Акцентираните скорпиони или плутонианците могат да бъдат заблудени и излъгани само и единствено от Нептун.
Според мен Нептун е твърде слаба ракия за плутонианците.
Но един плутонианец може да бъде излъган/заблуден от самовнушенията си. Понякога и прекалената мнителност/недоверие пречи на трезвата преценка. Умът ти, на база натрупан неприятен минал опит, започва да разиграва най-различни негативни сценарии, а на практика нещата да не са чак толкова черни.
Винаги имам това предвид, когато реша да се усъмня в някой. И винаги се питам - не са ли това мои самовнушения, не съм ли твърде скептична/мнителна? За съжаление обаче рядко са самовнушения. В крайна сметка колебанията ми по повод на някой или нещо се потвърждават от реални факти и отношение. Наистина бих искала съмненията ми да са плод на самовнушения/въображение, но рядко са.
Самата аз имам тригон Меркурий/Нептун, който е един от най-точните аспекти в картата, и лесно хващам лъжите на хора с подобни аспекти - Меркурий в съвпад, квадрат, опозиция или секстил с Нептун. Обаче ми харесва да ги оставям с лъжовно впечатление, че аз не съм разбрала за лъжата. Правя го с цел да видя докъде могат да стигнат, къде им е границата. А понякога просто не желая да поставям въпроса ребром, за да спестя на такъв човек неудобна ситуация, доколкото такива могат да се почувстват неудобно.
Понякога се правя, че не съм разбрала за лъжата/лъжите, за да избегна конфликтна ситуация. Но много зависи при какви обстоятелства се лъже и кой е лъжецът. С приятели бих направила компромис, но в професията не съм склонна да бъда толкова толерантна. Там наистина поставям въпроса ребром и напоследък го правя доста показно и арогантно, в възпитателна цел и за назидание.