има ли някаква база за сравнение на силата на йогите - извинете за лаишкия въпрос
Сега си спомних по този въпрос за
една статия от сайта на Ханк Фридман, който ми се струва много полезен за "западни умове". Превеждала съм няколко негови статии, популярната раху-кету също е базирана основно на негова статия. Накратко неговия алгоритъм за оценка на силата на йогите.
Основни съображения:
1. Силна ли е поне една от планетите, формиращи йогата? Ако не, е малко вероятно йогата да даде значим резултат, освен ако планетите не участват във формирането и на други йоги. Нюанс на въпроса - планетата участва ли в повече от една йога.
2. Дали йогата се повтаря, включвайки същите планети, и от Слънце и от Луна? Ако да - по-мощна е.
3. Дали формиращите йогата планети получават аспект от малефици? Ако да, мощността на ефекта й ще е значително редуцирана, и може да възникнат допълнителни предизвикателства. По-добре е да няма въобще аспекти към планетите в йогата, отколкото да са с малефици.
4. Дали йога-формиращите планети имат отношение/връзка с първи дом или с лагнеш? Ако не - способностите и даровете, представяни от тази йога, ще бъдат трудно достъпни.
5. Дали Лагна и Лагнеш са предимно слаби или по-скоро силни? Ако и двата са силни и под влияние на бенефици, йогата ще се изрази лесно, от малефици - няма.
6. Дали човекът е в или му предстои (в смисъл ще доживее ли) даша на някоя от планетите, участващи в йогата? Ако да, вероятно е йогата да даде в пълнота плодовете си. Ако не, едва ли...
7. За конкретния асцендент дали някоя или всички от формиращите йогата планети са функционални бенефици (управляват добри домове)? Ако не, ефектите й ще бъдат значително отслабени.
Второстепенни съображения:
8. Дали йогата е в 6, 8, или 12? Ако да - темите на тези домове ще бъдат подсилени (например медицински умения за 6-ти, окултни способности за 8-ми) но йогата може да не произведе резултати по конвенционалния начин.
9. Дали формиращите йогата планети са в близък аспект (орбис) една спрямо друга? Ако да, ще бъдат по-силни като влияние.
Важна вметка - йогата дава резултати не въобще върху всичко, а в домовете, в които са планетите. Затова се казва, че ъгловите йоги са по-активни, защото са по-"личностни" и касаят многоаспектни теми.