Какво влагате в думата Бог ?
Аз съм атеист. Богът го разбирам като изражение на процесите в природата и Вселената. Като надличностен механизъм, който няма отношение, не отговаря и отразява индивидуално повикване, молба, псувня. :012: И ако човек среща отклик, който хармонира на вътрешните му потребности, желания, молби, искания, то е само защото индивидуалното е в синхрон с надличностното за именно този момент. От тази гледна точка не стои въпроса "Дали има Бог ?, но той не се върти около нашият пъп.
Съгласна съм със Стар!
Вярвам, в съществуването на нещо по-голямо, но то няма общо с богът от монотеизтичните религии, каквито са християнството и ислямът. Бог в тези религии е създаден единствено от нуждата на човекът да бъде воден/контролиран (щото си е стадно животно, нищо че се мисли за бог), както и нуждата да прехвърли отговорността върху някой/нещо друг/о. Какъв по-добър начин от това да се създаде някакво въображаемо същество с човешки характеристики. Също така, с измислянето на този бог с човешки качества /нищо, че по теория е уж обратното, човекът прилича на бог/, хората задоволяват вековното си чувство за малоценност и последвалата от това мания за величие и желание за властване над света. Тези богове са егоцентрични, властни тирани. Целият постулат на религиите се върти около това, че ако ти се подчиняваш безропотно и целуваш ******а на бог, ще бъдеш възнаграден в рая /забележете все с материални облаги/, ако ли не върху теб ще се стоварят всички нещастия тук на земята, ако и този номер /заплаха/ не мине, то се прибягна към по-страшна закана, а именно че душата ти ще гори в ада и ще си видиш 40-те девственици /каквито примерно ислямския бог обещава/, през крив макарон. То е смешно, историята за дядо Коледа ми звучи малко по-достоверна
А и от къде на къде бог е мъж, пак е породено от чувството за малоценност и желанието за власт, и то главно при мъжете, защото да не забравяме, че в началото е било матриархат, а мъжът е служел за обслужване нуждите на майката и малките. Да не говорим, че пак според тези религии всяко друго живо същество е създадено тук на земята, за да задоволява и служи на човека. Що за арогантност и егоцентризъм??? Извън темата, ако има нещо вредно за света то това е видът хомосапиенс, туморът на планетата, но съзнанието му е толкова ограничено /нищо, че си мисли, че е най-интелигентното, глупости на търкалета/, че не може да излезе извън своите ограничения и да види отдалеч общата картина /ама това пак поради причините по-горе, а и по еволюционни причини/. Та тези монотеизтични богове, са нищо повече от измислени от хората тирани. Не намирате ли прилика между тях и Хитлер, Сатлин, Живков и т.н., с разликата, че при първите властта е по-мащабна и засилена от това, че нямат физически облик, а "божествен", но все пак притежаващи човешки качества /разбира се и свръх сили, за които човек така бленува/. Характерни за тези богове, са манията за величие и контрол, и огромното его.
Вярата на хората в тях е породена от нуждата от силна фигура, която да поема отговорност и която ще ги накаже, щом сгрешат, но и ще ги възнагради, когато се държат както трябва. На какво ви прилича това. Това в човешка форма не е нищо друго освен бащата и неговата роля. Та то си е казано и в религиите, че бог е бащата. Но реално бог е роден в този образ, само заради човешката нужда. Понякога в момент на слабост и аз имам нужда от него, но е породен само от нужда, не от истинска вяра и умишлено влизам във фаза на моментно самозалъгване.
Моята представа е различна. Припокрива се с написаното от Стар. Бог /или там както искате го наречете/ е общата вселенската енергия, тя не се интересува от индивидуалното. Тази енергия е хаус, който всъщност е съвършена хармония. Там всичко е част от общото, нищо не съществува само за себе си и човекът не е властелин /пак да си кажа, че той е злодеят в цялата история, защото само той руши хармонията/. Там няма отделни личности, няма его, няма желания, има само хармония и любов /но не с характеристиките, които ние влагаме в тази дума, няма нищо земно в нея/ в едно общо съзнание /отново да поясня, че не влагам в значението и на тази дума, земни характеристики/.