Да, права си. Хубаво е човек да се храни с продукти, които са произведени в България и са типични за българската кухня. Но не мисля, че не можем и да внасяме разнообразие. Аз например си взаимствам най-вече от средиземноморската и индийската кухня, просто ги чувствам някак близки. Даже, като се замислим, за българина се смята, че яде много месо, салами, сланина, но това не значи че всеки българин трябва да се храни така. Нали точно това си говорим, че всеки има индивидуални нужди и предпочитания.
честно казано, не знам, кой е този авторитет, който дава такива оценки - българина е ял месо в напълно разумни граници. нека не забравяме, че постите като календарни дни са били повече от непостите. Много добре даже са се хранили хората. салами не е имало, а много добре обработено изсушено месо - като племето хунза. Сланината е била необходима в студените зими - едва ли индийците и средиземноморците са имали нужда от сланина. И умишлено са я яли с лук или туршия + вино - за по-доброто й смилане в организма. Туршията вкарва допълнителна топлина през зимата в организма.
Въобще, въобще не съм съгласна с всички тези нововъведения в хранителния режим на българите, но пък мен кой ме пита
А и то както е тръгнало, тук вече май става суб-тропик/тропик, така че ще почнем и портокали и банани и маслини да си отглеждаме
.
Давам ви една идея - зехтина се прави от маслини, маслините виреят в горещи места - поради тази причина те притежават свойството да издържат на горещо, демек, притежават охладителни свойства (същото като при портокалите и бананите). Та, кога в БГ е такава жега - около 2-3 месеца в годината. Но ние упорито си ядем портокали и банани през зимата, когато всъщност трябва да ядем сланина и туршия. А после се чудим, защо сме болни.
А, и за да избегнем въпроса с Витамин С и всичко друго в портокалите и бананите - нали знаем, с какво разполагаме в БГ - ябълки, круши, дюли, билки .... всичко това е много по-добро естествено. Отделен е въпроса, че вече всякакво производство е разбито, аз говоря принципно.