Според Конституцията България е парламентарна република. С решения какво, дали и как да се прави в страната се занимават Министерският съвет и Народното събрание. Държавният глава има предимно представителни функции и никакви правомощия. Парламентът може да приема закони, които впоследствие да влизат в действие въпреки наложено от президента вето.
След тази кратка образователна лекция, с която ви дарих съвсем безвъзмездно, а както знаем знанието струва пари, искам да знам как точно държавният глава Росен Плевнелиев е повлиял за случването или неслучването не само на руските, а на каквито и да било проекти на наша територия. Много ще се радвам някой да ми обясни.
Че е проамерикански настроен - факт. Явно руските проекти не са реализирани заради настроенията на г-н Плевнелиев или понеже той не присъства на парада на Червения площад. И руснаците от обида и мъка са решили да загубят няколко милиарда в името на честта и възстановяването на добрата карма сред сивите полски мишки.
Жалко, че една семейна трагедия става повод за невежи и нелепи упражнения по геополитика.
Росен Плевнелиев е изключително земен, находчив, умен и възпитан човек с функционираща ценностна система. И това са моите лични впечатления от контактите ми с него преди и след като стана президент.
Гротескният му медиен образ се дължи на едно конкретно недоразумение в неговия екип, което така и не се научи как се пишат речи. Неговата грешка е, че продължава да се съобразява с това нещо и че му има безрезервно доверие, вместо да говори онова, което би казал той, така, както би го казал той. Но в крайна сметка човекът си гледа работата и е оставил за тези неща да се грижи отдел Протокол, защото са уж големи специалисти. Вторият фактор за образа му е просташката кампания, в която липсата на мачовско и наличието на цивилизовано поведение у него, се изтъква като непростим недостатък.
Поинтересувайте се какво е правил преди да стане министър. И сами си решете един човек набеден за мухльо, ако наистина е мухльо, дали може да развие бизнес в тези мащаби. Аз заможни неудачници за 27 години не съм срещнала и не съм чула да съществуват на Земята. Може да са не съвсем честни, не съвсем коректни или просто да лавират добре. Но успели мухльовци не съществуват.
А онези, които толкова критикуват Плевнелиев, бяха бедни като полски мишки преди да си седнат в креслата. Направете си изводите кой какъв е.