Автор Тема: Йоги-Джйотиш  (Прочетена 18336 пъти)

Diyana

• Hero Member
  • Публикации: 1702
Re: Йоги-Джйотиш
« Отговор #45 -: Януари 29, 2014, 02:07:54 pm »
Но лично за мен тези от Д1 се изразявят в'пъти по-силно от тези в Навамша...

Пууу, пепел ти на езика, аз пък така се надявах хамсата ми в навамша да реабилитира поразения ми юпитер в рази.

Майтапът настрана, не съм сигурна дали е редно да се разглеждат и в производните карти. Макар да съм виждала интерпретации на йоги в дашамша или в саптамша.

За навамша нали казват, че даденото в рази се потвърждава или отхвърля в навамша. Тоест, някакси изглежда да е по-нагоре в йерархията на верификациите.
De omnibus dubitandum est

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #46 -: Януари 29, 2014, 02:18:27 pm »
За навамша нали казват, че даденото в рази се потвърждава или отхвърля в навамша. Тоест, някакси изглежда да е по-нагоре в йерархията на верификациите.

Силна навашма може донякъде да компенсира слаба или трудна раши карта, така съм чела. Има логика – силният дух ще преодолее всички спънки и трудни обстоятелства. А навамша дава информация не само за партньорския и съпружески живот на натива, а и за духовния му потенциал. Затова в д9 да имаш поразен Юпитер или слаба Луна е по-кофти, отколкото в д1. Човек със слаб дух, дори ако е поставен в благоприятни условия, ще е по-предразположен към духовна деградация и пороци.
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #47 -: Януари 29, 2014, 02:23:46 pm »
Колкото по-силна е Луната, толкова по-точна работа ще върши като отправна точка на изчисленията, предполагам аз.

Някои астролози разглеждат йоги само в основната карта. Не знам дали това е виджането на класиците или не.

Кратичко справочниче с по-често срещаните йоги.
« Последна редакция: Януари 29, 2014, 02:32:04 pm от Mirabella »

Diyana

• Hero Member
« Отговор #48 -: Януари 29, 2014, 02:31:46 pm »
Не съм сигурна за класиците, Мира. Но виж, с чисто ардрувски прагматизъм си викам, че щом в джаганатхата са разработили опции за отчитане на йоги от варгите, значи за преобладаващата част от ползвателите на програмата това е useful feature.

Diyana

• Hero Member
« Отговор #49 -: Януари 29, 2014, 02:36:09 pm »
Кратичко справочниче с по-често срещаните йоги.

Тук това
Цитат
Bhadra yoga: In a kendra Mercury is in its own sign or in exaltation. Result: Intellectual, learned, rich, good in commerce and communication
според един от разпространяваните часове на раждане би трябвало да се отнася и за ББ. Откъм "Intellectual, learned" не знам да го докарва, в комуникацията си е направо за профишънси левъл, а по двете оставащи трябва да се доверим на слухове и градски легенди. ;D

Diyana

• Hero Member
« Отговор #50 -: Януари 29, 2014, 02:38:46 pm »
Колкото по-силна е Луната, толкова по-точна работа ще върши като отправна точка на изчисленията, предполагам аз.

А това и аз много често съм го срещала, особено при тълкуване на варгите - сравнение на силата на съответния първи дом и луна, като условие за избор на референтна точка.

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #51 -: Януари 29, 2014, 02:45:48 pm »
има ли някаква база за сравнение на силата на йогите - извинете за лаишкия въпрос
например:
юпитер в седми от асц в собствен знак - йога със сила 3
юпитер в ъглов спрямо луната в собствен знак - йога със сила 4
или нещо подобно?

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #52 -: Януари 29, 2014, 02:49:26 pm »
Хахаха, откъм intellectual няма как да го докара. Може нещо друго по Меркурий да е намазал. Умее да приказва много (глупости основно), занимавал се е (и сигурно още го прави) с търговия (по-правилно, контрабанда). ;D С Меркурий се свързва и политиката.

Папи, от това, което съм чела, силата на планетите, които участват в йогата, и силата на домовете, в които се случа йогата, би трябвало да влияят върху силата на йогата. Обаче за такава прецизна скала с числова оценка на йогите не съм чувала. Виж, за силата планетите има числови скали по различни показатели.
« Последна редакция: Януари 29, 2014, 02:54:46 pm от Mirabella »

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #53 -: Януари 29, 2014, 03:01:51 pm »
И аз имам същите впечатления за една Бхадра йога в обкръжението ми (Меркурий в Дева в 4 дом от Лагна), хем Меркурий е Лагнеш, Пунарвасу изгрява на АС. Но е близо до Слънцето, може и това да разваля ефекта на йогата. Не бих я нарекла интелигентно девойче, но откъм меркантилност го докарва. Луната е в Криттика, в съвпад с Алциона (29 гр. Телец по тропикал).

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #54 -: Януари 29, 2014, 03:19:10 pm »
За себе си мога да твърдя, че йогите в които участва Атма'караката ми са по-изявени..размисъл

По тази логика Малавя йога и Випарита раджа йога между Венера и Юпитер би трябвало да са ми по-изявени. Но венерината антардаша не донесе никакви изяви и събития в тези сфери. Всъщност втората йога се свързва с успех след преодоляване на трудни обстоятелства, така че се надявам поне вече да е спряла да действа откъм ограничения, да вземе да се отпуши и положителният й потенциал.

Между у6 и у8 е моята випарита, но са естествени бенефици, със статус на АК и ДК. Венера управлява и знака на Лагна. Но това всъщност е и паривартана йога - взаимна рецепция, която има силата на аспект.

« Последна редакция: Януари 29, 2014, 03:26:08 pm от Lilla »

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #55 -: Януари 29, 2014, 03:53:49 pm »
Ето една интересна карта, какво мислите

Diyana

• Hero Member
« Отговор #56 -: Януари 29, 2014, 04:25:57 pm »
има ли някаква база за сравнение на силата на йогите - извинете за лаишкия въпрос

Сега си спомних по този въпрос за една статия от сайта на Ханк Фридман, който ми се струва много полезен за "западни умове". Превеждала съм няколко негови статии, популярната раху-кету също е базирана основно на негова статия. Накратко неговия алгоритъм за оценка на силата на йогите.
Основни съображения:

1. Силна ли е поне една от планетите, формиращи йогата? Ако не, е малко вероятно йогата да даде значим резултат, освен ако планетите не участват във формирането и на други йоги. Нюанс на въпроса - планетата участва ли в повече от една йога.

2. Дали йогата се повтаря, включвайки същите планети, и от Слънце и от Луна? Ако да - по-мощна е.

3. Дали формиращите йогата планети получават аспект от малефици? Ако да, мощността на ефекта й ще е значително редуцирана, и може да възникнат допълнителни предизвикателства. По-добре е да няма въобще аспекти към планетите в йогата, отколкото да са с малефици.

4. Дали йога-формиращите планети имат отношение/връзка с първи дом или с лагнеш? Ако не - способностите и даровете, представяни от тази йога, ще бъдат трудно достъпни.

5. Дали Лагна и Лагнеш са предимно слаби или по-скоро силни? Ако и двата са силни и под влияние на бенефици, йогата ще се изрази лесно, от малефици - няма.

6. Дали човекът е в или му предстои (в смисъл ще доживее ли) даша на някоя от планетите, участващи в йогата? Ако да, вероятно е йогата да даде в пълнота плодовете си. Ако не, едва ли...

7. За конкретния асцендент дали някоя или всички от формиращите йогата планети са функционални бенефици (управляват добри домове)? Ако не, ефектите й ще бъдат значително отслабени.

Второстепенни съображения:

8. Дали йогата е в 6, 8, или 12? Ако да - темите на тези домове ще бъдат подсилени (например медицински умения за 6-ти, окултни способности за 8-ми) но йогата може да не произведе резултати по конвенционалния начин.

9. Дали формиращите йогата планети са в близък аспект (орбис) една спрямо друга? Ако да, ще бъдат по-силни като влияние.

Важна вметка - йогата дава резултати не въобще върху всичко, а в домовете, в които са планетите. Затова се казва, че ъгловите йоги са по-активни, защото са по-"личностни" и касаят многоаспектни теми.

Diyana

• Hero Member
« Отговор #57 -: Януари 29, 2014, 04:35:56 pm »
Между другото, Папи - тук  се казва, че най-яки са раджа йогите, отново поради факта, че въвличат ъглови и трикона домове, но най-паче десети и девети - карма и дхарма, които сами по себе си би трябвало да стигат, за да опишат основното предназначение човешко тук и сега :). Но освен това има интересен анализ на картата на Винъс Уилямс с Бхадра и Малавя в десети от лагна и от Луна и с още един куп раджа йоги, но именно посредством Ручака Махапуруша в дреканата се прави заключение за сестра й Серина :72:

Diyana

• Hero Member
« Отговор #58 -: Януари 29, 2014, 04:42:20 pm »
Много интересна извадка....
Прави ми впечатление обаче че иска йогата да "бъде повторена"? :017:

Ам да, то е в унисон с което си говорихме - трябва да натиска много бутончета, за да ти взриви живота. Ако гледаш на йогата като на аспект/връзка, и в западната връзката е по-активна, ако включва светилата, освен асц. Ако една планета е по-аспектирана и в западната (т.1), естествено ще се задейства по-често, и т.н.

ПС. Но тези осем точки не се очаква да се появят всичките едновременно де, кандисва и на две-три от тях.

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #59 -: Януари 29, 2014, 05:17:38 pm »
Мирабела и Диана, благодаря ви :)