Понеже никой друг не създава теми, аз си правя такива, каквито на мен са ми интересни
Според Брейди можем лесно да изчислим кой е Хилега и кой Алкокодена в картата. Той се опира на методите на Проломей и Бонати
За определяне на това коя планета е Хилег, правилата са:
Птоломей:
- ако някое от двете светила се намира в обсег 5* над асц или 25* под, в 11,10,9 или 7 дом, то е Хилег
- ако и двете са в някоя от тези области, избираме слънцето
- ако никое не е там, смятаме нататък:
-- вземат се градусите на слънце, луна, асц, Part of Fortune, сизигията => Хилег е тази планета, която има най-много достойнства в поне 3 от тези места
Бонати:
Хилег може да е само някое от тези: слънце, луна, асц, Part of Fortune, сизигията
- ако слънцето е в 1, 11, 10, то е Хилег
- ако слънцето е в 7, 8, 9 в мъжки знаци, то е Хилег
- ако тези пропаднат, минаваме на луната, ако е в ъглов дом, тя е хилег
- ако луната е в следващ дом в женски знаци, и който и да е от управителите на нейния градус (управител на знака, по екзалтация, по трициплет, по терм) прави мажорен аспект с нея, тя е Хилег
- ако горните пропаднат, минаваме на асц, но само ако преднаталната лунация е новолуние, и проверяваме пак за аспекти с описаните горе управители
- ако е с преднатално пълнолуние, разглеждаме градусът на Part of Fortune, проверяваме за аспекти от горните управители, ако няма, връщаме към асц
- ако никое условие не е изпълнено, разглеждаме градусът на сизигията, но само за преднатално новолуние
Искате ли да сметнем кой е Хилег в някоя примерна карта