Над силата е само умението да я владеем!

niarnus

• Sr. Member
« Отговор #3 -: Октомври 15, 2016, 12:14:34 am »
И аз не съм останала с впечатлението, че определя професията, дано не звучи така и в поста ми. Има съдбовни моменти, в които усещаш намесата на външни сили. Тръгваш в дадена посока, за която не си предполагал, че е твоята, нито пък че носиш в себе си това, което предстои да извадиш навън.

Другите две, които чувствам по-близки като влияние са Меркурий и Марс. Не знам как става тази работа, че във ведическата карта по сила не са те на предни позиции. Все още съм неориентирана, така че основно ще ви чета. Ще помисля за някакви примери поне.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4 -: Октомври 15, 2016, 12:17:30 am »
Освен АмК, за повече детайли се гледа и Варнанда Лагна, за да се види по какъв път е поел нативът в професията, дали ще има предпоставки за успех, за повече подкрепа от средата или за спънки, тежък и нископлатен труд. На санскрит "варна" е каста. В античността и средновековието социалното положение изцяло е определяло това, с което ще се занимаваш. Сега имаме повече избор, защото ако се бях родила в по-стари времена, с тоя ретро Сатурн в 10 дом сигурно щях да съм зидар, обущар или селскостопански работник.  :012:

---
Алена, твоята АмК е Венера. И си късметлийка от висшите касти - Варнанда Лагна в Риби, в един знак с Юпитер.  ;D

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #5 -: Октомври 15, 2016, 12:23:21 am »
Другите две, които чувствам по-близки като влияние са Меркурий и Марс.

В западната карта си го имаш като ъглово влияние, а по ведическата пак са застъпени - в Д10, картата на професията и статуса. Там 10 дом е в Овен, а Марс и Меркурий са във взаимен аспект - в опозиторни знаци. По оста 3-9 дом, с този час на раждане. Варнанда Лагна в Дева и в един знак с Кету в основната карта, а в Д10 в знака Дева е Марс.

niarnus

• Sr. Member
« Последна редакция: Октомври 15, 2016, 02:21:45 am от niarnus »

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #7 -: Октомври 15, 2016, 10:00:42 am »
Лили, знаеш ли как се изчислява варнада лагна? Има разминавания между jagannatha hora и линка от Стар /на едното място излиза е 12-ти дом Водолей, на другото 2-ри дом Марс/

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #8 -: Октомври 15, 2016, 10:09:49 am »
Ето кастите:

Brahmana /Знак: Рак, Скорпион, Риби Планета: Юпитер, Венера, Луна/

Ksatriya /Знак: Овен, Лъв, Стрелец Планета: Марс, Слънце/

Vaisya /Знак: Телец, Дева, Козирог Планета: Луна, Меркурий, Венера/

Sudra  /Знак: Близнаци, Везни, Водолей Планета: Сатурн/

Emma

• Hero Member
  • Публикации: 2844
  • Mbuki-mvuki
    • Emma и картите
« Отговор #9 -: Октомври 15, 2016, 10:17:06 am »
Много готина тема, но точно сега нямам никакво време да чета повече по нея. От беглите погледи, които гугъл изплю - трябва да се боря с егото.
Най-големите ми уроци са били свързани с егото. Още си го боря, но къде му надвивам. Или живот му надвива. По-лесно ми се получават нещата с годините. И ми е по-леко на душата.
Пропускала съм много неща и съм изживявала големи драми по това его. Но като сравнявам себе си сега и преди много години - имам една благодарност, че живот и хора са ме дъвкали и плюли, за да се осъзная малко.
Дали съм била видима - да, имало е и такива моменти. Но това пък ми е било силно тревожно. 8 дом. Смесвам астрологиите, но това също ми е било урок. Да не драпам да седя все по сенките.
I am naked, not unclothed but exposed…You undress me, not my skin, but my soul.

delphin

• Hero Member
  • Публикации: 2019
« Отговор #10 -: Октомври 15, 2016, 11:37:00 am »
Използвах линка на Стар, но забелязах, че при изчисленията на варнада лагна ми съобщава, че взема предвид друга дата. Т.е. друг месец от въведения. Такава ли е методиката или аз нещо бъркам?
Има един глас, който не използва думи. Слушай!
Мевляна Руми

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #11 -: Октомври 15, 2016, 11:44:50 am »
Лили, знаеш ли как се изчислява варнада лагна?

Във ведическата се използват изключително сложни изчисления, на ръка надали някой би могъл да го сметне, нито да разбере алгоритъма. Или поне ще трябва да изкара специализиран курс само по смятане на всички техни лагни и дробни карти. Както е с примарните дирекции, например - курс се кара.

Тази Лагна наистина е зависима от часа на раждане, бързо се движи. Трябва да е максимално точен. Имаше техники, в които се използва и за ректификация, ако не ме лъже паметта.

При мен VL е в Телец, накшатра Мригашира, в един знак с Юпитер. За артисти не се сещам да е имало такива, освен един прадядо - директор на градския театър, който изчезва безследно /в лагерите на смъртта/ след анонимен донос на "доброжелател". А другият ми прадядо е прегазен с камион пред очите на сина си, защото отказва да прикрива едни злоупотреби, които стават в службата му. Та това ми е родовата карма и съм наясно за какво и срещу какво несъзнателно се боря.  ;)

Относно съчетанието Телец/Юпитер - моето семейство, по майчина и бащина линия, е от работещата интелигенция. Отгледана съм в семейство на преподаватели, в нашето семейство всички са с висше образование и са учили доста.  Сред четиримата внуци - само аз, тогава започнаха други времена, след прехода. От малка съм закърмена с "учителство" - Юпитер. Но бяха и изключително работливи, все трупаха и пестяха пари за нещо - Телец. Ту двуетажна градска къща да се построи, ту вила на морето, ту кола да се купи - още по времето на социализма. За сметка това - диви икономии и лишения в ежедневния живот, но жилището ни пращеше от красиви вещи. Дали всичко това ги е правило щастливи - не мога да кажа, мен определено не.

« Последна редакция: Октомври 15, 2016, 12:11:44 pm от Lilla »

Santi

• Hero Member
  • Публикации: 660
  • Nonsense
« Отговор #12 -: Октомври 15, 2016, 12:13:05 pm »
При мен се наблюдава също съществено разминаване м/у показанията в JH и предоставения сайт от star.
При JH ми отчита VL в 10 нат. дом, заедно с р.Сатурн в Скорпион - т.е low lifer-ска пътека за развитие.
При изчисленията по сайта на star отчита VL  в 7 нат. дом в Лъв.
« Последна редакция: Октомври 15, 2016, 12:18:06 pm от Santi »

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #13 -: Октомври 15, 2016, 12:21:35 pm »
При мен се наблюдава също съществено разминаване м/у показанията в JH и предоставения сайт от star.

А Парашара Лайт имаш ли? Пробвай и с нея. Аз я изтеглих, но не успях да инсталирам, не ми се получава. Може пък там изчисленията да се правят по-точно.

Досега не съм изследвала тая лагна - тя е за много фин анализ, такива рядко правя, пък и трябва да си сигурен, че всичко е изчислено точно, иначе рискуваш да сгрешиш в интерпретацията. А освен това далеч не е първостепенен фактор при прочита на наталната карта, ако искаме да видим какви са предпоставките за професия и социално положение.

А и кой сега гледа кастата, гледаш човека. Пък и без да им гледаш VL, то си личи от каква среда идват, тя оставя сериозен отпечатък върху светогледа, начина на мислене, навиците, подхода в отношенията с други хора...

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #14 -: Октомври 15, 2016, 12:46:25 pm »
Дали съм била видима - да, имало е и такива моменти. Но това пък ми е било силно тревожно. 8 дом. Смесвам астрологиите, но това също ми е било урок. Да не драпам да седя все по сенките.

Ема, ти си с много силна карта, баш за видимост, за по-изразена и интересна съдба. Ведическата ти карта изглежда по-силна и благоприятна от западната. Лагна в Козирог и екзалтирал Лагнеш /Сатурн/ в 10 дом от Лагна, тронова Луна в 7 дом - получава аспект от Сатурн. Всъщност имаш Юпитер/Сатурн в 10 дом, това е Брахма йога /дава знания, разбиране/. При дневно раждане Юпитер и Сатурн в кулминация са в силна позиция, предпоставки за добро социално положение, успехи. Тронова Луна в 7 дом, в благоприятна накшатра /макар и сатурнова/ - силна свързаност/симбиоза с другите - и на емоционално ниво, и като линия на съдбата. В 8 дом нямаш нищо. Слънцето, Венера и Меркурий са в Дева и в 9 дом, това е много благоприятна позиция. Меркурий е най-силно изявен - в собствен знак и стационарен. Венера е в по-слаба позиция, но заради троновата позиция на Меркурий има йога да смекчаване на дебилитация. И двете обаче са в лъчите на Слънцето и не съм сигурна дали са видими или невидими. Венера е доста по-близо, може да е невидима. Пък Меркурий по принцип рядко е видим, ако е в лъчите на Слънцето. Но ако е видим и стационарен, при това в собствен знак по сидерал, това ще го направи много изявен. То си личи, де. Имаш и Марс в собствен знак, разположен в 11 дом - там малефиците не вредят чак толкова. Раху е в 6 дом, там си работи по предназначение, ако трябва да се действа при по-трудни обстоятелства. Ако трябва да обобщим - 3 тронови и 1 екзалтирала планета, все по силни места - 7, 9, 10, 11 дом. Затова в живота ти има по-изразен драматизъм, като във фуния те засмуква, просто имаш всички предпоставки за по-динамичен и ярък живот. Няма предпоставки за инерция и по-монотонно протичане на живота при теб.

Но това е само по раши картата, а от силата на навамша зависи доколко всичко това ще бъде изявено и на какво ниво. За оптимални резултати е нужна силна навамша, тя може да смекчи и неблагоприятна раши карта. И обратното важи, при силно раши и слаба навамша - човек не успява да реализира голяма част от потенциала си, води по-посредствен живот или просто няма по-значими задачи в тази инкарнация.

Аз съм с неблагоприятно раши и силна навамша - кофти обстоятелства в живота, слаби перспективи, но силен духовен заряд, житейски път с мисия.

« Последна редакция: Октомври 15, 2016, 12:49:39 pm от Lilla »