И ако не се знае по реда на конспекта, какво ? Мен не ме бива много да уча по шаблони и рецептурници, експериментирам си.
Ами нищо няма да направиш :57:.
Лично на мен никога нищо не са ми "говорили" понятията: базови, средни и връхни нотки, докато не отидох на курса. Оказва се, че връхните нотки са тези, които първо усещаш, средните са малко след това и базовите са онези, които се усещат часове след като си се парфюмирала.
Различните етерични масла СА или базови, или средни, или връхни като аромати. Не можеш да изпляскаш връхна нотка за базова и обратното. Просто не се получава и това е. Отделно си има ред на композиране и винаги се започва от базовите.
Не е трудно композирането стига да знаеш основните правила. При композирането на аромати вече главна роля играе носът ти и предпочитанията ти, но ти правиш избор от трите вида аромати и е задължително да ги знаеш кои са.
Е ся се сетих и още нещо. Трябва да знаеш от кой вид ще ти е парфюма, тоест върху каква основа ще работиш, защото то не се изсипват шишетата с етерично масло едно към гьотере в някаква съдинка, а се започва добавянето от по една капка и след това с подушване избираш от кое още по колко да добавиш, но винаги се работи с по 1 капка!!!
За восъчните парфюми ще ти трябват цветни восъци без аромати, гилзи за балсам за устни и базови масла. За маслените ти трябват базови масла, а за спиртните ти трябват парфюмен спирт или двойно дестилирана водка. И всички тези неща ти няма от къде да ги научиш ако тръгнеш да си бъркаш сама. Трябва ти или учебник или някой да ти ги обясни.
Отделно пък за различните видове парфюми ти трябват различни шишета :043: :043: :043:... За спиртния ти трябва фъс-фъс, масленият - ролка, восъчният - гилза...
А бе не е лесно, особено в частта за консумативите :012:...