Щом планетата е ретроградна, би трябвало и за нея да важи правилото за отстоянието на планета на 5* от куспидата на дома, само че в обратна посока. Т.е. ретро-планета на К3 да се тълкува като такава във 2 дом. Предполагам, че дава общ казус за двата дома по някакъв начин, през найната призма.
Моят Нептун е ретрограден и е на 4* от К4. Усещам влиянието му по темите и на 4 и на 3 дом.
Аkruks,въпросната натална планета е ретро Юпитер на К3,но на по-малко от градус вече във 2Д.По прогресии в едва ли в този живот ще стане директен.
И аз имам ретро Плутон У5 на К4(без напрегнати аспекти),но от 3Д.Никога не съм го усещала(не че Плутон може да се осъзнае) с влияние към 3Д.Но той по принцип е най-бавен от всички,а и ретро движението му не е 10-20 градуса назад.И защото се колебаех за бързите и бавните ретро планети на куспиди,за това се допитах.Юпитер влиза по 10 градуса назад,което си е много и по прогресии остава ретро за 4 месеца-120 години
П.П:въпросче,Делфи:
как усещаш трансатурновия Нептун в 3Д?каква му е изявата?Трети дом винаги ми е бил много нищожен,за внимание и се опитвам да предположа лична изява по него.Като се спра на комуникации мисля,че при мен не са нищо особено.Нямам специална изява със словото или по пътищата.Не че не ми се налага да пътувам.Може би при теб има писмено творчество с този Нептун там?
Моят Плутон го числя към 4Д,защото домът и семейството ми,от което произхождам,и другото, което може никога да не създам са с особен,обсебващ "рачешки" приоритет.