При античните сякаш повече се набляга на акциденталното. Повече се говори къде в хороскопа е поставена дадена планета – дали е близо до ъглите, до кой ъгъл /това също е от значение/, дали е в кадентен дом и в кой от тях. Оттам нататък – позиция по знак и терма. Но една планета ако е близо до ъглите, но с кофти есенциален статус, ще се изявява видимо с недостатъците си, такава би следвало да е логиката. От друга страна, ако е екзалтирала или в собствен знак, но слаб дом, по-малко ще е видима и забележима с достойнствата си. При все това, че могат да бъдат доста очевидни. Просто не намира благодатна среда да се изяви.
Един реален пример, пускала съм тази карта. По тропическия Зодиак – Марс в Скорпион в горна кулминация, опозиция с екзалтирала Луна. По сидеричния Зодиак нямат есенциални достойнства, но са ъглови. Дневно раждане.
Какъв е животът – никакви реални постижения по тези две планети. И като цяло никакви постижения, на почти 38-годишна възраст.
Много несигурен живот, от малък е живял в агресивна среда и лишения. Сирак остава, бездомник е бил, скитал е доста. На нито едно работно място не се задържа, навсякъде напуска със скандал, конфликт. Кибритлия, все скача да се кара, да се бие. Поради същата причина винаги оцелява на ръба, без стабилна работа и без сигурни доходи. Има и пътно-транспортни нарушения.
Ако беше заложил на професионален спорт, дали тази опозиция на две есенциално и акцидентално силни планети щеше да се изяви по този негативен начин? Мисля, че би могъл да има успех в някой рисков спорт.
Аз лично съм на мнение, че един човек ако има потенциал, дори и в кофа за боклук да го захвърлят, пак ще оцелее. И ще направи всичко възможно да успее, независимо от трудните обстоятелства. Така се проверява на практика силата на планетните влияния в хороскопа. А не според това, което казват теоретиците и разни там стъкмистики и нагласяния, за да излезе теорията вярна. Ако човек не успява да си стъпи на краката, значи толкова му е капацитетът, това му е таванът на възможностите. Хороскопът може да е с много ъглови планети, есенциално силни, а резултатът да е посредствен.