Снощи пак заспах разтревожена, тъжна, гневна и сънувах много символичен сън. Направо като по учебник.
Сънувах, че се намирам в някаква къща в живописна, но откъсната от света местност. Сякаш бях в астралния свят или в подсъзнанието си. В тази къща не бях сама, а с две починали близки жени - баба ми и майка ми. От една страна имаше усещане за умиротвореност, спокойствие и уют /завръщане в миналото/, но същевременно се чувствах изоставена, откъсната от живота, който съм свикнала да водя.
Изведнъж се пренесох в детската си стая - такава, каквато си я спомням. В съня изведнъж реших, че трябва да разместя мебелите. Сама. Тежаха много - голяма маса, гардероб, диван... Нямаше никой до мен, сама ги местех из стаята, усещах тежестта им.
После отидох до кухнята. Там ме посрещна майка ми и каза, че е сложила нещо за ядене на масата. Погледнах - не бяха много неща. Но навсякъде имаше разпилени трохи - и по кухненската маса, и по пода. Казах й, че трябва пак да чистя и хванах метлата /или стирката - не помня много ясно/.
После образът на майка ми избледня и се появи баба ми. Но само за малко, беше като фон. Погледнах навън през прозореца и видях красива градина. В двора пред къщата имаше наредени дърва за огрев. Знаех, че предстои студена зима. И трябва да я изкараме някак, за да посрещна пролетта.
Сещам се, че е имало и някакви други фрагменти, но не си ги спомням ясно. Когато гледах през кухненския прозорец навън, в двора, видях много странна светлина - приличаше на залязващо слънце, а светлината беше златна.
---
Забравих да спомена за още един символичен сън същата нощ. Не помня дали е бил свързан със същата къща, или е било отделен сън.
Сънувах, че съм в някакво мазе, тъмно и прашно. Минавам от вратата до другия му край. И заставайки откъм отсрещната страна на помещението, т.е. с поглед към вратата, виждам в другия край /около вратата/ лепкава паяжина с огромен, тлъст и много грозен черен паяк по средата.
Това се случи същия ден, след като четох дискусия за паяците в "Знаци и поличби", може пък и с това да е свързано /бях споменала и за едно тематично филмче, фрагментът с паяка сякаш беше от филма/.
Стоя отсреща, гледам огромния паяк и си мисля "Какво чудовище! Как съм успяла да мина през паяжината му, без да се закача и без да ме ухапе тая гад?". Паякът ме гледаше враждебно и потупваше с крачка по своята паяжина, сякаш беше в очакване на плячка.
Но в крайна сметка успях да изляза от мазето, този път внимателно заобиколих паяжината, без никакъв допир с гнусната гад.
Ако сънят е бил символичен, според мен той описва ищеца и завършека на съдебното дело с него.