Любовта дава пълна свобода, защото тя знае абсолютно и сигурно, че другият не е друг, че е продължение на твоето собствено същество, че той е твоето собствено същество, туптящо в сърцето на другия. Никакво подозрение не може да съществува. Любовта е глад. Когато има глад, има и насита. Ако не обичаш една жена, ти не можеш да бъдеш удовлетворен. Хората идват при мен и ми казват, че не са сексуално удовлетворени; питат дали да не сменят жена си. Аз им казвам: "Можеш да продължаваш да сменяш, но нищо няма да се промени. Просто като сменяш храната си, не можеш да предизвикаш апетит. Трябва да огладнееш, трябва отново да съживиш стомаха си, да го накараш да пулсира от глад. Храната е необходима за стомаха - това е телесен глад; любовта е необходима за сърцето - това е гладът на твоето същество."
Лаодзъ казва: Да нямаш нищо означава да прите¬жаваш. Да имаш в изобилие означава да си объркан.
Хората, които имат в изобилие - а под изобилие той има предвид онези, които имат повече, отколкото им е нужно, - не знаят какво да правят с него. А хората са толкова заспали, така дълбоко потънали в сън, че не могат дори да останат в покой. Не знаят какво да правят, но трябва да правят нещо, защото са обзети от усещането, от импулса да вършат нещо, така че продължават да правят това или онова и ненужно си създават проблеми.
Богатите хора винаги си навличат неприятности, защото разполагат със средствата, необходими им, за да правят нещо. А тези средства надхвърлят техните нужди. Нуждите са много прости: човек се нуждае от храна, нуждае се от някого, когото да обича и който да го обича, нуждае се от подслон - все дребни неща, но те могат да те задоволят неимоверно много. Нуждите са прости и малобройни, а желанията са безкрайни. Нуждите могат да бъдат задоволени много лесно и тогава ти можеш да бъдеш толкова удовлетворен и доволен, че цялото ти същество да се превърне в благодарствена молитва. Но в теб присъстват милиони желания и те не могат да бъдат удовлетворени.
Ако разполагаш с всички средства, дори с повече, отколкото са ти необходими, за да задоволиш нуждите си, но ако ти не се грижиш за тези нужди, а тичаш след желанията си, тогава ще сбъркаш. Винаги, когато имаш възможност да сбъркаш, ти ще сбъркаш.
Oшо