Автор Тема: Карти на злодеи  (Прочетена 28722 пъти)

Smarta

• Hero Member
  • Публикации: 537
Re: Карти на злодеи
« Отговор #45 -: Август 25, 2014, 08:11:00 pm »
Рени, честно да ти кажа, нямам наблюдения за Лилит с Луна. И да има такова нещо из мойта база, аз не ползвам Лилит. Прочетох една книга за това нещо Лилит, и колко форумни писания, не мога да го преживея през себе си, за сега е само някаква идея на ниво ум. Идеята обаче е по-различна от книгата. Възприемам го като страшна вратичка, от която излизат неконтролируеми страхотии.

Колкото до фиксираните звезди, колкото повече време минава и натрупвам наблюдения, толкова повече се убеждавам, че съвпадите на фиксираните звезди (и то не всички), както и някои други фактори, като светила и планети до Сатурн по ъглите, но не само това, говорят много много за хороскопа. Сегашната астрология, каквато си я пишем тук и я четем по модерните книжки, е доста психологизирана. В това влагам смисъла на избягване на черно-бялото. Всеки аспект от хороскопа може да се вземе и позитивно, и негативно. Ние не знаем. Защото не знаем на какво ниво на съзнанието е собственикът му. Даваме аванс - човекът може да го прояви и така, и онака. Древните са били по-безпардонни - това е добре, това е зле. Като видят олово в една карта, казват ти "лошо". Просто защото са знаели, че тия, които могат да превръщат оловото в злато са толкова малко, а и в същото време така добре подготвени, че няма що и да им го казват. Сега времената са по-други. Тежките енергии все по-често минават вътрешно, отколкото само чисто външно събитийно. Както Юнг казва, това което не осъзнаваш в себе си, го срещаш като съдба. И Кали юга напредна, и по-напреднали души взеха да се вясват тъдява, а условията на живота стигат до там, че или всички ще ставаме алхимици, или дяволите ще ни хващат. Иде реч за крайни степени на всичко - от разпространението на информацията до липсата на всякакво състрадание към ближния. Колкото повече се разширяват възможностите, толкова повече се стесняват. Пръчката се огъва и двата края аха-аха и ще се допрат! Нашият свят докарва дуалността до крайната му степен, което буквално го унищожава. Но не се радвайте, векове ще минат още, докато тоя процес придобие по-завършен вид.

Затова като гледам карта, вече не мога така смело, както преди. Много знам дали тоя с изгорената Луна е просветлен, или е садистичен сериен убиец. На едно момченце гледах хороскопа в предишния форум, питаше за професионална ориентация. Изкарах го с възможности за шеф в тайните служби, а той се оказа с психиатрична диагноза. Значи какво? Оловото го е съборило с тежестта си. Ако той може да го носи, цар ще е. Но не може. Един от най-добрите ми приятели с почти точен квадрат от Сатурн към невидимата си Луна - има такова голямо сърце, такава светла и отворена, непринудена душа! И понеже и той колега, стигнах по свой път до неговия извод - единственото, което можеш да видиш в картата, са инструментите на масата на майстора. Колко е сръчен майстора, колко е честен, колко е добър, това няма как да го разбереш. Това е духовна тайна, която с очите не се дава, само със сърцето можеш да узнаеш и то при непосредствен контакт. Умът, който борави с науки, няма достъп до сферата на душата и слава Богу, иначе ще станем абсолютно арогантни копелета, които си мислят, че могат и знаят всичко. Затова в хороскопа за по-сигурно залагам на бръснача на Окъм, като не знам нещо какво е, с най-голяма вероятност то е това, което изглежда, че е. А второто ценно нещо, за което ползвам астрологията, това са времевите прозорци. Оказва се, че е много лесно да се предвиди кога, обаче какво, това е съвсем друга работа. А тази година се издъниха при мене всички методи. Точни са до ден - и примарните дирекции, и транзитите, обаче дори от гледна точка на +/- се дънят. Изводът ми отново потвърждава наблюдението на колегата-приятелче - като видиш времеви прозорец, не знаеш коя сила ще се намъкне в него - "добра" или "лоша". Не знаеш кой от двамата - доктор Джекил или мистър Хайд се кани да точи ножа на тезгяха. По една карта не знаеш дали единият знае за другия и обратното, мерилили са си силите, кой е победил, или играят партизанска война, като в момента единият е вързан в ъгъла. И най-удивителното е, че това си зависи от натива, докато той отчаяно чака да види катво ще му се случи. Това е мойто скромно мнение за астрологията. Колкото повече я свалям от пиедестала, толкова по-страстно и се отдавам. Уф! Размечтах се! И пак се раздрънках! Хахахахах!  :012:

ПП. А да, (трябва да се науча да пиша по-стегнато) неподвижните звезди, но не къде да е в хороскопа, и не кои да е, са единият от индикаторите за човек с главна роля на земята. Това исках да кажа първоначално, ама... нейсе! Но пак без категоризацията по значението им - таз добра, оназ - лоша. Не. Само енергийни портали. Мощни. Много мощни. Един от моите мощно дрънка в момента и не мога да му затворя устата! (Вече няма нищо смешно.) Но това е показателно за енергиите, които човек, ако не овладее чрез съзнанието си, го овладяват него до безсъзнание.
« Последна редакция: Август 25, 2014, 08:16:45 pm от Smarta »

The_One

• Hero Member
  • Публикации: 1678
« Отговор #46 -: Август 25, 2014, 08:44:52 pm »
Smarta, чета те, чета те и не мога да се сдържа да те питам - ти какво имаш в Дева?
С такава подредена, последователна и аналитична мисъл само силно изразена Дева може да ме впечатли като не е задължително Меркурий да е в този знак, може и да е Луната. Аз съм силно третодомна, с възли по остта 3-9 дом, ЮЛВ е в Дева. На всичкото отгоре съм Риба. Е, с хора с лични планети в Дева съм имала най-страхотните разговори и при комуникацията ни е имало някакво особено разбиране между двете страни, като темите са се порстирали от живота и вселената до лакове за нокти :D

Всеки път се удържам да те питам, защото мислех, че може би бъркам, но не...не може да нямаш силна Дева:)

За неподвиждните звезди бях писала по едно време. Но ми се струва, че се включват само в мажорни аспекти и то с лични планети. Аз имам Спика на МЦ в точна опозиция с Юпитер на ИЦ. Пък нито съм популярна, нито съм от кралска фамилия, нито имам желанието да бъда популярна. Отдавна рода ми е имал някакъв принос към изкуството и революционните движения, но това не е по пряка родствена връзка и е през повече от едно поколение.
Много се отдалечих от темата, но аз така обичам да си спамя:))
Това, което не ме убива...ще се моли да ме е убило, когато е имало възможност.

enigma

• Hero Member
  • Публикации: 1971
« Отговор #47 -: Август 25, 2014, 08:57:50 pm »
Луната в сксорпион-"бясната" луна в падение, в съвпад с лилит... В една студия пишеше, че злодеите, там-серийни убийци са с кастприран марс, както аз му казвам. Тук се потвърждава.
Луната на Ч., тормозен е силно психически и не само- от майка си, в степен в която е имало  и сексуален елемент, не буквално, но фройдистки-да.  Това-много пъти, във крехка възраст. Това го формира.
Аз имам луна в съвпад с лилит, до противофазите й в определена възраст и двете лица на астрала-тъмно и светло са ми били познати. Емоцията е ключа, понеже-луна и ...възприятия на енергийно ниво се случват, лилит е изразена место и при артисти, психолози, др. Неговата е водна  и т.н ..предполагам, че не само е бил психологически вампир за жертвите-деца, но и ги е "четял", подушвал ги е, страх, всичко. Познавал е тази емоция на ужаса, в каквато и да е форма по себе си, без да има хуманността.

"............ОСНОВНИ МОДЕЛИ И АСПЕКТНИ ФИГУРИ В ХОРОСКОПИТЕ  НА СЕРИЙНИТЕ УБИЙЦИ
1. ТАУ-КВАДРАТ.сравително често срещана конфигурация, обикновено включва Сатурн-Уран, Нептун-Марс. неговото значение се изразява в нарушаване на равновесието. напрежението се събира в планетата на върха, а компенсацията идва от планетата на върха на опозицията на този връх, ако има такава. Т-квадратът дайства като механизъм, който непрекъснато през равномерни времеви участъци връща субекта до едни и същи проблеми  или емоционални фрустрации.
2. КРЪСТ./две опозици, свързани помежду си с квадрати/ Човек попада в много сурови условия на развитите. Депресия и вътрешно напрежение. Чувство за неизбежност. Това са вътрешно пластични личности, но отделени като завеса от света. тези личности действат активно само по предварително начертан от тях план. Особено се засилва напрежението, ако в някой от върховете имаме стелиум.
Следващата  интересна закономерност, която забелязах е, че повечето от хороскопите имат равномерно разпределени планети в радуис на 60, 90, 120 градуса.
3.ГРОЗД. Това е запълнен сектор от 120 градуса, тоест няколко поредни дома пълни с планети.Тази фигура увлича човека в прилагане на енергията само в една област. Няма желание за компенсация, защото няма желание за уравновесяване на енергията. Да си представим какво би станало ако това равномерно разпределение обхваща тригонален сектор в източната полусфера с център около 1 и 12 дом. тогава ще имаме борба с егото, силни вътрешни проблеми и такива със светогледа. Няма да има ясна представа за много от аспектите на живота, което е логично да е част от хороскопа на серийния убиец. Той може да види света само през собствената си призма и не може да го приеме през погледа на другите хора.
4.БИСЕКСТИЛ. Почти всеки един от хороскопите, които разгледах имаха тази фигура. Бисекстилът е комбинация от 3 планети, две от които правят секстили към трета, а помежду си са в тригон. Тази фигура дава протекция и неутрализиране на енергията. Тя действа като космичен щит, забележете щит, но от какво предпазва тя?.......
Истината е, че много от убийците дълго време са били неуловими от закона..........................................................
На върха на бисекстилите в хороскопите на убийците преобладават Марс, Плутон/ и двете са лична сила/ и Юпитер/различна оценка за света и морала, която не е като при другите хора/.
5.СТЕЛИУМ.-повечето от картите имат стелиум. Стелиумът както знаем е доста трудна фигура за отработване. Много чувствителен, ако през него мине транзит ще засегне много важен и голям сектор от живата на човека. От 15 карти, 7 са със стелиум, който понякога е разпределен между два знака, например планетите се разпростират в знаците Скорпион и Стрелец.
7.ХАРМОНИКИТЕ. Убийците и други престъпници имат силно изразени карти на 7-мата хармоника, които могат да послужат като ключ за разбиране на това как работи тяхното воъбражение...Най -общо 7-мата хармоника представлява динамичната сила, която вдъхновява човека.ЧЕТВЪРТАТА ХАРМОНИКА  има отношение към това как се справяме със стреса, притесненията в живота. Важно значение в тази хармоника имат аспектите, които се делят на четири, 90, 180 градуса.
НЕПОДВИЖНИ ЗВЕЗДИ
Шаратан, Алгол, Плеяди, Порима, Унукалхай, Хиади, Алдебаран, Аселус, Денебола, Алкаид, Агена ,Дсхуба, Фацис, Садалмелик, Шеат....При изследването на 25 карти на серийни убийци не бе открито да има важно присъствие на неподвижните звезди в съвпад с важни точки или планети от хороскопа......"
От същата книга и само за любителите на психологията в хороскопа....." Андрей Чикатило е обвинен и задържан за убийство и изнасилване  на 52 души в периода от 1978-1990г. Детството му протича травмиращо по време на Втората Световна война, когато цяла Русия е залята от глад и мизерия. младият Андрей чува слухове, че има брат, който по време на големия глад е изяден от съседи. По-късно има съмнения,че родителите са изяли брат му, в дома изчезват всякакви документи на братчето, акт за раждане и др. Смята се,ч е тази история му повлиява силно. Майка му го отглежда сама, докато бащата е на война. Често е бил унижаван от нея, защото се подмокрял нощем...........Единственият му сексуален опит е когато на 15 години почти изнасилва едно момиче от селото. През 1963 се жени...почти аранжиран брак. Сексуален живот в семейството почти не съществува. Чикатило страда от импотентност...натътк описанието не е приятно, и без това се поолях. ;)

Източник: Серийни убийци-Ралица Чапкънова
Серийни убийци, София, 2007
Издателство: "АстроЦентър Вега"
« Последна редакция: Август 26, 2014, 01:29:47 am от enigma »

enigma

• Hero Member
« Отговор #48 -: Август 25, 2014, 09:31:35 pm »
Имам книжка по астрология на Ралица Чапкънова-"Серийни убийци" с хороскопи на всички по известни единични, масови и серийни убийци.
Много изброено има, но някои особености са:
-полупунктове Марс-Сатурн-студенина- жестокост, Марс-Уран-непостоянство, агресивност, внезапни изблици на агресия, Марс-Нептун-хистерия, фанатизъм, агресия
Според Една Роуланд-пак полупунктове:
Слънце-Плутон-потенциал за жестокост
Луна-Сатурн-неестествена зависимост от родителите, която започва в ранно детство
Марс-Уран-склонност към инциденти
Марс-Плутон-убийство
Сатурн-Плутон-жестокост и убийство

-в 50 пр. от картите -венера в скорпион,  в другите-в телец, козирог, или овен, напрегнати аспекти между Луна, Марс и Юпитер. В 90 пр. от картите Сатурн прави аспект към връх на 4, 8, или 12 домове. или са в близост до куспидите им. При единичните убийци не се наблюдава последното не се наблюдава. Понякога сатурн е в 6 дом. При единичните присъстват стелиуми като повечето са с отношение към 6 дом.
В повечето случай плутон образува квадратура към луна, марс и юпитер. Плутон на МЦ и изобщо разположен от 9 до 12 д-ве.
Има и още, не зн дали е интересно.
« Последна редакция: Август 26, 2014, 01:30:41 am от enigma »

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #49 -: Август 25, 2014, 10:07:21 pm »
Има и още, не зн дали е интересно.

Давай  :)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #50 -: Август 25, 2014, 10:58:54 pm »
Всеки човек има слабо място, включително и коравите по характер.  :)

Защо да не се запишеш на бойни изкуства или не те влече?
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #51 -: Август 25, 2014, 11:18:23 pm »
Smarta , логичният ум е доста глупаво нещо.Той обикновено е почти напълно откъснат от действителността на онова,което се случва в/около  нас, защото вижда нещата на отделни парченца,по един консервативен начин.  :)

The_One ,много по-близо  е до теб  Smarta ,отколкото Дева-та. ;)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

enigma

• Hero Member
« Отговор #52 -: Август 25, 2014, 11:46:57 pm »
Давай  :)
Ще допълня предния пост

Smarta

• Hero Member
  • Публикации: 537
« Отговор #53 -: Август 25, 2014, 11:58:14 pm »
Леле, Ренка, това е обратна връзка! Да ме накараш да се върна назад да видя какво съм писала за логичния ум (ама май не съм, де), да видя как ви наказвам с тия дълги текстове. Абе не съм писала похвално слово за ума, ако не ми мине през сърцето, аз не мога и да го запомня нещото. През последните дни в катарзиса на омаломощаващия ме напълно грип, друга част от съзнанието ми надделя над логическия ум, понеже зациклих в неразрешим парадокс. Мисля, че за това се и разболях, от психическо изтощение. И докато лежах под смазващите болки (два дена ми се губят в мъгла), видях образ на едно срутване, защото така се чувствах физически. Но идеше реч, че на срутването най-долната точка и тежи най-много - именно където е парадоксът. Но причината не е в тая точка, а в една най-горна, откъдето се е подхлъзнало, и ако искам да облекчавам, трябва да почна да отнемам тежест от върха. Уморена съм, та не знам дали ме разбра, но от всичките си инф. канали най-много ценя телесния, най-здраво е свързан с интуицията. Като искам да знам нещо, питам тялото, не ума. Дори на чувствата се доверявам повече, защото те може и да са противоречиви, но поне не лъжат. А логичният ум си има място, но не е за водач, защото води до свличания на психични маси, хехехе! При мен е свръхактивен, често му изпускам юздите. Спокойна съм заради това, че знам, че не е само той. Те това дойде като едно много дълго обобщение на твойто краткото, но е за пример, че не е от логиката, ами само от преживяното.

Извинявам се за много дългия офтопик! Сега веднага ще си взема бележка!

The_One, Дева ми е АС. :) Но Меркурий е съвпад с Луна, не мога да пиша технически ръководства цял живот! Е, т.е. мога, но няма да съм много щастлива.

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
« Отговор #54 -: Август 26, 2014, 12:05:13 am »
С цел бързина логическият ум опростява ,говорим за зло-деи,добро и зло са относителни понятия доброто за един е зло за друг,м/у черното и бялото има безброй нюанси .Гледачка -хиромант гледала на Сократ и казала че това е един много покварен човек,престъпник и злодей .Учениците му възмутено възразили в смисъл че това е най- уважаваният атинянин и това са пълни глупости .Все пак гледачката познала -животът на Сократ завършва в тъмница,осъден за поквара на народа на смърт от отравяне с бучиниш .Някъде бях чел за спор м/у астролози какви аспекти е имал Исус-Христос,единият настоявал за тригони,вторият и по мъдър на квадратури,с което съм съгласен .Всеки революцонер,новатор е един вид престъпник на законите на статуквото ,Христос от гледна точка на статуквото е престъпник и е осъден като такъв  .Добро или зло,като относителни понятия подлежат на сравнение .За възможно най голяма обективност мярката е КРИТЕРИЯТ НА ОБЩЕСТВОТО.за добро и зло .Исторически този критерий да не забравяме се променя .Това което е било зло преди става добро и обратно,революция или еволюция-все става въпрос за обрат в мисленето,духа,критериите .Интересно е твърдението,че картата продължава да ,,живее,, .Например когато в условно продължилата да живее карта на Ван Гог се получили особено благоприятни аспекти картините му достигнали баснословни цени .Интересно е да се последят промените в критериите на обществото по такива карти .Приемането ,че добро и зло са константни категории води до парадокси .

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #55 -: Август 26, 2014, 08:55:58 pm »
Smarta, ти споделяш мнение и преживяно ,как ще се извиняваш за същите ?!? И защо се припознаваш като виновна ,че  си с логичен ум-това беше като мнение-отговор на твърдения ,базиращи се на логиката в информационната литература.Това е твоят начин да (по)казваш нещата ,които те вълнуват . Аз мога да те чета и за мен това е важно и приятно ,просто коментирах споделена от теб информация.   :38:

Аз знаеш ли кога ще започна да пиша или говоря логично -никога ??!!  :72:
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

The_One

• Hero Member
« Отговор #56 -: Август 26, 2014, 09:30:57 pm »

The_One, Дева ми е АС. :) Но Меркурий е съвпад с Луна, не мога да пиша технически ръководства цял живот! Е, т.е. мога, но няма да съм много щастлива.

Smarta, съвсем нямам предвид, че можеш цял живот да пишеш технически ръководства. Като казвам, че усещам много Дева, не визирам онова чисто Девешко, дърварско и сухо мислене. Напротив. Онова, което ми хареса е как мисълта ти плавно прелива от тема в тема без да е хаотична, способността ти да виждаш отвъд повърхността на нещата, да формулираш ясно и в същото време цветно мислите си. Правиш го с голяма лекота и си личи, това е талант. Той не се учи, не се усвоява. Аз отделям може би твърде голямо внимание на това как се изразяват хората, донякъде е свързано с работата ми и заради нея още повече започнах да се фокусирам върху това.
Няма значение. Просто констатирах нещо, което ми направи добро впечатление, стана ми хубаво. Таланта ти е неподправен, необременен с "трениране", много натурален. Офф...абе, зарадва ме.
За 2-3 години из астро форуми за втори път казвам нещо хубаво на някой. Не си падам по напудрените комплименти и празнословния възторг.

Happy58

• Гост
« Отговор #57 -: Август 26, 2014, 09:45:48 pm »
Smarta, съвсем нямам предвид, че можеш цял живот да пишеш технически ръководства. Като казвам, че усещам много Дева, не визирам онова чисто Девешко, дърварско и сухо мислене. Напротив. Онова, което ми хареса е как мисълта ти плавно прелива от тема в тема без да е хаотична, способността ти да виждаш отвъд повърхността на нещата, да формулираш ясно и в същото време цветно мислите си. Правиш го с голяма лекота и си личи, това е талант. Той не се учи, не се усвоява. Аз отделям може би твърде голямо внимание на това как се изразяват хората, донякъде е свързано с работата ми и заради нея още повече започнах да се фокусирам върху това.
Няма значение. Просто констатирах нещо, което ми направи добро впечатление, стана ми хубаво. Таланта ти е неподправен, необременен с "трениране", много натурален. Офф...абе, зарадва ме.
За 2-3 години из астро форуми за втори път казвам нещо хубаво на някой. Не си падам по напудрените комплименти и празнословния възторг.

Това мнение имат много хора във форума - аз също бях много приятно изненадана от начина й на писане - наистина е невероятен - може би съвпада Меркурий-Луна го дава и започвам да й се чудя, защо не го използва по предназначение :), а само се извинява за какво ли не :)

The_One

• Hero Member
« Отговор #58 -: Август 26, 2014, 10:05:54 pm »
С цел бързина логическият ум опростява ,говорим за зло-деи,добро и зло са относителни понятия доброто за един е зло за друг,м/у черното и бялото има безброй нюанси .Гледачка -хиромант гледала на Сократ и казала че това е един много покварен човек,престъпник и злодей .Учениците му възмутено възразили в смисъл че това е най- уважаваният атинянин и това са пълни глупости .Все пак гледачката познала -животът на Сократ завършва в тъмница,осъден за поквара на народа на смърт от отравяне с бучиниш .Някъде бях чел за спор м/у астролози какви аспекти е имал Исус-Христос,единият настоявал за тригони,вторият и по мъдър на квадратури,с което съм съгласен .Всеки революцонер,новатор е един вид престъпник на законите на статуквото ,Христос от гледна точка на статуквото е престъпник и е осъден като такъв  .Добро или зло,като относителни понятия подлежат на сравнение .За възможно най голяма обективност мярката е КРИТЕРИЯТ НА ОБЩЕСТВОТО.за добро и зло .Исторически този критерий да не забравяме се променя .Това което е било зло преди става добро и обратно,революция или еволюция-все става въпрос за обрат в мисленето,духа,критериите .Интересно е твърдението,че картата продължава да ,,живее,, .Например когато в условно продължилата да живее карта на Ван Гог се получили особено благоприятни аспекти картините му достигнали баснословни цени .Интересно е да се последят промените в критериите на обществото по такива карти .Приемането ,че добро и зло са константни категории води до парадокси .

Изобщо не съм съгласна с тази теза. Да, донякъде има резон, но когато говорим не за злодеи, а за хулигани, за революционери. Разликата е огромна. В света, в Космоса има непреходно добри и непреходно зли действия, помисли, бездействия. Затова съм кръстила темата "Карти на злодеи". Това не са крадци, не са неразбрани философи, нито неконтролируеми бунтари, за да кажем, че в един момент от историята се вписват в рамките на обществото, в друг - не. Убийството без причина, за удоволствие, от любопитство и за забавление винаги ще бъде лишено от относителност. Това е зло в най-чист вид. Точка.

В природата се убива от страх, от раздразнение (пазене на територия, на женските и т.н.) или за да се нахраниш. Само и единствено човекът е достатъчно извратен, за да убива от скука и любопитство.

И аз искам да видя как функционира мозъка на жив човек, но не ходя да режа скалповете на хората и да гледам как кръвта им тече в очите, нали? А Менгеле и други, които влизат в класификацията "злодеи", го правят. От любопитство! Подозирам по-често и от скука.
Няма как ти или който и да било друг да ме убеди, че има общество, в което убийствата от скука се превръщат в норма. Дори и хипотетично да допуснем, че има, то е обречено на самоунищожение. И по-добре.

Какъв злодей е Ван Гог, за Бога?! Един обикновен чудак, който обичал хубавите жени и пийването. Той приживе е смятан за неудачник, защото е изпреварил малко времето. Време, в което е било по-важно как се представяш пред хората, а не на какво и как си способен. Има и друг момент. До ден днешен в изкуството умреш ли - ставаш звезда. Кърт Кобейн умря и от вмирисан гръндж стана идол. Александър Маккуин умря и всички полудяха по грозните му обувки. Това си има обяснение в социологията, но няма да задълбавам до там. Подкрепянето на тезата ти с Ван Гог е повече от неуместно.

Много обичам да съм над нещата и да виждам добро в злото и злото в доброто, да е пълно с цветове и нюанси, но съзиданието изобщо стои върху някакви основи. Те са непоклатими.
В една книга, която четох скоро - "Шантарам", имаше нелошо обяснение за това. Разбира се, това е новела, но единият герой като по-мъдър беше представен с разни свои теории. Една от тях беше точно тази - как разбираме кое е добро и кое е зло. В крайна сметка се стигаше до абсолютизирането и до тоталното опростяване на нещата, за да ги видиш в тяхната същност, като са важни подбудите за действията.
Скуката и любопитството като подбуда за убийство са проява на злото. Микеланджело също е бил любопитен, имал е невероятни  открития за изкуството по онова време. Обаче никой не е убивал, а се е учел върху трупове как да рисува и да скулптурира. Познанието не е оправдание за злото.

П.П. Какво общо има покварата със злодейството? Отиди в Студентски град - покварени колкото щеш. Всяка студеНка, която ходи на дискотека без гащи, я изкарахме злодей. Дайте да не бъркаме понятията и да ползваме думите по предназначение. Пък Сократ не е като да не е бил покварен обаче злодейщината му е дефицитна.

Хепи, аз предполагам, че Смарта пише, но може би се притеснява да сподели какво. Надявам се един ден да прочета какво пише и то между две твърди корици в луксозно издание. А да - и на поне пет езика :)
« Последна редакция: Август 26, 2014, 10:32:08 pm от The_One »

Happy58

• Гост
« Отговор #59 -: Август 26, 2014, 10:28:03 pm »

Хепи, аз предполагам, че Смарта пише, но може би се притеснява да сподели какво. Надявам се един ден да прочета какво пише и то между две твърди корици в луксозно издание. А да - и на поне пет езика :)

и ако не прочета всичкото изписано отгоре, как да разбера, че ми отговаряш?  :93: :93:

Дай Боже, ще се радвам за нея - представям си на колко хора ще напълни душите .... :)