Автор Тема: Сатурн в падение по дом в различните знаци  (Прочетена 20742 пъти)

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
Re: Сатурн в падение по дом в различните знаци
« Отговор #15 -: Януари 17, 2016, 03:33:19 pm »
Сатурн в знак и по дом на заточение и падение, другите не те вземат на сериозно с онова,което правиш или се занимаваш, което си постигнал, камо ли да те признаят и ако Юпитер/Огън в картата ги "няма", много ясно, че човек се депресира и много често "катастрофира" житейски и му е трудно да се мотивира и реализира, защото не е развил увереност, вяра в себе си.
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Radost

• Sr. Member
  • Публикации: 475
« Отговор #16 -: Януари 17, 2016, 03:35:15 pm »
Мъж с АСЦ Скорпион, с Марс У6 и Сатурн У3 в 1ви дом в Скорпион квадрат Слънце У10 в 3ти дом работи в съдебната охрана. Има 5 хармонично  аспектирани планети във 2 ри дом + ЮЛВ,  пари винаги е имал по семейна линия.

The_One

• Hero Member
  • Публикации: 1678
« Отговор #17 -: Януари 17, 2016, 03:42:59 pm »
Човекът е с тронов Марс в 1 дом, който освен всичко друго е и У на асц. Отделно, Сатурн е в марсов знак.
Съвсем трябва да е прецакана останалата част от картата, че мъжът да не е реализиран. Аспекта Марс-Сатурн си е класически за военни, полицаи и други силови държавни служители.

В женска карта това може да показва бащата и/или мъжа. Аз имам Марс-Сатурн на асц и баща ми е военен, имала съм и гаджета от тази сфера. А и гледам с особен респект и дори възхищение на мъжете с подобни занимания заради дисциплината им и едно много специфично тяхно умение да отдават уважително отношение, да са винаги уместни и адекватни.

Отклоних се малко, но основното е, че силен Марс в първи дом може да преодолее ступора на Сатурн. Хем прави натива по-деен и решителен, хем Сатурн допринася това да не минава в неблагоразумие и дава стабилност.
Това, което не ме убива...ще се моли да ме е убило, когато е имало възможност.

Radost

• Sr. Member
  • Публикации: 475
« Отговор #18 -: Януари 17, 2016, 03:57:40 pm »
Човекът е с тронов Марс в 1 дом, който освен всичко друго е и У на асц. Отделно, Сатурн е в марсов знак.
Съвсем трябва да е прецакана останалата част от картата, че мъжът да не е реализиран. Аспекта Марс-Сатурн си е класически за военни, полицаи и други силови държавни служители.

В женска карта това може да показва бащата и/или мъжа. Аз имам Марс-Сатурн на асц и баща ми е военен, имала съм и гаджета от тази сфера. А и гледам с особен респект и дори възхищение на мъжете с подобни занимания заради дисциплината им и едно много специфично тяхно умение да отдават уважително отношение, да са винаги уместни и адекватни.

Отклоних се малко, но основното е, че силен Марс в първи дом може да преодолее ступора на Сатурн. Хем прави натива по-деен и решителен, хем Сатурн допринася това да не минава в неблагоразумие и дава стабилност.
При този мъж Плутон е от към 12 дом, за съвпад с АСЦ не съм сигурна, всички тези планети правят квадрат със Слънцето му У10 във Водолей. Той е всичко друго, но не и дисциплина, уважително отношение, уместен и адекватен  :012:. Честно да ти кажа мисля, че тази работа му е наложена. Тези планети са му в първи дом, той уменията си ги има, но сякаш не беше много въодушевен, като се обучаваше за такъв. Някъде около сатурнов възврат май стана това и определено покрай тази работа ще придобие качествата на Сатурн, които споменаваш.
Аз също имам  аспект  между Сатурн и Марс (секстил) в картата си, Слънце съвпад Сатурн също и баща ми е бил полицай години около раждането ми.
« Последна редакция: Януари 17, 2016, 04:05:14 pm от ini »

Strelec

• Full Member
  • Публикации: 241
« Отговор #19 -: Януари 17, 2016, 06:04:57 pm »
Аз имам Сатурн в скорпион в 1 дом-финансово поне до сега не съм била добре. Преди време една астроложка ми каза, че няма да живея дълго заради Сатурн в 1 дом.

Ребека

• Hero Member
  • Публикации: 4571
« Отговор #20 -: Януари 17, 2016, 06:30:23 pm »
Че как тъй ще мреш със Сатурн в 1дом-не човек, а желязо с глава от камък, тая астроножка е била по-зле и от мен, може да го е карала на гугъл транслейт ;D

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 13743
    • https://victoryastro.blogspot.com/
« Отговор #21 -: Януари 17, 2016, 06:30:33 pm »
Аз имам Сатурн в скорпион в 1 дом-финансово поне до сега не съм била добре. Преди време една астроложка ми каза, че няма да живея дълго заради Сатурн в 1 дом.
Финансово малко хора са добре в България, аз нямам Сатурн в 1 дом, а никога не съм живяла охолно, при теб ако нещата с финансите са бързо харчене на бързо изкарани пари е от Уран във 2д, но пък имаш във втори дом Юпитер У2 , съУ5 в съвпад с Нептун У5- гладна няма да останеш никога при това положение, може би Нептун във 2д ти дава неясна представа за парите- мислиш си, че си по-бедна, отколкото в действителност си. Коя е тази астроложка, която ти е казала, че няма да живееш дълго- за втори път го споменаваш, кажи ѝ името на тази да се знае- никой астролог няма право да говори такива неща на клиентите си, но всеки сам решава къде да си дава парите, в случая на някоя, която се изживява за Господ и решава кой докога ще живее.

The_One

• Hero Member
  • Публикации: 1678
« Отговор #22 -: Януари 17, 2016, 07:56:19 pm »
При този мъж Плутон е от към 12 дом, за съвпад с АСЦ не съм сигурна, всички тези планети правят квадрат със Слънцето му У10 във Водолей. Той е всичко друго, но не и дисциплина, уважително отношение, уместен и адекватен  :012:. Честно да ти кажа мисля, че тази работа му е наложена. Тези планети са му в първи дом, той уменията си ги има, но сякаш не беше много въодушевен, като се обучаваше за такъв. Някъде около сатурнов възврат май стана това и определено покрай тази работа ще придобие качествата на Сатурн, които споменаваш.
Аз също имам  аспект  между Сатурн и Марс (секстил) в картата си, Слънце съвпад Сатурн също и баща ми е бил полицай години около раждането ми.

ini, за Плутон не съм говорила. Марс е класическият управител на Скорпион. Той е на трон и по знак и по дом в картата на мъжа и е управител на асц. В детайли за човека нищо не мога да кажа без карта, но с този първи дом - за мен е сигурно, че е реализиран и че ще има успехи.

Strelec, ти интересува ли се специално по въпроса колко ще живееш или ти го съобщиха като "бонус"? ;D По единия Сатурн да се правят подобни изводи е най-малкото несериозно. Да не говорим, че Сатурн в 1 дом е предпоставка тъкмо за обратното - дълголетие.
Имахме тема за изчисляване продължителността на живота. Помня, че цяла вечер смятах и накрая пак не бях много убедена дали съм получила верен резултат, но се занимавах повече за спорта, а не защото ме е вълнувала конкретната възраст.
Това, което не ме убива...ще се моли да ме е убило, когато е имало възможност.

Kler

• Hero Member
  • Публикации: 909
« Отговор #23 -: Януари 18, 2016, 08:43:09 am »
аз съм със сатурн във везни в 12ти, но на АЦ.
какво точно коментираме?  ::)

Diyana

• Hero Member
  • Публикации: 1702
« Отговор #24 -: Януари 18, 2016, 08:45:16 am »
Е, както Марс например е в падение в 7 дом. Аналогично за всяка планета си има силни и слаби позиции по дом.

Че си има, си има, но въобще не е аналогично на поредността на знаците в зодиакалния кръг. И, по логиката на твоите аналогичности, защо Марс в седми е "в падение по дом", а не "в заточение"?

Ето статия за положението по домове.

http://anesway.info/out/ank_dom.htm

В конспектираната лекция от линка падения, екзалтации, и т.н. се отнасят само за знак, а не за дом. Авторът й се промотира като ученик на Николай Райнов и Димитър Кожухаров. Вторият все още има лекторски задочен курс по юдициарна астрология срещу тридесет лева на месец. Подходящ и достъпен е за повечето начала в астрологията на български.

Пък тук един цитат, който горе-долу изчерпва мнението ми, че ме мързи да пиша, а и да ми остане ищах все пак да понапиша нещо по същинския ти въпрос.

Цитат
Цитат
Защо в много книги приравняват планета в дом и в знак? ... Не би ли трябвало да е различно тълкуването? И в какво всъщност се изразява разликата? Домовете и знаците са различни проявления, дори и ако имат мунданно значение...

За объркването има няколко причини:
Лингвистична причина:
Днес казваме “дом”, но в гръцката астрология има две думи на които се пеписва това значение. Едната дума е “topos” което в превод означава “място” или “позиция”. Това е и корена на думите “топология” и “топография”. През средновековието се е използвал термина “locus”. Друга гръцката дума за “дом” е “oikos”. Тази дума е корен на такива думи като “икономика” и “екология”. Думата може да се преведе и като жилище и се е използвала да обозначи връзката между планетите и Зодиака. Например Телец е “oikos” на Венера, Близнаци е “oikos” на Меркурий и т.н. Латинската дума “domus” в началото се е използвала като превод на гръцкия термин “oikos” за да обозначи знаците като жилища на планетите и едва през Ренесанса термина “дом” започва да се използва както за управлението на “знаците”, така и за управелнието на “местата” или “домовете”, което е един от корените на последвалото объркване.

Пренебрегване на астрономични феномени
Слънцето изгрява на изток и това е един знаменателен астрономически факт, повтарящ се всяка сутрин. Това, обвързано с религиозните и философските вярвания на Вавилон, Египет, Гърция, Рим, Средновековието и Ренесанса прави Асцендента и пространството на първи дом сигнификатор на живота, ранните години, началото и предопределеността.
МС – мястото където Слънцето (а и всички планети) достигат най-високата точка на еклиптиката над хоризонта – това прави десети дом сигнификатор на славата, врастта, зрелостта и благополучието.
До тук всичко съвпада със значението на знаците...
След МС Слънцето се спуска към своята залез и всеки ден “умира” на западния хоризонт. Така десцендента се свързва със смърта, с последните години от живота, с разрухата и бедите на старостта, което няма нищо общо със значението на знака Везни, нали така!?! Преди върха на осми дом е бил свързан с началото на умирането, а не със смъртта, тъй като от неговия връх Слънцето започва да потъва надолу.
После следва долната кулминация или ІС където според много религии и философии е “дъното” подземното царство, края на всички неща, но и тяхното начало защото от тук Слънцето тръгва нагоре за да се роди отново на изток. Затова това е дома на бащата, на нашия корен, на нашите предци, а също на рудите, полезните изкопаеми, скалите и пещерите. Тези неща днес са преписани на десети дом, в който реално погледнато летят само птици и облаци, но какво да се прави – тъй като Козирог е земен знак и козите обичат да катерят чукарите затова може би ... Виждаш ли как постепенно започват да се смесват символиките?!? Сега да минем към третата от причините.
Пренебрегване и непознаване на две астрологически (философски) концепции:
- Радост на планетите
Този термин за първи път се среща при Манилиус. Той обяснява че както планетите се чувстват благоприятно в определени знаци така има хармония и симпатия между определени планети и домове. Накратко дневните планети се радват вдневни домове, а нощните планети в нощни домове, единствено Меркурий, който не е нито дневна, нито нощна планета се радва в първи дом, който е на границата между нощта и деня.
Венера например, се радва в пети дом и затова този дом има нейните характеристики, а не характеристиките на знака Лъв и на Слънцето, което е управител на този знак. Венера е плодовита планета и затова пети дом се свързва с децата, докато Лъва е безплоден знак – пустиня, в която властва единствено Слънцето. Марс се радва в шести дом и затова този дом има значенията на Марс и се свързва именно с тази планета, а не със знака Дева и неговия управител. Останалите планети са радват в други домове, но няма да разтягам локуми за тях тук. Минавам на втората подточка чието пренебрегване и неразбиране размива границите между значенията на домове и знаци.
- Аспектация спрямо асцендента
За това първи говори Павел Александрийски. Ако дома не сключва мажорен аспект с асцендента той се счита за неблагоприятен. Някой ще каже какво толкова като няма аспект, само че в древността липсата на аспект е била равносилна на липса на светлина. Затова осми, втори, шести и единадесети домове са изначално неблагоприятни. В единадесети обаче се радва Юпитер и това е по-важно и обезсилва липсата на аспектация. За втори дом, когото наричат “Долната врата” или “Porta Inferna” се смята че от него започва навлизането от духовния в мантериалния свят. Началото на пролетта когато семената събират сили за да покълнат и се родят. В древните култури земята е била от първостепенно значение, добрата реколта е определяла благополучието и богатството и така постепенно втори дом започва да се свързва с богатството и материалния успех. Но трябва да се прави разлика от значението на знака Телец, което има друг корен!!! В противовес на това пък осми дом е “Горната врата” от където Слънцето се гмурва в поздемията на ада...
Надявам се че съм успял да изясня някои основни разлики между значението на домове и знаци, а от тук вече може да се направи и разлика в значението на планета в знак и планета в дом.
...

Отговора на твоя въпрос е много прост – екзалтацията, управлението, падението и заточението са достойнства на планетите в знаците, а НЕ в домовете. Планетите НЕ екзалтират и НЕ са в заточение по дом... единственото им достойнство там е радоста и евентуално сектата, което принципно е достойнство към глобалната, пълна картинка на хороскопа.
Днес в стремежа си да кажем и извлечем нещо смислено, гледайки астрологическата карта, използвайки за справочник и учебник бозата, която ни залива се стремим да наблъскаме в хороскопа колкото се може повече фактори и точки. За да е някак си по богато и пищно. Така все ще можем да вържем две приказки на кръста. Истината е че незнаем основни неща и поради това не можем да тълкуваме правилно нито да преценим вярно събирайки1+1.
Визирам падението и екзалтацията по дом! Това е абсолютна, пълна и всеобхватна глупост. Със същия успех мога да си измисля падение по аспект, ако имам тригон на огнени планети във водни знаци...

Пък сега по въпроса ти за Сатурн в първи дом. Още две концепции, едната - нова, другата - стара.

Първата - първодомен и въобще първоквадрантен Сатурн ражда така наречените "ранни пилета". Ако следваме дирекционния транзитния (благодаря на стреличка!) цикъл на Сатурн, докъм 7-8 година Сатурн достига долна кулминация и започва издигането си нагоре към горна хемисфера - с прощъпулника на детето в социалната образователна система такъв Сатурн е попреподал доста тежки уроци за колко е важно налагането в света и социума. Такива деца обикновено след няколко първи тупаника почват да се напъват здравата, дисциплинирани са и постигат успехи, стават отличниците на класа, първенци в нещо си, въобще напипват пулса на това, как да бъдат "признати". Постигат ранен успех и признание в микросоциума си, обикновено още след излизането на Сатурн в седми дом до към десети - влизат в престижен университет, завършват като първенците на випуска и не задължително само в науките - понякога са кралицата на бала, бейзболистът на колежа, хулиганът на випуска и въобще, с нещо си са most popular. Движението им е устремно нагоре и до към 21 си година почти са си повярвали, че са хванали господ за шлифера. Често - ранен успех в бизнеса, ранно признание и бързо заемане на ръководна/лидерска позиция, па макар и само в местната банда в махалата. Тогава Сатурн тръгва от десети надолу и кралицата на бала се оказва една от многото недоучени кифли, най-добрият баскетболист в колежа чупи рамо и се оказва без същинска професия, а вундеркиндчето се оказва асоциален перко, чийто умения не намират практическа реализация. Или идва криза и блестящият спекулатор фалира. Точната година на този срив зависи от отдалечеността на Сатурн от асц., но цикълът е ясен. Следва връщане в първи клас - или си доучва, или започва плахо и тихо да реинвестира каквото му е артисало от преди кризата, въобще, кротка и не толкова помпозна подготовка за нов цикъл, ако Сатурн е приличен и картата доволно силна или дълго мизерно близане на рани и оплакване от несправедливостите на живота, ако не е. Следващото изкачване вече може да е по-равномерно, по-стабилно, все пак Сатурн е ъглов и т.н.

Втората - ъглов Сатурн в силна есенциално позиция по знак и в секта дава независим и устойчив напредък. Ако е на трон/триплицитет е силен (и в доброто, и в лошото според природата на знака), ако е екзалтиран - влияе основно положително
Ъглов Сатурн в падение/заточение е най-добре да не си е в сектата, за да не пречи много.
Ъглов Сатурн с малки достойнства - терма и деканат - или без достойнства е в силна зависимост от диспозитора си и от аспектите и само по тях може да се отсъди колко ще надари родения и с какво.
« Последна редакция: Януари 18, 2016, 12:38:59 pm от Diyana »
De omnibus dubitandum est

Terry

• Hero Member
  • Публикации: 3370
« Отговор #25 -: Януари 18, 2016, 10:13:56 am »
аз съм със сатурн във везни в 12ти, но на АЦ.
какво точно коментираме?  ::)

Значи твоят е екзалтиран, моят пък е на асцедента откъм 12ти дом, но в падение. Можем да сравним, но аз не мисля, че само едно положение на Сатурн би определило дали човек е беден или богат. Както е написала Дияна май сектата е по-важна :)
Frankly, my dear, I don't give a damn.

Kler

• Hero Member
« Отговор #26 -: Януари 18, 2016, 10:17:05 am »
така на парче не мога да преценя. венера също е свързана с парите. при мен е у1, у8 и е в 1ви дом, почти на к2. юпитер също ми е в 1ви, както и плутон У2.
не съм богата, не съм и бедна. на заплата съм и това е. ::)

Terry

• Hero Member
« Отговор #27 -: Януари 18, 2016, 10:20:15 am »
Мен винаги ми е било интересно какво толкова го радва Сатурн като е в 12ти, какво са имали предвид класиците?

Kler

• Hero Member
« Отговор #28 -: Януари 18, 2016, 10:24:44 am »
Мен винаги ми е било интересно какво толкова го радва Сатурн като е в 12ти, какво са имали предвид класиците?
може би е свързано с кармичното тълкуване

Terry

• Hero Member
« Отговор #29 -: Януари 18, 2016, 10:31:29 am »
Те май не са разглеждали нещата така, по-скоро защото Сатурн са ограниченията, а 12ти дом си е дом на ограниченията.