Не знам дали е закономерност (трябва да се изследва по-задълбочено), но често забелязвам, че по-резултатни и събитийно изразени са дашите на планети, които имат повече сила по шадбала и по останалите "бала" (има такава графика в Джаганатха Хора).
Срещала съм в много ведически текстове такова настояване, но по-скоро отнесено специално към аштакаварга бала. Логиката, ако правилно съм я схванала, е, че в периодите си и при транзити планетата има толкова повече потенциал да влияе, колкото повече връзки има в натала към другите планети и домове, тоест, колкото повече аштакаварга точки има. В моята карта това би означавало, че от планетен период на Меркурий няма да има никаква файда - има САВ 3 точки и в шадбала е н апоследно място заедно с Юпитер. Въпреки това, именно в МД на Меркурий са ми се случили най-драстичните събития - смяна на местожителство, дипломиране, първа чужбина, първа работа, първи меринджейски пост, дете, партньор, загуба на баби, дядовци и баща, първи дом, първа операция, пърив болничен престой, смяна на среда и такъв тип всякакви първини. Начи може и да не работи много много. Лагнеша си е лагнеш, каквото и да му е БАВ и СоАВ-чето.
Друг подобен подход е бхава балас - в него сякаш виждам повече потвърждение - чрез сравняването на силата на определени двойки домове се правят някакви изводи от типа сам ли ще работи човек или ще бъде в подчинена позиция, печалби-загуби и прочее.