Сещам се да две жени с високо самочувствие, при двете огънят е акцентиран. При едната е оправдано високо, при другата хич. И при двете има огнени Луни - в тригон със Слънцето, има и сатурнов аспект към Слънцето. Преобладават по-твърдички сатурнови аспекти - рядко ще се види тригон или секстил.
При едната самочувствието се основава върху професионални постижения, стандарт на живот. При другата въобще не ми е ясно върху какво, абсолютна некадърница. Винаги съм се чудила на такива жени тук - една нищо и никаква плюнка, а има самочувствие за кралица. Отстрани изглеждат много смешни, но не го осъзнават.

В моята представителна извадка преобладават съвпад, квадрат или опозиция на Сатурн със Слънце. По мои наблюдения по-негативна изява дава квадратът - тук съм наблюдавала и твърде напомпано самочувствие без покритие и обратното - неувереност, скромност, ниска самооценка.
Сетих се за още един неприятен пример - Слънце в съвпад с АС и опозиция със Сатурн, съвпад Луна-Сатурн в Лъв около ДС. От типа самочувствие без покритие /дължащо се на чужди пари/, при това и лъжеше като циганка, за да създаде измамно впечатление за своите постижения /работила като сервитьорка, пък се изкарва управител на хотел и то на възраст преди 30/. :043:
Ако говорим за прояви на снобизъм, може би трябва да се разгледа влиянието на Юпитер, нали по своята природа е "брамин" и се идентифицира с "висшата каста". Но там по-скоро има едно вътрешно усещане за превъзходство, липсва сатурновият напън някому нещо да доказваш, да изградиш по-висока самооценка, усещане за идентичност. Сатурновите хора често се идентифицират с постиженията си, при юпитеровите е по-различно.