Неаспектираната планета не е слаба като качества, защото това че няма аспекти, не отменя есенциалните й характеристики. По-скоро е концентрирана, тясно специализирана, не се разпилява, самобитна. При нея има натрупване на концентрирана капсулирана енергия, която получава стимул за развитие, когато е налице сигнал/канал за връзка с външния свят. По различен начин. В зависимост от планетата, която я аспектира в транзит, синастрия, комбин, композит.
Неаспектираният Меркурий е като пластелин, който надгражда и модифицира своите свойства във времето. Посредством условията, които предлага диспозитора му. В зависимост от есенцията по знак. "Шлифова" се в движение.
От извора. Моят е силен с това, че е концентриран, което си има своите минуси. Концептуален. Логичен. Практичен.Комбинативен. Функционален. Всичко, това което предполага комбинативност на ума, ме привлича. Правя от нищо нещо. Намирам функционалност, приложение, доколкото е възможно. Имам дар слово. Красноречие. Това не винаги е било така. Развих тези свои качества във времето (по системата транзит, синастрия, комбин, композит). Поназнайвам три, четири езика, но нямам талант за полиглот. Имала съм добри възможности, но с проблеми при реализацията.
Като пиша, чета, по-добре обмислям нещата. По-добре се изразявам. Визуализацията, око да види, ми е важна в запомнянето и извличането на някаква информация. Говоримо понякога, но в повечето случаи имам талант писмено да се изразявам добре. Преводите са нещо, което обогатява и стимулира мисленето ми с гледната точка и стила на техния автор.
Като дете не съм имала желания, нещо да ме влече за това каква искам да стана като порастна. Други ме водят по този път. Кулминацията на Сатурн - Уран в Дева към Меркурий, ме срещна с астрологията. Нещо, което не е било в сферата на моите интереси. В училище една съученичка, венерин тип, рисуваше, покрай нея и аз започнах да рисувам.