Обратно там, където спрях. Ама защо пък да ги качваме чак на МЦ, точката на изгрева знаем къде е...
И всъщност тук е важно да се разграничи, че ляв и десен аспект е едно, доминираща планета - друго.
Аспектът е ляв и въпреки че Сатурн е зад "гърба" на Юпитер, Сатурн би следвало да бъде доминантен. Как може левия аспект да бъде доминантен ?
Това за примера на Флора ли е? Все още в темата не е споменавано, че левият аспект е доминантен, ставаше дума коя е планетата, която доминира в съответния ляв или десен аспект. Като гледам линка от теб на Дебора, там също не пише нищо кой знае колко различно от известното ми, поне по отношение на определянето и доминацията.
Представете си Луна на МЦ в козирог - в 1-ви -Сатурн в овен, тя е в ляв квадрат с него, и той е в десен с нея, кой кого доминира?
Според мен единственото правило, което в старите книги са имали предвид и са използвали е било това за 9/10/11 дом от разглежданата - на тях са казвали десни и толкова.
В разгледания пример Луна в козирог винаги е в 10-ти знак от Сатурн в овен, което означава, че тя го доминира както и да са разположени по домове, както и ако имахме планета във везни, примерно - Юпитер, той щеше да доминира над Луната
Точно затова като цяло не може без ориентир, а той е бързата планета, но пък и така, както казваш се определят коректно. С теб не намирам разминавания. Иначе при аспектите по кои са планетите съдим за доста неща, вкл. сходящи/разходящи. Нали не очакваш Валенс да описва всеки детайл, особено имайки предвид, че не той е първоизточникът на учението за аспектите.
И още нещо - не съм видяла някъде по книгите да пише, че левите аспекти са по-силни (а по форумите- да )
Ама чакай, ние още дори не сме го зачекнали този спор, то и нямам намерение. Не съм попадала, но в родни или чужди форуми, че съм любопитна да срещна основанията и дали съвпадат с тези, които аз имам предвид?