Продължителният стрес неизбежно покачва стойностите на кортизола, понеже тя работата на хормона е именно такава, освобождава се в отговор на състоянието ни в даден момент/период. От там нататък не при всеки се задълбочава като проблем, въпрос на предразположеност. Инцидентно високи данни не са непременно признак за сериозно усложнение, каквото би могло да настъпи принципно.
И тук също е важно как е изследван – трябва да се пусне веднъж сутрин, веднъж вечер, а сутрин нивата му обичайно са по-високи. Редом с него е удачно да се провери и адренокортикотропния хормон.
Хепи, доколкото помня един твой хорар, имаше насоки за хормонални проблеми, а при възникването на такива в дадена зона, обикновено се разстройва почти цялата система. Нещата са свързани. Почти задължително, например, щитовидната обади ли се, надбъбречните жлези са в играта (високият кортизол потиска функцията й) и многобройни такива подобни комбинации. Кръвна захар/инсулин също има вероятност да са дисбалансирани, защото кортизолът помага за усвояването на глюкозата.
Може и да не съм се изразила достатъчно професионално, извинявам се за спама. Но общо взето мисълта ми е, че това е изключително сложен и фин механизъм, който излезе ли извън ритъм, много трудно се вкарва отново в релси, особено пък с традиционните похвати на „светилата“ в медицината.
Иначе, ако откриеш начин за регулиране, сподели го. Със сигурност витамин Д няма да ти е излишен, веднага бих започнала с приема му.
Абсолютно си права. Съжалявам, че загубих време с концентрирането върху щитовидната жлеза. Тя определено е следствие. Аз сега започвам "наново", така че още нямам резултати, за да давам акъл
. Само споделих до какъв извод стигнах.
Вчера бях на една консултация (китайска медицина) и човека ми каза, че е излишно да натоварвам организма си с каквито и да е химии - иска се енергийно балансиране, грижа за себе си, радост от живота (хипофизата). И това, което не ми хареса, но си е част от ситуацията - да съм търпелива - ще ми трябват поне 1-2 години, за да се справя с този дисбаланс - не ставало бързо.
За кортизола - те си имат референтни стойности за сутрешно и следобедно изследване, но аз съм си все отгоре
ще опитам да намеря хорара и да го пусна - за сравнение. И без това се канех да дам нещо като ОВ.
http://astra.la/forum/index.php?topic=157.msg88395#msg88395