Smarta, добър опит за разсъждения на тема "Силата на Астрологията". Но, има доста неточности и непълноти, а на моменти направо откровенни заблуди в разсъжденията. Добре, по същество:
1. "Ха сега да вземем една астрологична карта! Вместо часове и дни, минути трябват, за да се разберат основните неща за функционирането на тоя човек. " - откровенна заблуда. Ако повърхностно вземеш всички тези методи абсолятно нищо няма да се постигне - чисто и просто ще нагласиш една част от житейската ситуация на изследвания човек към знанията ти за астрологичните закономерности.За да разбереш какви са мотивите за да функционира един човек са необходими години. Освен това човек, като продукт на БОГ е доста сложно творение и е напълно излишно да бъде опростявано. Има нещо, което астролозите по нашите земи не тачат много - по-скоро не искат да се съобразяват при тълкуването на хороскопа/космограмата. Това се нарича ГЕНОСКОП. В голямата си част проблемите на човека се дължат на рода, в който се е родил и тези проблеми никъде не можеш да ги намериш в зведната карта ( може да се досещаш само, смътно, но не може да ги дефинираш ясно).
2. Астрологията като НАУКА (не стъкмистика) е наука за живота. Ще кажат опонентите - да, да ама НЕ. Философията е тази наука. Аз пък им казвам на тях да да ама НЕ. Халдейците не са били философи, но са били по-добри мислители от философите след тях. Да не говорим за лечебното изкуство на халдейската култура. Халдейците са имали много добро астрологично познание и много по-съвършенно в сравнение със съвременното астрологично познание. Факт е, че съвременните астролози (в голямата си част или онези, които представят писменно познанията си) нямат пълни астрологични познания. И от тук произтичат изкривяванията в тази древна наука.
3. "Това е огромно облекчение. Понеже астропсихологията стъпва на архетипите, първо разработвани от Юнг, но те са били винаги във всички митологии и народностни познания, просто той проникновено и къртовски е събрал това знание в някакъв синтез." - абсолятна измислица и некоректна мисъл. Наука астропсихология НЯМА. Подчертавам го и настоявам да се осъзнаете. Юнг ползвайки астрологичното познание разработва теорията за архитиповете. Но това не дава основание да се твърди, че има наука астропсихология. Напротив труда на Юнг показва колко много може да даде астрологията на психологията (въздържам се да кажа науката психология, защото си мисля, че това е едно от разклоненията на голямата наука за живота Астрология). Второ, митологичното взаимопрониква в астрологичното познание. Но тук вече опираме до дилемата - яйцето или кокошката са първични.Аз мисля, че Бог е първи и това е - нито кокошки нито телета нито там някакви гадинки. Зодиакалния кръг не е животински !!! Това е кръг на живота, на житейските принципи!
4. "Астрологичният език е много кратък път към човека такъв, какъвто му е заложено да бъде." - не знам какво си има предвид с тази мисъл, но ако се изясниш, може да коментираме. За сега се съгласявам, но с едно уточнение - този път отнема дълго време за някои хора да го извървят.
5."Астрологията не може да направи терапия обаче. " Е с това вече абсолютно не мога да се съглася и не знам от къде и как си стигнала до такова заключение. Има един раздел от тази наука Астрология наречен - АСТРОМЕДИЦИНА. Дали пък не следва тук да поставим астропсихологията? Според мен НЕ. Астромедицината има съвсем друг предмет на изследване - да открие произхода на болестите в човек и да предложи методи и подходи за лечението ми. Просто и ясно. Значи тя може да предложи терапия - но както може да се досетиш терапията се прави от практикуващи в дадена научна медицинска област. В случая с Астрологията от практикуващия Астрология. Има още доста за дискутиране в тази тема, но мисля да пиша още. За това следващия проблем в съжденията ти.
6. "Може да се използва само за автотерапия - учиш астрология, осъзнаваш неща за себе си, страдаш си ги, променяш се, променя ти се животът." - този подход ще ти помогне наистина да разбереш себе си. Но след тази твоя мисъл следват една последователност от интуиция, предчувствия и проникновения обослувени от умората, липсата на пълно познание на астрологичната наука и от желанието да се обяснят по някакъв начин житейските проблеми. В това разбира се няма нищо лошо, напротив дори е похвално. Човек се учи да се изказва правилно. Това между другото е много трудно и в същото време много важно за един практикуващ Астролог. Така, че адмирации за тези ти сремежи. Но както се казва не е приятел този, който ме ласкае, а онзи който ме критикува. Човек е многомерно същество - много трудно мозъка на човек може да поеме, анализира и съпостави всички негови измерения.А и не необходимо, защото много от проблемите се решават благодарение на желанието на човек, а не от желанието на терапевта! Това също трябва да се отчита. Така, че не е възможно да се направи пълно познание на човек. Като завършек само - винаги имай като шаблон следния закон - Човек е съвкупност от 3 измерения (просто за удобство се приема) 1-во Това което той възприема, че е. 2-ро Това което другите възприемат от него 3-то Онаова което в действителност е. С подхода, който предлагаш за самопознание, може да се измени само първото измерение на човека. Второто измерение, казват е АSD - изгряващия знак, но според мен не само. А вече третото измерение само БОГ знае какво е.
Изобщо до доста теми си се докоснала с това си изказване, но това са сериозни въпроси и с доста голямо значение, ако имаш желание да работиш и практикуваш с тях. Но си трябва доста осмисляне не само познание на митологията.