Автор Тема: За взаимните рецепции  (Прочетена 30070 пъти)

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 14443
    • https://victoryastro.blogspot.com/
Re: За взаимните рецепции
« Отговор #30 -: Ноември 09, 2020, 06:05:48 pm »
Тук ще дам пример със себе си, тъй като съм горд притежател на опозиция Сатурн-Слънце с 5гр орбис. Имам прекрасни отношения с родителите си, те помежду си също, а и самооценката ми е добра. Единствено този аспект показва много труд, за да стигна до тази самооценка на база резултати.
Нали знаеш, че се гледа комплексно една карта, не само отделен аспект- Сатурн е в опозиция на твоето Слънце, но Уран У4 е в тригон на Слънце У10, оттам и добрите отношения с/ и между/ родителите
все пак, опозицията си е налице, налице са и негативните аспекти между техните диспозитори, но опозето Юпитер- Меркурий дава размита/грешна информация/оценка ;)

Сафо

• Hero Member
  • Публикации: 8459
« Отговор #31 -: Ноември 09, 2020, 07:13:45 pm »

Проблем със самооценката и родителите има при наличие на твърд аспект на Сатурн към светилата,

Тук ще дам пример със себе си, тъй като съм горд притежател на опозиция Сатурн-Слънце с 5гр орбис. Имам прекрасни отношения с родителите си, те помежду си също, а и самооценката ми е добра. Единствено този аспект показва много труд, за да стигна до тази самооценка на база резултати.

Колкото до взаимната рецепция - имам една заточена рецепция на Юпитер/Дева и Меркурий/Риби в аспект опозиция, и двата ретроградни. Работя много добре по тях, но писмено :))) ако трябва да пиша, се изразявам много добре и много точно, но ако трябва да говоря пред публика, сякаш Меркурий блокира :) мисля, че това идва от ратроградието, а не от заточението. Заточението по-скоро ме е накарало да работя, за да развия проявите на Юпитер и Меркурий.
Другото, което е: Юпитер ми е У3, а Меркурий ми е 9 - това не е точно домова рецепция, но естествените управители на домовете са с разменени места натално. Нямам представа дали астрологично има значение, но според мен отново подчертава наталната ми рецепция
Да,но Юпитер в дева харесва Меркурий,а Меркурий в риби харесва Юпитер.Може би са в помощ при образованието,висше,работа по Юпитер,пътувания и учене на чужди езици.

Yaya

• Hero Member
  • Публикации: 1607
« Отговор #32 -: Ноември 09, 2020, 08:12:12 pm »
Да, Сафо, точно там работят добре.

Акрукс, не знам дали информацията или оценката са ми грешни. Знам, че съм от малцината, расли в прекрасно семейство и така вече 40г, с пълна подкрепа - морална и емоционална - на родителите във всичко.
Колкото до моята самооценка, тя по-скоро е резултат от това през какво съм минала и докъде съм стигнала.

Твърдото ми мнение е, че заточени/паднали планети постигат повече от тези на трон, защото им се налага да работят повече. На принципа на квадратурата, като аспект.
Но пък всичко си зависи от това как работиш по картата си. Левин казва, че няма ли натална възможност, не се постига нищо и обратното - и натални аспекти да имаш, зависи дали средата ще ти позволи за ги реализираш. Или нещо такова беше  :)
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 14443
    • https://victoryastro.blogspot.com/
« Отговор #33 -: Ноември 09, 2020, 09:21:00 pm »
Акрукс, не знам дали информацията или оценката са ми грешни. Знам, че съм от малцината, расли в прекрасно семейство и така вече 40г, с пълна подкрепа - морална и емоционална - на родителите във всичко.
Колкото до моята самооценка, тя по-скоро е резултат от това през какво съм минала и докъде съм стигнала.

Твърдото ми мнение е, че заточени/паднали планети постигат повече от тези на трон, защото им се налага да работят повече. На принципа на квадратурата, като аспект.
Не съм казала, че нямаш разбирателство с родителите си, и че си расла в лоша семейна среда, не преиначавай написаното в коментарите ми, моля! Още в самото начало на коментара си споменах, че се гледа комплексно, а не само един аспект, нали?! Твоето Слънце по прогресия е преминало в Овен преди да навършиш 2г, което го поставя в екзалтация и е избягало от опозицията му със Сатурн. Сега в Телец е във взаимна рецепция по екзалтация с нат. Луна , празно няма...
Меркурий освен да пише и мисли, също чете и слуша, и би ли помолила твоя заточен Мерк да чете с разбиране моя на трона :) Абсолютно не е вярно това, че планетите в изгнание са по-работливи (и да ги сравняваш с квадратурите), а тези на трон да ги правиш мързеливи (сигурно ги сравняваш с тригони)  :) Левин добре го е казал това за потенциала в натала, ама някои си разчитат потенциала така, както дяволът Евангелието  :-X

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 13045
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #34 -: Ноември 10, 2020, 10:49:19 am »
Колко силно работи една планета се определя в кои  сектори от картата е поставена.
Колко качествено ще се прояви една планета в местата, където има достойнства
Yaya, при теб Юпитер, нали е в 10 -ти дом, ще работи силно, но не и качествено със своята природа защото е в място/знак, където няма сила.
Когато планетите стоят в места, където не се чувстват добре, винаги може да очакваме проблеми по техните аналогии и сферите, които  виждат.
Когато чуем проблем, смятаме, че с  много работа по него ще го разрешеим, оттам и често срещаното- слаба планета, силна изява. А реално блъскаме, не работим. Не може с меки домати да направиш салата, но можеш да направиш доматен сос ? :)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Сафо

• Hero Member
« Отговор #35 -: Септември 09, 2026, 06:31:20 pm »
За взаимните рецепции чета между познати,партньори и роднини.Как единият може да е в помощ на другия.При познати,упр.на 1ви дом при мъжа е Венера в Скорпион-7ми д.,а упр.на 4ти на жената е Марс в Телец.Вярно,че Марс в този знак е слаб,заточение,но е факт,че мъжът живее при жената.

Сафо

• Hero Member
« Отговор #36 -: Септември 09, 2026, 06:41:24 pm »
Из "Практикум по автентична астрология"
"Тези вериги на рецепцията често имат много общо с причините,поради които хората избират да живеят заедно на първо място,точно както негативните взаимни рецепции между диаграмите обикновено са в основата на повтарящите се конфликти.Във времена и на места,където астролозите са имали решаващата дума при избор на брачни партньори,в качеството на основен показател са се използвали рецепциите между картите."

Люба

• Hero Member
  • Публикации: 1432
« Отговор #37 -: Септември 10, 2026, 02:44:44 pm »
Няма как да ти се случи нещо, което не носиш. Жената трябва сама да си има предпоставки, че винаги ще прибира, а той - че ще е заврян зет. И това трябва да се проявява с почти всеки партньор хyz. Останалото е на съдбата да кликне. Ето, при него - той, Венера, отива при другия. Той няма как да поддържа отношения,  ако не отиде, не инициира, не протегне първи ръка, не се озове някакси при другия. Ако някоя жена му се сложи/предложи, няма да стане работата. Малко ми е странно да гледам у4 на жената като класически сигнификатор на мъжки у1, затова тя го е прибрала точно него. Като че ли не ми е достатъчно, но не мога и да го зачеркна.  Не съм разглеждала за себе подобни връзки в кръстосване с чужда карта, гледам си какво нося. Не че се съобразявам, нямам против да си докажа провала 😄 Но ние сме кармични същества, няма как с другарчето да няма покритие.
По-меродавно ми остава обаче праволинейното класическо тълкуване: тя е с венерини корени и марсова жилка на рода, нормално е да се лепне за венерин човек със същия каймак. Това знаят гените й, това ехо чува.  Още повече Марс-мъж. Но това няма да е достатъчно, ако Слънцето й и у7 не отразяват точно него.

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 13045
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #38 -: Септември 10, 2026, 02:48:10 pm »
Рецепция: Смекчаващо условие в наталната астрология“.

За да поставим проблема, в съвременната астрология можем да видим, че понякога трудните аспекти като квадратури и опозиции, или понякога дори съвпади между определени планети, могат да бъдат много трудни, докато друг път същите квадратури, опозиции или съвпади могат да бъдат много по-конструктивни. И това създава този интерпретативен проблем, при който имаме въпроса как да разберем накъде ще тръгнат нещата? Например, как да разберем дали ще е наистина трудно в хороскопа на този човек за това, което този квадрат или какво представлява, в сравнение с това как да разберем кога ще бъде нещо по-работещо или малко по-конструктивно в живота му?

Така че съвременните астролози често отдават това само на нива на съзнание и казват: „Е, зависи от човека да избере или да реши как ще се развие това в живота му; и ще се развие по-конструктивно, ако е по-духовно развит, или ще се развие по-малко конструктивно, ако е по-малко духовно развит или нещо подобно.“ Така че те го отписват като въпрос на свободна воля или духовна еволюция или нещо подобно и това обикновено е съвременният подход, просто да се справят с него по този начин.

Въпреки това, в древната астрология, древните астролози в традиционната астрология като цяло са вземали предвид редица други съображения като смекчаващи фактори, които биха могли да тласнат тълкуването на определени разположения по-конструктивен начин или в конструктивна посока или повече в по-малко конструктивна посока. Така че, по принцип, имаше различни технически фактори, към които всъщност можеше да се обърне внимание, за да се види дали трудното разположение ще се развие по-положително или по-негативно.

И така, едно от най-важните смекчаващи условия е известно като концепцията за „рецепция“ и на това ще ви уча днес. И ако трябва да обобщя рецепцията в едно изречение, бих казал, че основното нещо, което тя прави, е, че прави благоприятните планети „по-благоприятни“ и прави зловредните планети „по-благоприятни“ в най-висшия си израз или най-полезната си употреба. Основно това, за което можете да използвате рецепцията, е да определите дали благоприятните планети ще бъдат наистина положителни или зловредните планети ще бъдат много по-благоприятни. Нека да разгледаме как изглежда това тук.6
Добре, за да започнем тази лекция, първото нещо, което трябва да разберете, е, че знаците на зодиака в древната астрология, в древната гръко-римска астрология – обикновено я наричаме елинистична астрология – знаците на зодиака са били концептуализирани като „домове“ или места за обитаване на планетите. Така че една планета, когато е била в знака на зодиака, за който се е казвало, че управлява, е била разглеждана като човек, който е в собствения си дом. И така, тя е била разглеждана като притежаваща самостоятелна автономия и свобода да се изразява по начин, който е най-естествен за тази планета, защото е у дома си и може да прави каквото си поиска.

Така че, за да разширим тази метафора, планета, която не е в собствения си знак, се е възприемала като „далеч от дома“; нещо като когато не сте в собствената си къща и пътувате. Трябва да разчитате на собственика на мястото, където отсядате, за подкрепа, за да ви подкрепя, докато сте далеч. Така че планета, която не е в собствения си знак, е като пътешественик, който е далеч от дома, и тази планета трябва да разчита на управителя на този знак за подкрепа.

Така че има различни начини, по които това може да се развие. Точно както когато пътувате далеч от дома, понякога може да отседнете при приятел или някой, с когото се разбирате, и може да мине добре, те може да се отнасят добре с вас, да ви дадат добра храна, добро място за спане и да слушате музика, която харесвате, или нещо подобно, така че да се събуждате всеки ден, чувствайки се сравнително добре и сякаш можете да излизате и да вършите работата си сравнително ефективно, въпреки че пътувате основно, за разлика от някои сценарии, в които отсядате при някой, с когото не се разбирате, или който не ви оказва много подкрепа, или не е до вас, за да ви даде храна, или да ви каже къде да спите, или нещо подобно, като в този случай може да се събуждате всеки ден, чувствайки се зле и неспособни да излизате и да вършите работата си много ефективно.

По подобен начин, планета, която е в знак, който не управлява, трябва да разчита на управителя на този знак за подкрепа и ако планетата е подкрепена от управителя на този знак, тогава тя ще функционира прилично, ще функционира добре. Докато, ако гост-планета няма подкрепа от планетата си домакин, тогава способността ѝ да функционира в хороскопа ще бъде значително затруднена с различни нюанси на сивото по отношение на това колко лошо е това за конкретната планета, така че това е една от предпоставките, които трябва да разберете от самото начало.
Ето един хубав дълъг цитат, който имам от астролога от IV век Фирмикус Матернус, който прави това обширно отклонение относно концептуализацията на знаците на зодиака като домове или места на обитаване на планетите. Той казва: „ Обърнете внимание също коя планета се намира в домицила или условията на коя конкретна планета и, ако вашата планета се намира в домицила на друга, погледнете управителя на този домицил, за да видите в кои домове от картата се намира . Защото, ако управителят на знака е добре разположен, планетата, за която питаме, също споделя част от късмета на радостта на домакина. Но ако управителят на знака е потиснат по някакъв начин, планетата, за която питаме, дори и да е поставена в щастлив домицил, ще бъде възпрепятствана от потиснатостта на другата планета, която е управител на знака. “

Така че той наистина приема тази метафора много буквално и всъщност продължава и продължава. Така че той казва: „ Това можете [също] лесно да наблюдавате от човешкото поведение. Ако влезете в дома на някого с покана и стопанинът на къщата току-що е бил благословен с увеличаване на късмета, вие също ставате участник в неговия късмет, защото споделяте щастието на късмета на вашия домакин. Но ако домакинът страда от мизерна бедност и е замесен в нещастните случайности на нещастието, вие също се правите на съучастник в неговата скръб и беда и несгодите, в които участвате, ви обземат и вас. Това важи и за планетите, които са управители на знаците. “

Така че използвам този дълъг цитат, само за да ви покажа, че от много ранни времена в традицията това концептуализиране на планетите като домове или места за обитаване – или знаците на зодиака като домове или места за обитаване на планетите – е било много важно и тази метафора е била използвана в разширен смисъл, особено когато става въпрос за планети, които не са в собствените си знаци, и трябва да разчитат на собственика на този знак или управителя на този знак за подкрепа като този по-широк интерпретативен принцип и концептуализация за разбиране на ролята на управлението на знаците в интерпретацията на рождената карта.
Добре, ето основната идея за рецепцията. Рецепцията се случва, когато една планета е аспектирана от управителя на знака, в който се намира. Например, да кажем, че Венера е в знака на Стрелец, а Стрелец се управлява от планетата Юпитер, така че ще погледнете къде се намира Юпитер в картата. И да кажем в тази карта, че Юпитер се намира някъде в знака на Лъв; така че Лъв е друг огнен знак и е конфигуриран чрез тригон към Стрелец и по този начин към Венера, която се намира в този знак в тази конкретна карта. Така че това би бил пример за рецепция, за рецепция, базирана на знак, защото Венера е в знак, управляван от Юпитер, а Юпитер, управителят на този знак, е конфигуриран чрез тригон към Венера. И това е всъщност всичко, което рецепцията представлява. Това е просто една планета, аспектирана от управителя на своя знак.

Така че наличието на прием не е толкова добро, колкото планетата да е в собствения си знак, но е нещо като следващото най-добро нещо; и всъщност може би трябва да сравня това. Добре, направихме пример с Венера в Стрелец и Юпитер в Лъв, където Юпитер е конфигуриран чрез тригон с Венера в Стрелец, така че има прием.

Нека променим малко картата. Да кажем, че Венера все още е в Стрелец, но да кажем, че Юпитер е в знака Рак. Така че Ракът не е конфигуриран от главен аспект към Стрелец, следователно Юпитер не би аспектирал Венера според главен аспект на съвпад, секстил, квадратура, тригон или опозиция в тази карта. Така че няма да има рецепция в тази карта, защото Венера не е аспектирана от управителя на своя знак.

Добре, връщайки се към основното ми определение, приемането е нещо като следващото най-добро нещо след планета, която е в собствения си знак. Така че идеалната ситуация е планетата да е в собствения си знак, защото тогава тя е у дома, но ако планетата не е в собствения си знак и пътува далеч от дома и отсяда като гост в къщата – или в дома, мястото, където е друга планета, знакът на друга планета – тогава най-добрият сценарий е, ако домакинът на този знак е в аспект с планетата гост, така че да има известна подкрепа между домакина и госта, и това е основната предпоставка зад концепцията за приемане.

Така че, ако планетата-домакин аспектира планетата-гост и има прием, тогава ще има подкрепа от страна на домакина към госта. Ако обаче няма споделен аспект между планетата-домакин, която управлява знака, и планетата-гост, която временно пребивава в знака, тогава има липса на осъзнатост между домакина и госта, както и липса на подкрепа от страна на домакина към госта, което поставя госта в много по-компрометирана позиция, ако няма прием между тях.

Добре, приемането като познатост. Представете си сценарий, в който имате две планети, които са в труден аспект, като квадратура или опозиция, и двете са разположени вътре в знаци, които нито една от планетите не управлява. Така че сценарият или аналогията за това би била като двама непознати, които са в конфликт помежду си и нямат нищо общо.

Представете си, че се натъквате, да речем, на непознат на улицата и той се блъска във вас и вие влизате в словесна престрелка. И този човек е просто напълно непознат за вас и се държи като идиот с вас, а вие не сте приятно настроени към него, така че двамата си разменяте думи и след това се отдалечавате ядосани един на друг. Това е горе-долу така, когато две планети са в твърд аспект, като квадрат или опозиция, и нямат никаква рецепция. Защото няма никаква близост между тях, те са просто напълно непознати; това влошава нещата, по същество.

Обратно, сравнете това с друг сценарий, при който ако две планети имат прием, това създава почти като семейна връзка между тях. Така че, помислете за алтернативен сценарий, при който вървите по улицата и се сблъсквате с някого. И в началото сте някак раздразнени или ядосани на него, но след това поглеждате нагоре и виждате, че това е вашият братовчед, с когото сте израснали или нещо подобно.

Така че, дори и временно да сте раздразнени и да са ви причинили неудобство, вие сте способни да преодолеете тази разлика поради семейния произход, който в идеалния случай имате двамата. Членовете на семейството може да се карат или да са в конфликт, но има някаква мотивация да преодолеят различията си поради споделянето на обща връзка и това е основната концептуализация до голяма степен зад приемането; тя създава познатост и симпатия между тези две планети.

Така че това е важно, защото ако има зъл планета, която е в труден аспект, ако няма познатост и няма рецепция, тогава зъл планета ще бъде възможно най-суров към другата планета, с която е в труден аспект, особено ако е в квадратура, опозиция или дори съвпад. Ако зъл планета има рецепция, тогава е като зъл планета; така че те са някак си глупаци или могат да бъдат някак груби. Но ако ви познават и ви смятат за семейство, няма да бъдат толкова сурови с вас, колкото биха могли да бъдат, заради симпатията или познатостта между вас.

Ето как действат злодеите спрямо други планети, когато има рецепция, и това ще бъде по-голямата част от фокуса на втората част на тази лекция, след като разгледаме примерни карти. Така че, когато мислите за рецепция, някои от ключовите думи, за които трябва да помислите, са „приятелство“, „съюзи“ и „близки отношения“ между планетите; помага да се създадат подобни ключови думи между планетите, когато са конфигурирани.

Друга концепция, за която трябва да поговорим, е идеята за посрещането като гостоприемство. Така че в древните култури, когато приемате гост в дома си, се е смятало, че той е под ваша закрила. Това е свързано с концепцията за гост/приятелство или ксения на гръцки. И това е древногръцката концепция за гостоприемство, където домакинът има религиозно задължение да бъде гостоприемен към пътуващите и гостите и че всъщност би било етично или морално погрешно да им навреди, да навреди на някого, който отсяда като пътуващ или като гост във вашия дом.

Толкова много гръцки митове включват тази концепция по различни начини, често по забавен начин. Има истории за някой, който е гостоприемал непознат и се е отнесъл лошо с него, но по-късно се оказва, че този непознат е бил бог и е проклел човека, който се е отнесъл лошо с госта. Така че това се превръща в повтаряща се тема от гледна точка на това да не се отнасяме зле с непознати, които са отседнали като гости в дома ви, защото сме морално задължени да ги подкрепяме и да им помагаме.

И тук е мястото, където смекчаващият фактор влиза в действие, защото най-важното е, че малефиците са по-малко вредни, когато имат прием в дадена карта. Те са по-малко вредни за планетата, с която имат прием, и това се превръща в основен фактор за разбирането на разликата между това как малефиците се проявяват в някои карти спрямо други. Ако има прием, тогава малефикът има нещо като морално задължение да не бъде толкова суров към гостуващата планета или към другата планета, с която има прием, колкото би могъл да бъде в противен случай.

част от лекция на Крис Бренън

„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Сафо

• Hero Member
« Отговор #39 -: Септември 10, 2026, 06:17:55 pm »
Люба,разбира се,че в една карта трябва да има предпоставки за нещото....не съм обяснила добре,това ,което ме заинтригува.Мъжът е с Асц телец и Венера кацнала на негов к7,но в тази точка е на жената к4.Собственият дом,къща,жилище .Нейният Марс (телец)е в р
ецепция с неговата Венера в скорпион,което още повече усилва аспектът .Взаимно си помагат двете планети в някакъв смисъл.
Според древните ,рецепцията е много силен аспект в картите.

Сафо

• Hero Member
« Отговор #40 -: Септември 10, 2026, 06:20:02 pm »
И сега се сещам,че ти имаш Венера във Водолей,а аз съм със Сатурн в Телец.С какво ни е полезна тази рецепция,след като не се познаваме дори?