Здравейте, замислих се на следната тема, която от скоро много занимава мислите ми: Женственост.
През годините съм имала различни разбирания за женственост та. Навярно за всеки това би било субективно понятие и разбиране.
За мен, по сегашните ми разбирания, женственост притежава жена, която:
- се грижи за себе си, поддържа се красива, гримира се, прави си косата, прави си процедури за разкрасяване и т.н.
- е нежна, както в действията си, така и в изказванията си
- облича се по-често с рокли, поли, отколкото с панталони и строги облекла.
- не проявява грубост и арогантност
- умее и е свикнала да получава комплименти (казвам го, защото аз например доскоро се чувствах супер неловко, когато някой ми направи комплимент и смятах, че го казва просто ей така, без да го мисли)
- умее и е свикнала да се държи като по-нежната и "слаба" половинка - т.е. в компания на мъж моли за помощ с тежки чанти например, обича и приема кавалерстването на мъжете и т.н.
Предполагам мога да се сетя още неща, които да изброя, но засега стига толкова.
Та се замислих - какво в натала показва една такава женственост? Има ли изобщо положения, които да правят жената такава? Или е въпрос на семейство, възпитание, пример и среда?
Съдейки по себе си - преди не бях особено женствена. Мразех да нося поли и рокли, чувствах се неловко в тях, но сега не е така. Наталната ми карта не се е променила, затова се чудех дали има връзка? Или просто да кажем нещо е заложено в картата на човек, но е въпрос на време и събития да се "задейства" нещо?
Ще се радвам на коментари и разсъждения по една толкова женска тема.
Женствеността е пряко свързана със сексуалността, със стремежът да на една жена да бъде желана, привлекателна. Като жена. В очите на някой мъж. Сексапилът( Венера) по-скоро е въпрос на себеоценка, доколко се харесваш, а не на външен стайлинг, по-женствен стил на обличане. Една жена се гласи повече като стайлинг с цел да бъде пожелана. Нежна, мила, приласкаваща, успокояваща, разбираща, грижовна и приемаща е само тогава, когато обича, когато някой емоционално я докосва. Присъщата ни женственост някой избран, припознат емоционално я събужда. Желаната, обичащата и обичана жена излъчва женственост, мекота. Не стилът на дрехи, които избира. Жена, която залага на по-мъжки стил поведение, стил, качества - груба, остра, рязка, нападателна, настъпателна, налагаща се, важно й е да се докаже на професионално ниво, в социалната йерархия, в нея да е последната дума, работохолик, вероятно не се чувства обичана, любима, емоционално удовлетворена.
В такъв смисъл себеусещането за женственост се променя във времето. В зависимост от емоционалните потребности и актуалната себеоценка и изборите, с които се отъждествяваме.
Астрологично: Усещането за женственост се ориентира от зодиакалният знак на прогресивна Венера. Транзитите към Венера, Луна, мидпойнт Луна/Венера. Различни синастрични бутончета през времето.