Днес рових на тема 9 дом - уж ми е ясен, ама се запънах по отношение съвпада Сатурн-Нептун. Отворих си книжката за Домовете на Гуинет Брайън и след като изчетох писаното за 9 дом започнах отначало. Така стигнах до 4 дом и ме удари по болно място. Пускам един цитат:
Майката - като индивидуалност и като архетип - е много важна за някого с акцентиран Четвърти дом, особено ако знакът на върха на дома е воден. Всяко групиране на планети в Четвърти дом, особено ако към тях има отрицателни аспекти, показва проблеми с майката, обикновено кармични, които трябва да се изследват и разрешат.
Марс тук често показва проблеми с мама. Четвърти дом е в дъното на картата, а Марс никога не обича да е на дъното (или в края) на нещо. Може би човекът ще бъде засенчен от една доминираща, нарцистична, студена майка. Или тя може да е била болна, когато човекът е израствал - тя може дори да е починала. Детето с Марс в Четвърти дом вероятно е трябвало да се грижи за майката, да бъде родителят в семейството. Или, в нашата съвременна култура, това би могло да е една работеща майка, просто прекалено заета, за да дава някаква любов, от която има нужда човекът. Огънят на Червената планета изисква много гориво за сърцето и при тази позиция майката може да е била "недостатъчно удовлетворяваща нуждите на детето".
Неприятната страна на Марс в Четвърти дом би могло да е чувството за разочарование и за изоставеност. Човекът се чуди дали изобщо си струва да обича и да бъде обичан. Всичко това се пренася в зряла възраст, когато взаимоотношенията страдат. В брака, човекът може да разиграе отново хаоса от своето детство. Един мъж с лошо поставен Марс в Четвърти дом може да задържа в себе си гнева от живота с майката, години след детството, докато експлодира в насилие, когато вече е възрастен.
Съществува и чувство за изоставяне и за една вечна несигурност и поради това има нежелание да се сближава емоционално с други. С терапия това би могло да се проумее и разбере. Всички ние си струва да обичаме другите и заслужаваме да бъдем обичани.Понеже моят случай е ретрограден Марс на IC - на около 2 градуса преди него, но го броя отгоре - имам същите преживявания и усещания. Студенина, изключителна взискателност, вечно неудовлетворена от мен, каквото и да правя. Много грижовна към сестра ми - съвсем пред очите ми. Изцяло носех отговорността за сестра ми - с какво се храни, как учи, домашни ... направо си я отгледах.
Конфликтът по между ни беше огромен и се реши, когато станах на 27-28г. Тогава приключих първата си връзка. Тръгнах си без нищо, върнах се у дома. Виждам, че по транзити имам тр.Сатурн съвпад с нат.Марс и заедно в опозиция на Плутон. 11 г връзка - от ученичка. Крайно неодобрявана от семейството ми. Много израснах в нея. По синастрия - неговият Сатурн е върху моята Венера - много контролиращ, ограничаващ ... Като прогресии имам прогр.Венера - опозиция на натален Марс. Определено МАрс е бил здраво разклатен, раздрусан, но все още е ретрограден.
Ще се радвам да споделите как е при Вас. Мисля, че
Лили е споменавала, че има Марс на подобно място, като при мен
Ако Ви е интересно - ще кача двете карти