По картата, представена от Романтика.
Една идея по-лоша би била ситуацията, ако раждането е дневно. Тогава Марс е по-злият малефик, имаме западен Меркурий и така квадратът от Марс става по-неприятен /по сидерал/. За лъжи не знам, но най-малкото има прикритост, подмолност, дебнене.
Потърсих в базата данни една карта – жена, която много добре познавам. Послъгваше доста, преувеличаваше. Но имаше и изявен талант на разказвач – къде на истински истории, къде на измислици...
Меркурий няма никакви есенциални достойнства – тропически Телец. Меркурий е в съвпад с невидима Луна /непосредствено преди новолуние/, като и двете планети получават лява квадратура от Сатурн. Раждането е нощно, светилата са в един знак – Луната е преди Слънцето. Меркурий е източен спрямо Слънцето. Меркурий в терма на Венера, Сатурн в терма на Меркурий.
Но лъжите ѝ не носеха особена вреда – послъгваше, за да се прави на интересна и да бъде в центъра на вниманието. Ето тук е проработила термата на бенефик. В терма на Марс или Сатурн съм сигурна, че би имало друга изява. Особено на Сатурн – нощно раждане, освен това така щеше да има и рецепция по терма.
Друг пример, пак много близка позната. Но там не знам часа на раждане. На пръв поглед изглеждаше искрена – акцентиран Стрелец /тропикал/. Докато в един момент на разбрах за доста нелицеприятни нейни /аморалност, неетичност/ прояви и двойнствен живот, за което дори не бях подозирала. Слънце, Меркурий и Марс в Стрелец, Луна в Риби, Сатурн в Дева – т-квадрат с два малефика, светилата и Меркурий в комбинация с тях. Но имаше и прекрасно тригонче Венера/Луна. Беше много повърхностна, глуповата и несериозна.