Да дам обратна връзка по моите теми. Ортопедът беше изключително внимателен. Каза, че имам много гъвкави тъкани, а не твърди и стегнати. Буквално започна да ми усуква стъпалото - там, където са пръстите - във всякакви посоки с лекота и без да ме боли. Каза, че надлъжния свод ми е супер, но напречния (там, където имаме опора, ако се повдигнем на пръсти) е паднал. Допълни, че при много хора е така и по-честата деформация е при палеца (халкус валгус). При мен там няма никакъв проблем, поддало е местенце по-назад и в страни. Оперативно нищо не може да се направи (за разлика от халкус валгус). Единствено препоръча да намаля височината на обувките и да нося стелки.
Отидох там, където правят стелки, още, като ме видяха, казаха, че няма да има никакъв ефект, освен, ако доживот не нося само равни обувки със стелки.
Докторът ми обясни и за едни упражнения, с които мога да "стегна нещо" ....Ще поровя за разни подобни алтернативни методи. Също препоръча да нося обувки, които са твърди и стягат крака на проблемного място. А аз мислех да ги избягвам, за да не ме боли. Ще има да се уча да живея с това и да го обгрижвам, до колкото е възможно ...