Сатен, ако си спомням добре, май са подробно описани в лал китаб. За Луна например, ако е дебилитирана или в лош дом, може да се стимулира чрез ремедис за Слънце и Меркурий, тъй като останалите не че са й врагове, но "не я харесват" много. Съответно обаче Слънце и Меркурий трябва да са функционални бенефици и в добро състояние. Като за Слънце пак е малко рисковано, защото то си е сред естествените малифици.
При тези ограничителни условия изходът е да се стимулират с агресивни средства (камъни храни билки и дрехи) само планетата господар на Лагна (ако е добре поставена) или планетата, господар на девети дом (пак така).
Ако обаче си в планетен период - махадаша - на дебилитирана планета, можеш да се обърнеш към ремедис за омилостивяване - например един вид обгрижване/служене/сева на съответно животно, растение, на които тази планета е сигнификатор. Мантрите като че ли се смятат за най-безопасния начин да почетеш планетата, без да стимулираш лошите й проявления.
Аз имам дебилитирана Луна в Скорпион (остава там и с прецесия) (Анурадха) в шести дом, сама, първа четвърт, аспектирана от Сатурн и Кету, управлява втори (марака) дом.
Имам и дебилитиран Юпитер в Козирог, Утарашадха (с прецесия), в осми дом, аспектиран от Сатурн и Кету, владее седми и десети.
И двете по-добре да не ги закачам. Най-безопасно е в моята карта да нося камъните и цветовете на лагнеш - Меркурий. Венера е също силна, но освен пети, в който седи, управлява и 12-ти. Сатурн управлява 9-ти, но и осми, Марс е в собствен знак и силен, но управлява 8 и 11-ти. Определено мога да мина и без подсилване на малефици. При такъв аскетичен анализ, бижутата ми автоматично се ограничават до изумруд, оливин/перидот и нефрит.