Здравейте, замислих се на следната тема, която от скоро много занимава мислите ми: Женственост.
През годините съм имала различни разбирания за женственост та. Навярно за всеки това би било субективно понятие и разбиране.
За мен, по сегашните ми разбирания, женственост притежава жена, която:
- се грижи за себе си, поддържа се красива, гримира се, прави си косата, прави си процедури за разкрасяване и т.н.
- е нежна, както в действията си, така и в изказванията си
- облича се по-често с рокли, поли, отколкото с панталони и строги облекла.
- не проявява грубост и арогантност
- умее и е свикнала да получава комплименти (казвам го, защото аз например доскоро се чувствах супер неловко, когато някой ми направи комплимент и смятах, че го казва просто ей така, без да го мисли)
- умее и е свикнала да се държи като по-нежната и "слаба" половинка - т.е. в компания на мъж моли за помощ с тежки чанти например, обича и приема кавалерстването на мъжете и т.н.
Предполагам мога да се сетя още неща, които да изброя, но засега стига толкова.
Та се замислих - какво в натала показва една такава женственост? Има ли изобщо положения, които да правят жената такава? Или е въпрос на семейство, възпитание, пример и среда?
Съдейки по себе си - преди не бях особено женствена. Мразех да нося поли и рокли, чувствах се неловко в тях, но сега не е така. Наталната ми карта не се е променила, затова се чудех дали има връзка? Или просто да кажем нещо е заложено в картата на човек, но е въпрос на време и събития да се "задейства" нещо?
Ще се радвам на коментари и разсъждения по една толкова женска тема.
Прочитайки те си казах,каква женственост това е суета,за мен, по сегашните ми разбирания
едни я възприемат като външен материален израз,други на ниво чувства и емоции
та ако е второто в твоя списък няма да обича,защото ако външността ,лустрото привлича на първо страница, и на втора идва скуката, суетата е скучно занимание,еднообразно повторение ,женствеността има толкова различни определения,колкото сме различни хората,един от друг,ако запиташ жените дефиницията ще включва дадена марка,стандарт- външност,тяло,облекло,стил,червило,парфюм,коса,силикон,лифтинг,ботокс и т.н
за мъжете друга- като красота (не само външна),мекота, хармония, нежност, обаяние, чар, спокойствие,доброта
това,че не обичам рокли и поли, не ме прави по-малко женственна в очите на слепите,обичам-не обичам, какво от това,такова е времето в което живеем, сега звучи абсурдно да се стегнеш в корсет и дълга набухнала рокля с кринолин и да се вееш по улиците,камо ли да ползваш градският в час пик,ще те таксуват за свръх багаж,ако успееш да се качиш,както абсурдно е било в онези епохи жена да се издокара в панталон,да изключим Жана д,Арк...тя е имала мисия
женствеността е умението да обичаш всичко което си,независимо с/без маски и грим,любовта излъчва,женствеността е магия,функция на положителни емоции,които привличат ,кара противоположния пол да прелиства ,прелиства, да открива на всяка страница все нови и нови неща ,докато изчете книгата до край,без да се насити ...и да започне да препрочита отново пак същата
защо ти е женственост ако сме еднополови,защо ти е женственост ако го няма инстинкта за продължаване на рода...трябва ли ти женственост по време на война....