Автор Тема: Карти на злодеи  (Прочетена 28691 пъти)

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
Re: Карти на злодеи
« Отговор #90 -: Август 27, 2014, 10:08:18 am »
За психически нормалните злодеи се замислям дали проблема им не е бил че са прекалено ,,нормални,, ,на принципа ,,прекаления светец и богу не е драг,, Прекалено нормалния поставен в ненормална среда,която е приета за норма,абсорбира ненормалността,това комбинирано с аспекти за популярност и известност го правят емблема,лице на ненормалния дух,критерий на времето,средата в която е живял .Съвременния наблюдател го вади от контекста на средата му и общите,извънперсонални качества на тогавашното общество стават персонални ,

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #91 -: Август 27, 2014, 10:22:25 am »
Опозит, не ти разбирам твърдението
Жестокост според времето е: да гледат ли децата екзекуция или не. Да убиваш хора никога не е било ок, макар според закона да има оправдание при различни случаи

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
« Отговор #92 -: Август 27, 2014, 10:46:43 am »
Да убиваш хора по време на война или революция е нормалното -ненормалното,неадекватното е да си като Парцалев в филма,,Тримата от запаса,, .Прекалено добре адаптирания,нормален ,адекватен войник по нормални критерии е убиец,но пък да не убиеш убиец,когато имаш възможност пак те прави косвен убиец или поне съучастник в убийство .Човекът,застрелял избягалия ягуар за някои беше злодей,убиец на симпатичното ,,котенце,, ,Ако беше успял да избяга и евентуално да убие някого ,човекът който тогава би го застрелял би бил герой .Трябваше ли да се чака да убие някого?Всички знаят че ягуарът е убиец по природа,но заради различните критерии оценките бяха коренно различни.Ако защитниците на ягуара бяха вътре в ситуацията,интересно как щяха да им се променят критериите за оценка .

Happy58

• Гост
« Отговор #93 -: Август 27, 2014, 11:34:02 am »
Хепи, признавам си, че аз съм патологичен съдия. Наистина - постоянно  и за всичко съдя хората. Опитвам се да не го правя, но е като рефлекс. Скоро имах работа близо до една църква и влязох вътре, харесва ми да седна и да си мисля разни мои неща. По-точно това е храм-паметника "Св. Ал. Невски". Имаше десетки китайски туристи, които докато отправях молитви наум осъдих по поне 10 причини - в общи линии за това, че се държат неуважително, не като в храм, а като на панаир. Не искам да уважават сградата или църквата като институция. Искам да уважават другите хора, които са там с надеждите и вярата си в Бог, в доброто, във вселенската енергия...в каквото и да е. Та в момента, в който се хванах, че съм в църква, моля се, а съдя, изпитах отвращение към себе си.

За мен това, което казваш звучи много логично. Обаче ми се струва твърде удобно. Пак стигаме до подбудите и действието. Това, за което говориш е да вършиш зло от добри подбуди, постигайки добри цели. Ама действието си остава зло.
Обратното също е възможно - да вършиш добро от зли подбуди, постигайки зли цели. Въпросът е на кое държим повече - на подбудите, на действията или на резултата? Засега нямам окончателен отговор и още размишлявам кое да приема за себе си като..моя си истина.

Значи идеално си се справила в църквата, защо се обвиняваш? нека не забравяме, че сме тук, на земята и тя е материална. Всички хора са подвластни на този рефлекс - той дава проява на дуалността на материалния живот. Просто всеки го прави по различен начин и в различни ситуации. Според мен важното е, в един момент да осъзнаем, че все пак всички сме чада Божии и всеки има право да бъде такъв, какъвто е и вследствие на това да започнем да се променяме полекичка :) - такъв един акт бих оценила доста високо, а предполагам, че и Вселената :) - нали това е пътя на ученето тук на земята. Не можем да бъдем идеални, но не пречи да се стремим към това.

по втория абзац - подбудите на един "злодей" са ясни само "горе" - ние виждаме само проявлението и това пак си е нормално. Но пък може да осъзнаем И този факт и да опитаме да се доверим на Вселенската/Висшата воля.

папи, не знам дали тези наши дискусии си пасват на темата - ако трябва коригирай, каквото намериш за добре.

enigma

• Hero Member
  • Публикации: 1971
« Отговор #94 -: Август 27, 2014, 11:55:00 am »
За Менгеле- по времето на Хитлер сте чели има достатъчно институти, медицински, знамиващи се с микс между окултизъм, медицински науки, квантова физика. Дори и само Берлинският радиологичен институт да споменем е достатъчно,ВРОНСКИЙ  макари доброЗОРНО внедрен е негов възпитаник, има и др. Всичко по него време е неслучайно тясно централизирано, изтъкнатите учени, лекари, астролози, оклутисти са наблюдавани, доброволно затворени в тези институти, за да работят, откриват. От тази перспектива, Менгеле е на служба и с поставена задача,в и неслучайно след войната германската медицина е съвсем друг вид от останалите, Хамбургската астрологична школа също.
Тоест М. е духовен изрод-факт, но не е Чикатило. Целта оправдава средствата, така   "a la guer come a la guer Мисля, че всички го разбират, чета в контекста какво казва Опозит и съм съгласна. Не знам каква е драмата и спора оттук нататък.
Отделният човек ситуиран по време на конкретните исторически условия иска различен прочит на делата му.
« Последна редакция: Август 27, 2014, 09:10:57 pm от enigma »

strelicka

• Hero Member
  • Публикации: 3110
« Отговор #95 -: Август 27, 2014, 04:44:05 pm »
На мен лично нормалните са ми по интересни

а не се ли раждаме всички нормални и някъде там по пътя , нещо се къса по ред причини на празнота, семейна среда-социализация-общество

enigma

• Hero Member
  • Публикации: 1971
« Отговор #96 -: Август 27, 2014, 04:49:39 pm »
а не се ли раждаме всички нормални и някъде там по пътя , нещо се къса по ред причини на празнота, семейна среда-социализация-общество
Май някой си носят повече мая за отключване, и по-лесно се отключва. Имам предвид багаж от преди, така ми звучи логично.

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #97 -: Август 27, 2014, 05:06:18 pm »
Всички се раждаме със способността да убиваме ,да крадем ,да вършим т.нар. лоши дела ,но някои от  нас ,го правят съзнателно,целенасочено и професионално.
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #98 -: Август 27, 2014, 05:12:30 pm »
Сетих се за един цитат от Сталин и най-сетне го открих: "Когда я умру, на мою могилу нанесут много мусора, но ветер времени безжалостно сметет его" ("Когато умра, ще ми затрупат гроба с много боклуци, но вятърът на времето безжалостно ще ги отвее"). Обикновено диктатори като Сталин, Хитлер, Мусолини и др. се раждат с усещане за специална мисия, за тях някоя фанатична идея е по-важна от човешкия живот, от своя страна това им дава усещане за безпогрешност. Срещала съм хора с усещане за безпогрешност и сред обикновените простосмъртни - принципът е същият - газя, мачкам, потъпквам достойноство, минавам през чужди глави и никаква отговорност не нося, важна е само моята цел.
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Рени

• Hero Member
« Отговор #99 -: Август 27, 2014, 08:32:52 pm »
Papy, би ли построила и тълкувала картите на Менгеле ,Чикатило и на 'Синята брада" с жребиите .Нека да видим колко висок е бил ранга им ?!?
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #100 -: Август 27, 2014, 09:00:32 pm »
Да, само да ми остане време
И Мирабелка може, ако се види във възможност

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #101 -: Август 27, 2014, 09:07:04 pm »
За Менгеле веднага качвам от Делфийския оракул. На руския убиец часът на раждане не знам доколко е надежден, а "синята брада" не знам кой е - не следих дискусията последните няколко дни (трябва да се върна назад).

P.S. "Синята брада" е без час на раждане. Фортуна и Спирит (дух) се изчисляват на базата на положението на АС, Луната и Слънцето. Без час не става.
« Последна редакция: Август 27, 2014, 09:15:01 pm от Mirabella »

Рени

• Hero Member
« Отговор #102 -: Август 27, 2014, 09:56:01 pm »
Mirabella,благодаря ти. 

А би ли качила и тази на Робеспиер . И съответно с интерпретация ,чрез жребиите  :38:

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #103 -: Август 27, 2014, 10:10:58 pm »
Бих с удоволствие, но версията на Делфийския Оракул е демо и изчислява карти само на родени между 1900 и 2000 г.

Рени

• Hero Member
« Отговор #104 -: Август 27, 2014, 10:15:53 pm »
Добре,Мирабела. ;)

Разгледах картата публикувана от теб и достатъчно добри жребии си е изтеглил Менгеле или аз неправилно ги разчитам ,ти какво мислиш по същата ? !? :)