Лирическото отклонение имаше цел да уточни ентропията като философско понятие,в нета наметих инфо само за термодинамичната ентропия ,въведена при изследване привидно безпорядъчно движение на молекули на газ в затворена система като модел .Интересни закономерности са открити,за мен просто казано излиза,че внасянето на енергия в модела увеличава ентропията,безпорядъка,хаоса.Логически намаляването на енергия,охлаждането води до подреждане-пара,вода,ледени кристали например .Явна е обратна пропорционална зависимост м/у енергия и ред .В по-големи мащаби изстиването след големия взрив води до появата на структура,материята заема равновесните положения ,кристализира .Следователно не ми се струва вярно всичко да се стреми към ентропия-хаос,по-скоро обратното ,поне докато вселената се разширява,а това води до изстиване,намаляване енергията,кристализация .Както при утаяването първо се утаяват по-тежките обекти,по-бързо заемат равновесно положение,по-малките молекули и атоми ,да не говорим за х бозони и тн по-бавно-движат се с относително големи скорости в сравнение с със способността на възприемане,моделите на човешкото мислене .При тях движението също е подредено по закони,за които нямаме модел за сравнение,затова за момента е неразбираем за мисленето и изглежда привидно безпорядъчно и хаотично .В случая физиците за мен са застанали пред лавица книги в препълнена библиотека-постоянносе вземат едни книги,връщат се други,привиден безпорядък,но в картотеката всичко е записано,подредено,книгите са подредени по зали,раздели,секции,букви на автори,липсващите се знаят от кого са взети,кога ще се върнат .За неспециалист на пръв поглед динамиката в работата на библиотеката е объркваща,но библиотекарите си имат система за поддържане на порядъка,хаос няма .