Миналата година имах един деликатен момент, гледах картата на един познат, брат на една моя колежка. Същата ме изнуди да ѝ избирам дата и час за секцио, беше много настоятелна и ми правеше фасони. Преди секциото ме потърси за друго – по проблем, свързан с брат ѝ, който от години стои безработен вкъщи, а е мъж на 30 години, завършил Морското училище. И сподели, че е изпаднал в голяма депресия, безизходица. Разгледах доста детайлно картата му, вкл. и за няколко години напред. И ми направи впечатление 2020-2021 година, отбелязана като година, в която се очертава голяма загуба в семейството. Притесних се първо за момчето, да не би неговото здраве да пострада /има проблеми с кръвното/. Разгледах картата на сестра му – аналогични указания за същия период. Стори ми се, че не е изключено с баща им да се случи нещо. Но си запазих предположенията за себе си. На склонна към невротизъм и депресии бременна жена ли да го казвам или на брат ѝ, който ме пита дали ще си намери работа и кога? А дали пък не е трябвало по някое време тактично да предупредя, за да се вземат превантивни мерки, да се прави здравна профилактика? Не посмях, моментът въобще не беше подходящ. Пък и знае ли човек, през 2021 може и мен да ме няма вече и да не разбера какво се е случило. Ето това е дилемата – да направиш прогноза само по конкретен, изрично формулиран въпрос или да не спазиш етикецията и да излезеш извън зададената рамка? И в какви случаи не прекрачваме границите, кога можем да бъдем полезни и кога само да навредим? Мен постоянно ме терзаят такива мисли, ако някой ме потърси за астрологичен съвет. И се старая да си меря приказките, да не бъда чак толкова уверена и категорична, дори ако това подбива "стойността" ми на астролог. А често виждам примери за астролози, които са много категорични и уверени в прогнозите си. И са готови от десет кладенеца вода да донесат, за да докажат верността на тезата си. Същото важи и за някои хора, които всичко възможно ще направят, ще излязат извън кожата си, само и само да докажат, че еди какво си в хороскопа им не работи по начина, по който се изявява и наблюдава. Наскоро имах една такава, тежък случай – новолуние, невидима Луна в съвпад с Раху, аспекти от Марс и Сатурн към светилата, сатурнови терми.
Освен това често има ситуации /и Бека също го е казала/, в които човекът, когото консултираш, лъже или спестява някои важни подробности, истини. И се получава разминаване между твърдяните факти и това, което се вижда в хороскопа. И ако се доверяваме само на това, което споделя/демонстрира, и го проектираме върху хороскопа му, рискуваме да стигнем до кривата круша. Това го казвам от практически опит. В астрологията е като в медицината – как да ти поставя правилна диагноза, ако ти ме лъжеш за симптомите? Всъщност в хороскопа може да се види кой ще тръгне да те лъже, макар че хората много обичат да отричат неудобни факти, изтъквайки "ниво на проработка".