Автор Тема: Враговете в натала  (Прочетена 13902 пъти)

Rahu

• Newbie
  • *
  • Публикации: 48
  • спри да гледаш и започни да виждаш
Враговете в натала
« -: Януари 03, 2014, 11:39:54 am »
;)
« Последна редакция: Март 29, 2016, 10:42:14 am от Rahu »

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
Re: Враговете
« Отговор #1 -: Януари 03, 2014, 12:32:33 pm »
При един транзит на марс на к12, някои хора си полазаха задните мисли, така че за мен лично 12 дом не е много "скрит" и "таен"

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #2 -: Януари 03, 2014, 12:52:09 pm »
Всяка опозиция е индикация за такива.От 7-ми дом започват "другите" ,значи всеки производен седми,след ДСЦ могат да бъдат врагове.Планети ,на които принципите са в конфликт също ,например Марс-Нептун,стихии Вода-Въздух и т.н.

Не може без Венера и 7-ми дом ,защото как ще разбереш ,че някой ти е враг ,ако първо не се свържеш/сблъскащ с него ?!?

Колко "явен " е 8-ми дом ,като е в горната хемисфера и колко "таен " е 5-ти  дом ,като е в долната хемисфера ?!?

И след като 11-ти дом е домът на приятелите ,5-ти на неприятелите /враговете ли е ?!?

Rahu/b] ,как гледаш 12-ти дом и като производен също ,след като там не се 'вижда" ?!?  ;)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

strelicka

• Hero Member
  • Публикации: 3110
« Отговор #3 -: Януари 03, 2014, 08:23:25 pm »
първата третина на седми дом дава указания за брака
втората третина за процесите
третата третина за кавгите и явните врагове

6-ти ДОМ, наричан "Лоша съдба", "Лош случай", "Разплата" (Павел Александрийский), "Място между световете" (Реториус): Травми и Неразположения, Болести, Слабост; Роби, Врагове и техните заговори; Мъст (Хермес); Четириноги животни (Реториус). Средновековната традиция не включва тук враговете,  за разлика от елинистическата, а пренася тази тема в 7-ми дом; Освен това добавя преместванията от място на място – смяната на местоживеенето, а под четирикраки животни тук разбира само дивите животни, а не добитъка – селскостопанските животни.

7-ми ДОМ: Брак или Сексуален съюз; Съпруга; Пътешествия зад граница; Смърт. Средновековната традиция добавя тук още Вражда, Враждебност, Съперничество, които елинистическите астролози отнасят към 6-ти дом. Изглежда този пренос се осъществява заради опозицията на 7-ми дом към Асцендента. В допълнение, в средновековната традиция се обобщава  разбирането за брак, включвайки различни типове партньорски отношения, и се изоставя темата за смъртта.

12-ти дом е това, което се отдалечава, „пропада”,  отива си от  натива. Обърнете внимание - "падащ" от първи дом е именно 12-ти, а не 3-ти! 3-ти дом е падащ от 4-ти! Това движение символизира всичко, което причинява вреда или ограбва натива в неговото обкръжение, което цели да го загроби – в пряк и преносен смисъл, например – враговете, които го разоряват, често нанасяйки му дори физическа вреда, лишавайки го от зрение или от някой крайник, но това са и съдебните заседатели, които го лишават от собственост. Това може да е и робство, когато нативът вече не може да се разпорежда с живота си. И доколкото пътищата също се  отдалечават от някаква отправна точка, този дом, както и всички падащи домове символизира и пътешествията, но тук попадат онези пътешествия,  които са опасни за живота и при които нативът може да изгуби пътя, да се заблуди или да намери смъртта си. По подобни причини тук са и животните, които карат/носят човека на някъде – коне, камили, слонове и т.н.

6-ти дом - Това, което нативът понася или от което страда. 6-ти дом си има работа с болестите и страданията, които проникват във физическото тяло и го лишават от сила и здраве, с внезапните травми – това е място на лошата съдба и лошия късмет – макар че всичко това отстъпва на заден план пред онова, което носи смърт на натива, символизирано от седми дом. Именно поради факта, че шести е падащ дом, е по-щадящ за натива от седми. Той означава още враговете, които плетат интригите си зад гърба ни; този дом, а не 12-ти има работа с тайните врагове. 6-ти дом е място на страданията, които идват към натива в резултат на служенето му, на изпълнението на неговите задължения, но падащата природа на дома прехвърля тези задължения върху слугите или животните, които работят за натива. Реториус добавя тук и стъпалата и травмите на стъпалата, тъй като те носят тежестта на физическото тяло на натива. Пътешествията не се упоменават в този дом.

Накрая, от 6-ти дом съдим за свекъра (тъста), а от 12-ти - за свекървата (тъщата). тука вече ми се изясни защо 6-12,от скритите се ражда открит по 7,техният син-дъщеря,с който съдбата ни среща и обвързва,а за 6 дом има резон и често колеги стават от скрити интриганти в открити противници при съперничество и борби кой е по-по-най

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #4 -: Януари 03, 2014, 11:30:33 pm »
Колко "явен " е 8-ми дом ,като е в горната хемисфера и колко "таен " е 5-ти  дом ,като е в долната хемисфера ?!?

И аз не виждам логика.

Прието е водните домове - 4ти, 8ми и 12ти - да се свързват с тайни, скрити и мистериозни обстоятелства. И не на последно място те описват вътрешния ни свят - това, което остава скрито и не се забелязва на пръв поглед, не се афишира, не се натрапва, а може да бъде усетено интуитивно, на субтилно ниво.

Ако разглеждаме нещата от астрономическа, а не толкова от окултна или философска гледна точка, тогава има логика планета в горната хемисфера да е по-изявена. От изгрева до кулминацията се счита, че има най-голяма сила, след което постепенно силата й започва да намалява.

Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

enigma

• Hero Member
  • Публикации: 1971
« Отговор #5 -: Януари 03, 2014, 11:35:43 pm »
Струва ми се,че има значение и това,че картата е двуизмерна. А небето-поне за триизмерно знаем...
Друго, Планетите изгряват по посока обратно на знаците. Значи горната хемисфера си е изгряваща. От МЦ към Дсц вече залязват планетите, но са в дневната част.
По сидерал как стоят нещата, има ли логика, то пък там няма такива 12 домове предполагам.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #6 -: Януари 03, 2014, 11:39:48 pm »
По сидерал как стоят нещата, има ли логика, то пък там няма такива 12 домове предполагам.

Сидеричният зодиак нали е базиран на неподвижни звезди. По някое време от денонощието определено съзвездие изгрява на хоризонта, звездите са част от съзвездията.
« Последна редакция: Януари 03, 2014, 11:42:44 pm от Lilla »

Рени

• Hero Member
« Отговор #7 -: Януари 03, 2014, 11:43:43 pm »
И аз това питам знаещите ,може би има обяснение от папирусите по антична астрология  ::)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #8 -: Януари 03, 2014, 11:46:22 pm »
Разделението на 12 дома и 12 зодиакални знака е символично, реално в небето нещата не се виждат така. Но и на мен астрономията не ми е силна страна.

abroad

• Hero Member
  • Публикации: 654
« Отговор #9 -: Януари 03, 2014, 11:46:31 pm »
за домовете 8,12 най харесвам схващането, че остават скрити и за собствениците си - дотук изглежда най-точно

Рени

• Hero Member
« Отговор #10 -: Януари 03, 2014, 11:50:48 pm »
Това ,означава ли ,че всичко скрито е вражеско за нас ?!?

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #11 -: Януари 03, 2014, 11:52:45 pm »

Страхувам се от това, което не познавам/не признавам?

Рени

• Hero Member
« Отговор #12 -: Януари 04, 2014, 12:01:48 am »

Страхувам се от това, което не познавам/не признавам?

Да ,така е,вярно.
Хм ...не бях се замисляла ,значи тогава трябва да включим и Сатурн към "вражеският лагер" . ::)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #13 -: Януари 04, 2014, 12:06:47 am »
Винаги гледалм 12ти(производен) за "тайните врагове",
но едно мнение ме шокира...  - в 12ти нямало място за "тайни",
защото бидейки в горната хемисфера винаги ще са явни..Опит??

Споделете и за Явните ни врагове...някои упорито гледат 7ми(а уж партньорски)

Врагове можем да намерим навсякъде, стига да ги търсим.

На първо място, защото все пак при наличие на врагове/недоброжелатели става въпрос за някакъв тип взаимодействие, можем да ги потърсим в домовете от въздушния триплицитет - 3ти, 7ми, 11ти - "домовете на отношенията", както ги наричат модерните астролози. При определени констелации враждебна атмосфера може да присъства и в 4 дом - това е най-тежкият случай, защото рефлектира и оставя отпечатък върху по-нататъшните ни отношения извън семейното лоно.

Вече и друг път се е споменавало, че при индийците "враговете" са по 6 дом - тук попадат не само болестите, а също така препятствията и всички предизвикателства, срещу които ни се налага да се изправим, да водим борба с тях. По 8 дом са житейските обрати и кризи - с неочакван, внезапен и непредвидим характер, форсмажор.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #14 -: Януари 04, 2014, 12:15:54 am »
Хм ...не бях се замисляла ,значи тогава трябва да включим и Сатурн към "вражеският лагер" . ::)

Класически злосторници - сигнификатори на 8 дом, чувстват се "в свои води" и в 6ти.

Добавяме и Лунните възли - Раху и Кету, те символизират всичко чуждо и непознато, а в мунданната астрология са натоварени и с отбранителни функции. Докато в модерната западна астрология се тълкуват в контекста на отношенията и са натоварени с кармична символика.
« Последна редакция: Януари 04, 2014, 12:18:38 am от Lilla »