Автор Тема: Храната  (Прочетена 137760 пъти)

Ребека

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 4577
Re: Храната
« Отговор #75 -: Юли 15, 2014, 04:42:22 pm »
Сега не се шегувам,не ми се търси линк,къде съм го чела. :012:

ThuNdeRGoDDeSS

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1087
Re: Храната
« Отговор #76 -: Юли 15, 2014, 05:00:22 pm »
И аз съм го чела това някъде, абсолютен ужас е. На принципът съм да ям каквото се произвежда тук, в България, не някакви екзотични работи. Мисля, че Петър Дънов го беше казал, да не налитаме на някакви чуждестранни храни, а да се храним с каквото дава земята тук - организма ни е пригоден към това хранене, а и са си доста застоели някои неща, докато пътуват от далеч. Само за банани правя изключение.  :012: :012: :012: :012:

Papy

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 7914
Re: Храната
« Отговор #77 -: Юли 15, 2014, 05:31:13 pm »
тук намерих за елдата, лимеца и още някои

Lilla

  • Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Re: Храната
« Отговор #78 -: Юли 15, 2014, 08:40:49 pm »
Гаури, права си - Украйна е държава с 46 милиона население, не е само Чернобил.  :012:

Друг е въпросът какво ще остане от тая държава, в най-скоро време...  :017:
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Papy

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 7914
Re: Храната
« Отговор #79 -: Юли 29, 2014, 07:48:38 pm »

Happy58

  • Гост
Re: Храната
« Отговор #80 -: Юли 29, 2014, 08:39:25 pm »
Една статийка

Дай Боже повече такива като него да има ....  O:-)

Love-me

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 175
Re: Храната
« Отговор #81 -: Август 05, 2014, 01:45:22 pm »
Papy, честита ти машина за хляб. Остава обаче проблемът с качественото брашно, откъде да се снабдяваме с него. И ние сме с хлебопекарна от известно време и правим само пърнозърнести хлебчета. Много е приятно да се прибереш вкъщи и да мирише на прясно изпечен хляб.  :72:

Иначе аз като типичен представител на тронова Венера в Телец, обичам да си похапвам. Природата ме е дарила с изключителен метаболизъм и няма пълнеене. Даже, ако малко се притесня, ми се свива стомахът и веднага свалям килограми.

Откакто обаче Сатурн ми обикаля в 6 дом, много сериозно съм започнала да съблюдавам с какво се храня. Все още се лутам доста от режим на режим, но поне установих, че не ставам за гладуване (доста Вата имам), пречиствам се веднъж годишно с ориз по Малахов. Месото го ограничавам, но не съм го спряла, ще ми се и млечните да намаля, но съм им голям фен. Тази статия много ме бута към спиране на млечните: http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/zdrave_bulgari_usa_canada/19297.html  А сега ми предстои съвпад на Сатурн и Марс в 6 дом и се чудя дали не е удачен момент да опитам да ги спра.  ::) Първата крачка е да ги спра като излизам навън, защото вкъщи консумирам млечни от една еко ферма и все пак си мисля, че са качествени. Постепенно преминах към кафяв ориз, пълнозърнест хляб и паста, към натурален шоколад. Кафето не ми понася и от години не го пия. Газирани напитки, салами, вафли, бисквити не помня откога не съм консумирала. Олиото и бялата сол също съм ги тотално изхвърлила от кухнята. Готвя с гхи, зехтин и хималайска сол. Стъпка по стъпка действам, но поне съм поставила основите.  :)

Serve, love, give

Happy58

  • Гост
Re: Храната
« Отговор #82 -: Август 05, 2014, 02:01:37 pm »
Готвя с гхи, зехтин и хималайска сол.  :)

ако живееш в БГ, нито едно не носи енергията на земята, върху която живееш (е, освен гхи-то де).

Въпроса обаче е, дали солта в магазина е наша, провадийска, или е внос и дали олиото е от наш слънчоглед, или пак е внос :). За гхи - става, но така и не му разбрах смисъла. Все си мисля, че ако беше необходимо, нашите прабългари и в българската традиция, това щеше да е застъпено. Не разбирам, защо в Индия пречистват маслото, а при нас - не.  ??? ???

Love-me

  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 175
Re: Храната
« Отговор #83 -: Август 05, 2014, 02:53:23 pm »
Да, права си. Хубаво е човек да се храни с продукти, които са произведени в България и са типични за българската кухня. Но не мисля, че не можем и да внасяме разнообразие. Аз например си взаимствам най-вече от средиземноморската и индийската кухня, просто ги чувствам някак близки.  :) Даже, като се замислим, за българина се смята, че яде много месо, салами, сланина, но това не значи че всеки българин трябва да се храни така. Нали точно това си говорим, че всеки има индивидуални нужди и предпочитания.  ;)
Serve, love, give

Diyana

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1702
Re: Храната
« Отговор #84 -: Август 05, 2014, 02:54:42 pm »
Не разбирам, защо в Индия пречистват маслото, а при нас - не.  ??? ???

Еее, не си имала баба на село, затова :012:. Гхито си е всъщност точно нашенското топено масло. Няма друг начин да се съхранява масло, без да граняса. Претопява се, отпенва се, посолява се лекичко (може и да не се соли, ама баба ми солеше за всеки случай) и се прибира в буркани - така кара цели месеци, и има масло за качамака и погачата и зиме, и лете, без значение имаш ли, нямаш ли крава. Това упражнение го правеха и шопската, и тракийската ми баба, доста след като бяха вече изобретили хладилника :012: Маслото придобива слънчевожълт цвят и уникален карамелен аромат.
Тю, размечтах се, а няма време днес за обяд :'(.
De omnibus dubitandum est

Lilla

  • Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Re: Храната
« Отговор #85 -: Август 06, 2014, 09:18:41 am »
Сетих се, че и при нас го претопяваха, така че не е само индийска традиция.

Олиото отдавна излезе от употреба при мен, карам на чист зехтин.
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Happy58

  • Гост
Re: Храната
« Отговор #86 -: Август 06, 2014, 09:24:20 am »
Еее, не си имала баба на село, затова :012:. Гхито си е всъщност точно нашенското топено масло. Няма друг начин да се съхранява масло, без да граняса. Претопява се, отпенва се, посолява се лекичко (може и да не се соли, ама баба ми солеше за всеки случай) и се прибира в буркани - така кара цели месеци, и има масло за качамака и погачата и зиме, и лете, без значение имаш ли, нямаш ли крава. Това упражнение го правеха и шопската, и тракийската ми баба, доста след като бяха вече изобретили хладилника :012: Маслото придобива слънчевожълт цвят и уникален карамелен аромат.
Тю, размечтах се, а няма време днес за обяд :'(.

ами в провинцията съм расла, но не е в село и никога не съм чувала да го топят - моята прабаба го е съхранявала в зимника - сигурно затова не се е налагало топене.
На мен гхито (по принцип топеното масло не ми е особено приятно). Ако трябва да е такова, предпочитам мас.

Happy58

  • Гост
Re: Храната
« Отговор #87 -: Август 06, 2014, 09:32:57 am »
Да, права си. Хубаво е човек да се храни с продукти, които са произведени в България и са типични за българската кухня. Но не мисля, че не можем и да внасяме разнообразие. Аз например си взаимствам най-вече от средиземноморската и индийската кухня, просто ги чувствам някак близки.  :) Даже, като се замислим, за българина се смята, че яде много месо, салами, сланина, но това не значи че всеки българин трябва да се храни така. Нали точно това си говорим, че всеки има индивидуални нужди и предпочитания.  ;)

честно казано, не знам, кой е този авторитет, който дава такива оценки - българина е ял месо в напълно разумни граници. нека не забравяме, че постите като календарни дни са били повече от непостите. Много добре даже са се хранили хората. салами не е имало, а много добре обработено изсушено месо - като племето хунза. Сланината е била необходима в студените зими - едва ли индийците и средиземноморците са имали нужда от сланина. И умишлено са я яли с лук или туршия + вино - за по-доброто й смилане в организма. Туршията вкарва допълнителна топлина през зимата в организма.

Въобще, въобще не съм съгласна с всички тези нововъведения в хранителния режим на българите, но пък мен кой ме пита :) А и то както е тръгнало, тук вече май става суб-тропик/тропик, така че ще почнем и портокали и банани и маслини да си отглеждаме :).

Давам ви една идея - зехтина се прави от маслини, маслините виреят в горещи места - поради тази причина те притежават свойството да издържат на горещо, демек, притежават охладителни свойства (същото като при портокалите и бананите). Та, кога в БГ е такава жега - около 2-3 месеца в годината. Но ние упорито си ядем портокали и банани през зимата, когато всъщност трябва да ядем сланина и туршия. А после се чудим, защо сме болни.
А, и за да избегнем въпроса с Витамин С и всичко друго в портокалите и бананите - нали знаем, с какво разполагаме в БГ - ябълки, круши, дюли, билки .... всичко това е много по-добро естествено. Отделен е въпроса, че вече всякакво производство е разбито, аз говоря принципно.

Вещичка

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1727
  • Виждам те!
Re: Храната
« Отговор #88 -: Август 06, 2014, 09:37:09 am »
Колкото и да искам да я карам само на зехтин не става  :91:. Това моите деца са някакви бъгнати такива  :017:... От бебета са хранени с овче кисело мляко - аз им го подквасвах, защото кръстниците ни гледат крави и овце. Живеем на село все пак. Меда - домашен, млякото - домашно, яйцата - домашни... Тези тикви моите обаче не искат и да чуят за домашно мляко, майонеза и други такива. Падат си по купешките простотии... От години насам се опитвам да готвя със зехтин и за салати само него ползвам, но диванетата мрънкат и срещу него - не им харесвал... Тюююю нема оправия с тях...
Здравият разум е сбор от предрасъдъци придобити до 18 годишна възраст! - Айнщайн

Satin

  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 3180