Така ли? Не знаех. А не трябва ли човек да е завършил поне една магистратура по психология, преди да го приемат да учи психотерапия? Дори и да има друга бакалавърска степен, която не е в областта на психологията.
В България има изискване човек да е завършил магистратура по психология, преди да се запише да учи някои видове психотерапия или психоанализа.
Знаеш ли дали в чужбина човек може да вземе докторска степен по психология, ако преди това бакалавърската и магистърската степен, които има НЕ са по психология?
В България всяка школа определя начина и критериите. Само при психоаналитичната знам, че имат изискване за определена възраст - над 27 г. Посещавала съм базисно ниво с личен опит по позитивна психотерапия и групата беше разнородна - икономист, счетоводител, учител, социален работник, психиатър...
Като цяло тук не е проблем да си бакалавър по икономика (например), да си се обучавал в магистърска програма от 1 г. по психология и да бъдеш със същия статут на психолог, който е учил 5 г.
Нещата в България не са законово регламентирани за тази професия.
За чужбина - със сигурност няма как да бъдеш психолог там и да имаш PsyD, ако преди това не си завършил бакалавър и магистър по психология. Имат изключително много критерии - определен опит, стаж, публикации. Всеки щат в САЩ, например си има различни изисквания за легитимизация и периодично се явяват на изпити...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Според мен за астрологията се изискват изключително много познания и отворен ум, за да може наистина да има полза за човека. А и във всяка една професия, в която се работи с хора е необходима емпатия и етика, които все повече забелязвам, че липсват.