Надявам се да не повтарям някоя стара тема - идеята ми не е да говорим само за Меркурий, има малко по-различен смисъл и контекст.
От една страна можем да разгледаме какво в хороскопа, освен Меркурий, определя гласовите способности на човека, неговия тембър, силата на гласа и маниера му на говорене. От друга страна можем малко да разширим темата и да се опитаме да потърсим връзка между собствения си глас, начин на говорене, тембър, дълбочина и същите при хората, които са ни симпатични и антипатични, т.е. инстинктивно ни привличат и отблъскват, дори ако все още не ги познаваме достатъчно добре. Да ви кажа, вече започвам да проследявам някои закономерности.
През лятото бях на кратък въвеждаш семинар по НЛП, там научих интересни неща - за трите основни типа хора според психологическата нагласа и реакция към определени външни стимули и за това как, след като разпознаем какъв тип стои насреща, можем да се настроим на една честота с него, да създадем усещане за синхрон и респ. в известен смисъл да го манипулираме (когато става въпрос за предлагане на услуга/продукт, за активни продажби, маркетинг).
Още повече, някъде четох, че в едно помещение хората инстинктивно се приобщават към тези, с които имат прилика в тембъра на гласа и маниера на говорене. На мен, например, инстинктивно ми стават симпатични хора, които говорят със спокоен и равен тон, но не твърде бавно, с по-нисък кадифен тембър. Моят глас също е такъв. Инстинктивно се отвращавам от кресливи гласове, високи тонове (като звънчета), говорене на по-висок глас с цел да не се даде възможност на отсрещната страна да се изкаже или да си довърши мисълта, а още по-неприятни са ми жените, които започват да викат и да се смеят с пълно гърло в компания или в заведение, за да привлекат внимание или да дърпат енергията на групата към себе си - това си е чист вампиризъм.
И да завърша с това, че умението човек да говори е важно, но не по-малко важно е и умението да замълчи и да изслуша отсрещната страна, когато е необходимо.
Приятно писане по темата! Или както се казва - хайде, говори ми... :29: