За себе си съм приела едно правило, което прилагайки в други карти ми се струва все по-работещо. То е, че транссатурновите планети дават събития при транзит или дирекция само, ако в наталната карта са в мажорен аспект с планетите, съставящи личността. Това са Слънце (физическото тяло), Луна (психиката), Меркурий (ума), Венера (емоциите) и Марс (волята). Не включвам Юпитер, защото той сам по себе си няма отношение към отговора на въпроса "Кой съм аз?".
За проявлението на транссатурновите транзити също е важно с коя планета са в аспект в радикса. Мога да дам пример със себе си.
Имам квадрат между Плутон и Меркурий. Плутон не сключва аспект с никоя друга планета, управлява 11 дом и се намира в 10. Меркурий управлява 6 дом и се намира във втори. При транзита на Плутон през асц. през 2009 г. останах без работа и без пари - втори и шести дом. Това беше материализираното проявление на транзита. По-важни бяха последвалите промени в мисленето, в ценностната система и в амбициите ми. Година по-късно си намерих в пъти по-добра и по-добре платена работа.
Но независимо, че Плутон не аспектира планетата, с която е свързан по натал, при транзит през кардинална ос той активира темите, по които има отношение заради квадрата с Мерк - 2, 6 и 10 дом.
Сега ми предстои квадрат на Плутон с Венера, а прогресивната Венера тъкмо направи точна опозиция с нат. Плутон. Е, нищо не се е случило и нищо не очаквам, защото нямам натален аспект Венера- Плутон.
Освен условието за аспектите, за да има събитие, то трябва да е индикирано и по прогресии, по дирекции. Отделно, за да се отключи, през тази точка трябва да мине Марс или Слънцето или поне да я аспектират с някоя лунация. Това е все едно да имаш мотор и да очакваш да върви само, защото е голям и лъскав. Ами, не може - трябва и бензин. Пък после трябва теб нещо да те провокира да врътнеш ключа.
Повечето транзити са като лунациите - само тригери.