Само да вметна нещо, ама това сигурно го знаете.
При родените по новолуние има значение колко близо е Луната до Слънцето, дали върви преди него или след него. При новолуние в Рак или Телец в женска карта би следвало да са по-силно изразени лунните характеристики, а и по принцип ако Луната се отделя от Слънцето и го изпреварва по градуси.
В знак, в който Слънцето има някакво есенциално достойнство или недостойнство, може да е по-видима изявата по Слънце – Овен, Лъв, Водолей, Везни. Луната не остава неизявена, но може изявата й да остава някак по-незабележима и не толкова видима – на пръв поглед да се забелязва “слънчевата“ личност и жената да привлича внимание с участие в социални ангажименти и каузи, а не толкова с това какво семейство е създала, как се справя като майка и домакиня, как се грижи за своя дом.
Да му мислим ние, при които двете светила са есенциално силни. Тук имам чувството, че противоречието е още по-голямо, носиш две дини под една мишница и се стремиш да се докажеш и на двата фронта. При мен случаят е такъв – аз съм мъжът и жената в моя живот, майката и бащата, но не става въпрос за обединяване на тези противоположности, а за стремеж по някакъв начин да ги уравновесиш. И когато не успяваш и едното надделява, другата ти половина започва да се чувства ограбена и неудовлетворена, сякаш нещо ценно са й отнели.