Това е Лунния цикъл -18, 9 г. всяка лунация повтаря градуса в този отрязък от време. Проследявайки процесите в тази цикличност, ще познаем по-лесно очакваните прояви, затова качих картата на това пълнолуние като пример. Луната, най-вярно и познато отразява случващото се на ежедневно ниво. Лунациите в периода на 19 г. пък най-достъпно могат да обяснят как действат мажорните аспекти:съвпад (новолуние) , долен квадрат (първа четвърт), опозиция (пълнолуние), горен квадрат (последна четвърт). Пълния Лунен цикъл държи темата/посоката на нодална ос, с кулминация затъмненията. На всеки 7 г. Меркурий повтаря фокуса върху елементите,, на всеки 7 дни имаме лунна фаза. А, пък Меркурий не случайно е посочен за "бог на ретроградността" или точно той е този, който ни "води" през всички ретроградни цикли, а самия той подвластен на лунните цикли. Споделих това в посока да разглеждаме лунациите като започнал процес преди и продължаващ, а не просто като " на мен не ми харесва, че пълнолунието МИ попада върху Марс". Луната определя циклите извън нас и вътре в нас, благодарение смяната на лунните си фази, които се съдържат и в останалите.Затова казваме, че когато лунация се срещне с действащ транзит, особено на външна планета, тогава вероятността да усетим посланието на същата и със задна дата е много вероятно.Сега пълнолънието в Дева активира градуса, в който са Уран, в градуса, в който Юпитер спря. Всеки, който има Меркурий/6-ти във връзка с Уран/Юпитер, може например, да осъзнае, че не може да бъде на две места едновременно полезен и да потърси алтернатива, ако статуквото не го удовлетворява или липсва перспектива в партньорство, връзка, социална изява?